Elske Mostert wint WineWolf Award: 'wijn gaat om de beleving'

Elske Mostert heeft de WineWolf award gewonnen, een award ter herdenking van Lotte Wolf. Elske, wijn-queen bij The Breda Group vertelt De Buik alles over wijn, smaakbeleving en dromen.

11 Nov 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Elske Mostert wint WineWolf Award: 'wijn gaat om de beleving'

Sommelier Lotte Wolf was een echte wijnvrouw met passie voor haar vak. Een droom die volgens haar langzaam was ontstaan. Haar passie bracht haar naar Zuid-Afrika om bijzondere wijnen te maken en Nederland daar kennis mee te laten maken. Vorig jaar is zij plotseling overleden, op 32 jarige leeftijd. Om Lotte en haar prachtige product te eren, hebben nabestaanden een foundation opgericht: De WineWolf Foundation. Jaarlijks reiken zij een prijs uit ter nagedachtenis aan Lotte. Ze kiezen een persoon waarvan zij vinden dat die in Lottes voetsporen treedt. Elske Mostert, wine director bij The Breda Group in Amsterdam, won voor het eerst deze eervolle prijs. We spreken haar over de winst, maar ook over eten in Amsterdam en haar passie voor wijn.

“Ik denk dat mijn passie voor wijn niet is begonnen met het product zelf, maar meer vanuit een fascinatie voor geuren, smaken en beleving. Tijdens mijn studie psychologie werkte ik in een eetcafé met wijnen, en besloot mijn studie achter me te laten en me fulltime op de horeca te gaan storten. En vooral op wijn! Ik ben een wijnopleiding gaan doen en kwam uiteindelijk terecht bij The Breda Group waar ik inmiddels alles omtrent de wijnen regel voor de zaken Guts, Restaurant Breda en Maris Piper. Alles bij elkaar opgeteld, hebben we bij The Breda Group meer dan vijfhonderd verschillende wijnen”, vertelt Elske enthousiast.

Van administratie tot wijn-paring

Als wine director gaat iedere fles wijn die bij de zaken van The Breda Group geschonken wordt, eerst langs Elske. Ze doet onderzoeken, proeven en onderhandelingen en zoekt daarnaast ook naar verbetering in kwaliteit. Ze merkte op dat ze het steeds leuker ging vinden om te focussen op het opleiden van het personeel. In het begin van de week doet ze veel administratie, zodat ze later nog tijd heeft om lekker de vloer van de zaak op te gaan. “Ik geef dan graag advies  over wijn-spijs, leg aan gasten dingen uit en ben lekker met het personeel aan de gang. Ik focus dan natuurlijk op de gerechten waar de wijn bij past maar ook op de beleving die wijn drinken met zich meebrengt. Dat is misschien wel net zo belangrijk”, vindt Elske.

Favorieten?


“Uit meer dan 500 verschillende wijnen, is het lastig je favoriete te kiezen. Dit wisselt dan ook regelmatig”, lacht Elske. “Op dit moment hebben we Jura-wijnen. Deze zijn heel speciaal, want van sommige oplages worden maar drie flessen per jaar aan ons aangeboden. Ook een favoriet: wijnen uit de Beaujolais, een heel moderne druif waar speelse rode wijnen van gemaakt worden: lichte smaak met mooie zuren die bijvoorbeeld goed bij vis passen." Daarnaast werkt vooral Guts veel met natuurwijnen. De trend is nu heel erg in opkomst in Amsterdam, terwijl in onder andere Frankrijk of Italië al jaren natuurwijnen gemaakt worden. "Natuurwijnen hebben wat puurdere smaken, waardoor ze heel mooi kunnen zijn, maar ook heel smerig. De juiste wijn vinden zorgt hierbij dus voor een extra uitdaging", vindt Elske.

‘Ik ben niet snel sprakeloos, maar toen hij vertelde dat ik de award gewonnen had, was ik dat toch echt wel!’ Elske Mostert

Wine Wolf Award

Voor de award die in het leven is geroepen om meer aandacht te vragen voor het werk van Lotte Wolf en het opleiden van een nieuwe generatie sommeliers, kon je je niet aanmelden. Elske kent Lotte en haar werk uiteraard wel, maar had nooit verwacht dat ze opeens gebeld zou worden door Willem Blankenstijn van de Foundation. “Ik vroeg wie er nog meer genomineerd was, waarop Willem antwoordde dat ze eigenlijk al hadden besloten dat ik het ging worden", vertelt Elske verbaasd. "Ik moet eerlijk zeggen, ik ben niet snel sprakeloos, maar op dat moment wel! Dat was echt waanzinnig. Ik trad nooit echt naar buiten, en doe vooral mijn eigen ding. Als mensen dan toch zien waar je mee bezig bent en daar erkenning aan geven, is dat heel bijzonder!"

Zuid-Afrika

Op dit moment is Elske in gesprek met de foundation of ze, als eerste winnares van de prijs, iets voor hen kan gaan betekenen. Als prijs heeft zij een reis naar Zuid-Afrika gewonnen, om te kijken waar Lotte mee bezig was tijdens haar tijd daar. “Ik schenk ontzettend graag haar wijnen en ben super benieuwd wat ze gedaan heeft. Het winnen van de prijs stimuleert me heel erg om verder te gaan met het opleiden van jonge mensen. Zij zijn de toekomst. De prijs heeft me een lekkere boost gegeven: ik heb zin om verder te gaan met het ontdekken van meer toffe wijnen!”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Chef Guillaume de Beer over Guts en zijn drang naar ondernemen

Na een paar jaar Guts & Glory was het tijd om alles op de schop te gooien. Het werd Guts, met een totaal nieuwe kaart. We spraken chef Guillaume over ondernemen.

Bolenius zit nu eindelijk op de plek waar het hoort

Bolenius in Amsterdam verhuisde naar Rembrandtpark: groentegerechten, Dutch Cuisine en een groen terras maken dit restaurant helemaal compleet.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.