Volg je dromen: ‘Hannah’s wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt'

Hannah's wordt de plek in west waar mensen met een beperking iets kunnen betekenen voor de samenleving en gasten genieten van heerlijke gerechten, met liefde bereid.

16 Sep 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Volg je dromen: ‘Hannah’s wordt een plek waar iedereen zich thuis voelt'

Laura van Holk heeft een droom en passie die zij achterna wil gaan. Met Hannah’s wil Laura de liefde voor haar verstandelijk gehandicapte zusje Hannah, de gehandicapte medemens en de liefde voor gastvrouwschap combineren. Zo kwam zij met het idee van Hannah’s, een liefdevolle en betrokken horecazaak in Amsterdam, die tevens begeleiding en dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. En nu doet zij er alles aan om die droom waar te maken.

Met een achtergrond in psychologie, eventmanaging en sales was Laura al een tijdje op zoek naar werk waar zij meer energie van kreeg en deze skills kon samenbrengen. Als grote zus van Hannah, die een verstandelijke beperking heeft is het zorgen voor mensen binnen die doelgroep er met de paplepel ingegoten. “Al mijn hele leven zorgen mijn ouders en ik voor Hannah. Voor ons is dit heel normaal en we doen dit met veel liefde”, vertelt Laura. . Door de ervaring met haar zusje weet Laura hóe belangrijk goede en passende zorg is, en ook hoe lastig het is om deze te vinden. "Ik weet dat er een grote groep mensen is die door een verstandelijke beperking geen betaald werk kunnen doen en daardoor niet op die manier kunnen deelnemen aan de maatschappij, terwijl ze wel graag een steentje bij zouden willen dragen. Hannah's moet een plek zijn waar we van elkaar kunnen leren en elkaars verschillen kunnen respecteren", legt ze enthousiast uit. 

Betrokken zijn


De zaak moet dus een plek worden waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen werken en zich veilig en thuis kunnen voelen. Naast horeca-professionals die dit in goede banen kunnen leiden, moeten er dus ook zorgprofessionals worden ingeschakeld. “Met mijn eigen ervaring in de psychologie en natuurlijk met mijn zusje weet ik goed hoe ik moet omgaan met deze doelgroep. Daarnaast wil ik samenwerken met andere professionals zoals een orthopedagoog om zo de beste begeleiding te bieden. Ook vind ik het belangrijk dat andere werknemers, zoals een kok, betrokken zijn en samen willen werken met de deelnemers”, legt Laura uit.

'Waarom zou je je richten op één keuken als je streeft naar inclusiviteit?' Laura van Holk

Mediterraanse happen

Ook over de soort en sfeer van de zaak heeft Laura al gebrainstormd. “Het wordt een dag-zaak”, stelt ze. Tussen 9 en 17 uur kun je hier straks terecht voor ontbijt, lunch en een lekker bakkie koffie. Veel van de gerechten zullen iets te maken hebben met de Mediteraanse keuken. “We zijn gericht op inclusiviteit: het laten meedoen van iedereen. In eerste instantie wilden we graag een Italiaanse zaak beginnen, maar waarom je richten op één keuken als je streeft naar inclusiviteit? Hopelijk laten deze hapjes ook verschillende achtergronden samenkomen”, vertelt ze enthousiast. Op donderdag, vrijdag en zaterdag blijft Hannah's wat langer open voor de borrel. "Als deelnemers het leuk vinden, kunnen ze dan blijven en anders doen we dat samen met ander personeel. Want wat is een mediterraan gevoel zonder lekkere wijnen en hapjes in het weekend?"

Droomlocatie


Laura is op dit moment nog hard aan het zoeken naar een droomlocatie. Dit is lastiger dan ze dacht, want naar eigen zeggen zijn veel mensen op dit moment op zoek. Ze won een aantal maanden geleden wel de pitchavond van stadsdeel-West en ziet goed voor zich waar de zaak zou moeten komen. “Ik heb een beetje een droombeeld in mijn hoofd van wat het zou moeten zijn, met een terras in de zon, ruimte en overzicht. Maar ik snap dat iedereen daar wel naar zoekt”, lacht Laura. “Wel weet ik dat ik graag in Amsterdam West wil neerstrijken, omdat ik dit deels een afspiegeling vindt van wat ik zelf ook wil neerzetten: inclusiviteit en en het samenbrengen van verschillende achtergronden."

Maar eerst…

Laura is druk bezig met het maken van plannen, maar eerst moet er een bedrag bij elkaar komen waarmee zij zou kunnen starten. Sinds afgelopen maandag is haar crowdfunding live gegaan en loopt de teller op. “We krijgen veel enthousiaste en lieve reacties waar ik erg blij van wordt. Ik wil zo snel mogelijk beginnen”, zegt Laura enthousiast.

Wij zijn in ieder geval benieuwd naar deze warme plek in West en gaan haar zeker in de gaten houden. Wil jij Laura en Hannah helpen? Check dan hier de crowdfundingsactie waar Laura momenteel mee bezig is. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.