Amsterdam-Noord is sinds september een horecazaak rijker: Taverno Willi Becher. Een bar-dancing-restaurant, alleen het middelste nog even niet. In de zaak vind je zowel Duitse als Mediterrane, Turkse en Baskische invloeden, en dat is vrij uniek. Mede-eigenaar Rick Nelson, bekend van Oedipus Brewing, miste dit zelf in Amsterdam. Dus haalde hij het met zijn compagnon Julius Schenk zelf maar naar de hoofdstad.
Rick Nelson stapte een jaar geleden uit Oediupus Brewing, denk aan het biertje Mannenliefde, dat hij negen jaar geleden had opgezet. Rick Nelson: “Ik was heel veel bezig met bier, evenementen en met smaken van eten. Denk aan een craft-bierrevolutie. Toen ik eruit stapte dacht ik dat ik iets heel anders zou gaan doen, maar het begon toch te kriebelen.” Hij kwam een oude bekende tegen die hem vertelde dat er een oude loods was waar hij naar moest kijken. “We waren toen eigenlijk met een ander project bezig en zo kwamen er allerlei ideeën samen”, zegt Nelson.
Het pand waar Taverno Willi Becher in zit, komt uit 1930. Rick: “Het is een heel mooi oud pand in Amsterdam-Noord. Het heeft een ruwe, authentieke en industriële sfeer. Het gaat hier om lekker met zijn allen eten en drinken.” Wat hij bij Taverno Willi Becher doet, is heel anders dan wat hij bij Oedipus deed. Dat ging vooral om vernieuwing en innovatie met verschillende smaken en kleuren.
Terug naar een traditie
Rick zegt nu juist graag terug te willen naar een soort traditie. “Hier zijn ook hele mooie producten in te vinden. Niet alleen in bier, maar ook in wijn, cider en in de keuken.” Dit is vooral terug te zien in de Duitse biercultuur, maar ook in de Mediterrane cultuur. “Julius en ik willen dat hier, als we weer open kunnen, lekker lang getafeld kan worden, en dan wel met unieke smaken.”

Het zijn allemaal culturen bij elkaar, maar wat ze gemeen hebben is dat de keukens in lange tijd niet zo veel veranderd zijn, maar wel hele diepe smaken hebben. “Dat zag ik dus in heel veel culturen terug en dat vind ik erg mooi. Maar je ziet het nooit echt naast elkaar. Er zijn wel restaurants en bars met Duitse, Italiaanse, Spaanse en Baskische invloeden, maar nooit een mix. Het is leuk om dat juist wel te doen”, zegt Nelson.
Kebab met een Duits biertje ernaast

Dit is dan ook terug te zien op het menu. Ze hebben nu tien bieren waarvan er drie op de tap staan. Het zijn met name Duitse bieren, maar er zijn ook Belgische en Nederlandse bieren en binnenkort een Engelse. “Alle bieren zijn heel erg licht, geen een bier komt boven de 6% uit. Dat betekent dat je er lekker veel van kan drinken. Onze wijnkaart is ook, net als de bierkaart, vooral licht en fris en gevuld met deels Duitse wijnen. Denk hierbij aan de Duitse Tiesling en Spätburgunder."
Qua smaken komt vooral de Mediterraanse keuken naar voren. In de keuken staan zowel een houtoven en barbecue als een kebabspice. Dat de gerechten op vuur bereid worden is terug te proeven. En ook de sfeer doet het ten goede, wanneer je de zaak binnenstapt voelt het huiselijk. Alsof er een open haard staat te branden.

Als dessert hebben ze ook Turkse gerechten, zoals baklava. Op het menu staan wel een paar Duitse happen, zoals een kartoffelsalade, maar daar ligt de algemene focus niet op. “Het is niet heel plat, maar ook weer niet heel moeilijk. Het is een mooie combinatie. Onze menukaart bestaat ook een beetje uit straatcultuur”, aldus Rick.
Door de horecasluiting kunnen er nu verschillende pakketten worden afgehaald bij de zaak. De pakketten bevatten snacks, gerechten, wijnen en bieren. Naast die pakketten is er een kaasfonduepakket af te halen. Ook zijn de bierglazen waar Taverno Willi Becher naar vernoemd is, te koop.
Een windmolen van bier
Het pand verbouwen en opknappen hebben ze vooral zelf gedaan. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook omdat ze het leuk vonden om te doen. Dat het pand uit 1930 komt en er door de jaren heen verschillende bedrijven in hebben gezeten, is te zien aan de vloeren en muren. Rick: “Toen we in het pand kwamen, zat er een soort systeemplafond en dark kitchen voor take-away in. Aan de voorkant zat een sishalounge, een hele gekke combinatie. We zagen dat één plekje in het plafond hoger was en besloten het maar weg te halen. Het was ook heel vies overal.” Toen ze de hoge plek uit het plafond haalden, kwam er een houten plafond tevoorschijn. “Het is uniek en past heel erg bij de sfeer die we willen. Het is een soort gezellige schuur, we merken dat het echt sfeer creëert.”

Om het pand goed zichtbaar te maken voor gasten hebben ze een windmolentje op het dak laten plaatsen. De windmolen bestaat uit bierglazen, de Willi Becher glazen om precies te zijn. Rick: “Het is een grappige eyecatcher en mensen herkennen onze zaak nu al. Het zit naast De Ceuvel en pizzeria Klaproos. Het is wel een dieper straatje waar we zitten, waar voorheen niet echt wat zat, maar dat maakt het ook leuk.” Vanaf het achterterras is De Ceuvel mooi te zien en kan er gekeken worden naar de bootjes die met mooi weer op het water varen.
Puristencafé
Taverno Willi Becher is oorspronkelijk een bar-dancing-restaurant, alleen gaat het dansgedeelte voorlopig nog niet door op de gewenste manier. Rick: “We willen iets met muziek doen, maar dat plan zetten we nu op een laag pitje.”
“Het is een gezellige plek waar na 23.00 de tafels aan de kant zouden moeten gaan om lekker te kunnen dansen tot midden in de nacht. Dat gaat voorlopig helaas nog niet gebeuren. Zodra het mag gaan we dat gelijk doen”, zegt Rick.
Julius en Rick hebben wel geluk met de ruimte in het pand. Het is een grote zaal, dus het kan gelukkig wel makkelijk coronaproof worden gemaakt. In shifts werken deden ze voor de sluiting niet. Rick: “Dat past hier helemaal niet bij. We hopen juist dat mensen lang blijven.” Het doel is dat de sfeer zo ontspannen mogelijk is in de zaak. “Het is een soort puristencafé en bar.”
Veel werkervaring
Rick is niet de enige met werkervaring als het gaat om horeca en het bijhorende eten en drinken. Julius, de chef, werkte bij Cannibale Royal en Haas & Popi. Hier heeft hij ook zijn passie ontwikkeld voor het vuur koken, grillen, de barbecue en houtskooloven. Max kun je kennen van pizzeria Klaproos en van andere grote horecabedrijven. Ook hij is partner van Taverno Willi Becher. De horecazaken waar Julius en Max voor hebben gewerkt, hebben allemaal iets eigenzinnigs. “We zijn niet zo onwijs van de strakke tenten, maar meer van knusheid”, zegt Rick.
Rick zijn ervaring zit weer in het bier en de bijhorende kennis daarvan. Ook houdt hij zich bezig met het maken van cultuur en het geven van feesten. “Dat zou hier ook wel moeten gebeuren. We kunnen met elkaar een hele eclectische plek maken. Zowel bij de werknemers, als de bezoekers en de kaart. Dat mis ik zelf wel in Amsterdam. Wat we hier kunnen brengen is wel uniek, mede door ons en de ervaring ook.”
Foto's: Jurre Rompa