Een wereldreis maken met je smaakzintuigen terwijl je met je beide benen op Amsterdamse grond blijft staan? Bij The Traveller in Amsterdam-Zuidoost, kun je straks proeven van verschillende wereldkeukens zonder het vliegtuig te pakken. Wij schreven al eerder over de nieuwe zaak, maar gingen nogmaals langs bij mede-eigenaar Neal Valentijn om te praten over de stand van zaken. De zaak opent namelijk 1 november haar deuren.
Hoe zat het ook alweer?

ING is druk bezig met de bouw van hun nieuwe hoofdkantoor en het creëren van een campus-achtige omgeving. Onderdeel van deze ingreep is renovatie van de gebouwen Financial Plaza en Treasury Center. Omdat het nieuwe hoofdgebouw achterop het terrein wordt gebouwd, is er vooraan ruimte voor een park, dat ook toegankelijk wordt voor omwonenden, en een paviljoen. Dit paviljoen, waar The Traveller, zich in vestigt moet het kloppend hart worden van het hele complex.
"Het is een soort van park wat alle kantoren aan elkaar linkt en wij zitten middenin dat park met The Traveller. Wij zagen de plannen en het ontwerp van het gebouw en we vonden dit echt een te gekke plek voor een restaurant." Zij hebben vervolgens voor ING een pitch gedaan en met succes. Neal mag samen met zijn compagnons Michiel Deenik en Jeroen van Brussel The Traveller opzetten in het glazen paviljoen.
The Traveller als een vierdaagse pop-up
In januari stonden de drie ondernemers met een pop-up versie van The Traveller op de Horecava. Voor vier dagen bouwden de drie mannen uit het niets een heel restaurant met 180 zitplaatsen. "Het is goed om het concept te testen op echte gasten en op de Horecava zijn dat allemaal vakmensen." Neal laat weten dat het concept erg goed werd ontvangen. "We hebben per dag vierhonderd gasten gedraaid."
Indeling van het glazen paviljoen
Op de begane grond van het glazen paviljoen vind je straks het restaurant en de bar met plaats voor 150 gasten. Je kunt hier van zeven uur in de ochtend tot na middernacht terecht voor ontbijt, lunch, diner en de borrel. De bovenste etage ‘the upper deck’ is een etage die als ware zweeft in het geheel.
Op deze plek vinden straks de meetings en events plaats. Zo kun je in deze ruimte presentaties geven, vergaderen, borrelen en is er een mogelijkheid voor private dining. En op drukke dagen kan deze ruimte ook gebruikt worden als uitbreiding van het restaurant.
Kleurrijk interieur
Het interieur is erg belangrijk bij The Traveller. Het gebouw is namelijk helemaal van glas. "De buitenkant is ook de binnenkant, want je kijkt gelijk naar binnen." Het interieur moet warm worden met kleuren die je tegenkomt op de souks, de traditionele Arabische markten. Dit zijn kleuren zoals paprikarood, kerriegeel en donkergroen.
In het ontwerp voor de nieuwe zaak kwam je ook veel velvetstoffen tegen. Hier zijn de mannen op teruggekomen. Ze kwamen namelijk veel restaurants tegen met hetzelfde interieur met veel velvetstoffen. "We hebben daarom gekozen voor een meer tijdloos-design", legt Neal uit. The Traveller krijgt een inrichting die je niet overal tegenkomt.
Ontmoetingsplek
The Traveller is voor iedereen. De mensen van de ING zullen een groot deel van de gasten worden. "We willen een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen, de mensen die bij ING werken en de kantoren daaromheen, maar het moet ook een ontmoetingsplaats worden tussen mensen uit de buurt." Het wordt absoluut geen bedrijfskantine van de ING. Die heeft het bedrijf namelijk zelf al. Omdat het voor iedereen aantrekkelijk moet zijn, is er gekozen voor toegankelijke prijzen. "Het is toegankelijk voor studenten, buurtbewoners en de zakelijke gast.”
Menukaart:van Thaise curry tot ceviche
De drie mannen zijn nog druk bezig met de ontwikkeling van het menu, maar er is wel al een voorbeeldkaart. Zo kun je onder andere smikkelen van Zuid-Amerikaanse Ceviche met limoen, kokos, mango en rode peper of een heerlijke Thaise curry met garnalen en oosterse groenten. De gerechten komen vanuit alle hoeken van de wereld. "Het is leuk om bepaalde authentieke smaken te proeven als je op reis bent", vertelt Neal.
Bij The Traveller hoef je zelf in ieder geval niet in het vliegtuig te stappen voor de smaken. "Wij kijken naar wat voor producten en smaken ze in andere landen hebben en daar maken wij op onze manier weer een gerechtje van", aldus de mede-eigenaar. Je komt sowieso geen mix tegen van verschillende keukens. De gerechten zijn authentiek, maar worden bereid met moderne kooktechnieken.
Afhalen en verse boxen
Bij The Traveller kun je straks ook maaltijden afhalen. Zo kun jij van alle heerlijkheden van The Traveller ook thuis of op kantoor genieten of na je lange werkdag snel je avondeten scoren. Als je het koken toch een beetje mist, kun je straks ook een box meenemen. “Wij zijn bezig met het ontwikkelen van verse to-go boxen. ", laat Neal aan ons weten. In deze box vind je dan bijvoorbeeld currysaus, verse groente en kip. Je moet dit alleen nog thuis even roerbakken. Eet smakelijk!
Een keukenteam vol verschillende nationaliteiten
"Wat je nodig hebt om dit soort gerechten te maken zijn dit soort koks." Neal wil namelijk dat zijn personeel vanuit alle hoeken van de wereld komt zodat alle gerechten worden vertegenwoordigd. Dennis Koopmans wordt de exclusieve chef van het nieuwe restaurant. Hij heeft nu de leiding over Visaandeschelde en THE ROAST ROOM – ook uit de koker van Michiel en Neal - en straks ook over The Traveller. Voor de rest moet het team vol verschillende nationaliteiten nog gevormd worden.
Toekomstplannen
Het duurt nog even voordat het wereldse restaurant haar deuren opent in het nieuwe glazenpaviljoen, maar de eigenaren denken nu al na over een tweede locatie. "We hebben veel vertrouwen gekregen na de pop-up", aldus Neal. Het drietal gaat eerst focussen op het uitvoeren van de eerste Traveller. "Als dat goed gaat dan gaan we kijken naar de volgende stap. Wie weet in Amsterdam maar misschien ook in een andere stad."