20x Het lekkerste ijs van Amsterdam

De tips van de Buik voor de lekkerste ijssalons in de verschillende wijken van Amsterdam.

6 Sep 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

20x Het lekkerste ijs van Amsterdam

Nu de temperaturen weer naar tropische waarden gaan alvast even een snel lijstje ter verkoeling. Waar eet je nu lekker schepijs in Amsterdam? De Buik ging op onderzoek en kreeg ook uitleg over het verschil tussen ijs en gelato en dat is veel groter dan we dachten.

Gelato of ijs: that’s the question

Wat is het verschil tussen roomijs en gelato? In roomijs is het vetpercentage minimaal 10% door gebruik van room terwijl in gelato meer melk en water wordt gebruikt en dat leidt tot een percentage van tussen de 5 en 8%. Dus gelato is magerder. Gelato wordt echt slow gedraaid met als gevolg dat er veel minder lucht in komt dan bij roomijs (soms wel tot 50%).

Als laatste wordt gelato minder koud geserveerd (-13C) in plaats van de -18C van roomijs. Of het gelato is, kun je daarom makkelijk zien. Bij Massimo (gelato) bijvoorbeeld, werken ze met gesloten ijscontainers omdat het ijs warmer geserveerd wordt. Een ander verschil is bolletje of schep, door de mindere luchtigheid is het bij gelato bijna onmogelijk is om bolletjes te draaien en daarom wordt het vaak gespateld. 

Hier zijn de tips van de Buik voor de lekkerste ijssalons voor echte gelato of ijs in de verschillende wijken van Amsterdam.

Massimo Gelato in Oost, West en de Pijp

De nieuwe IJskoning van Amsterdam zo kun je Massimo Bertonasco wel noemen. Inmiddels heeft Massimo vier vestigingen en mist eigenlijk alleen nog Noord en Zuid-Oost om alle Amsterdamse wijken te voorzien van een de beste gelatos van de stad. 

Voor hem zijn alleen de beste verse Italiaanse ingrediënten goed genoeg voor zijn ijs. Citroenen uit Sicilië of hazelnoten uit Piemonte Massimo kent de beste producenten en die stopt hij is zijn ijs en dat proef je. Probeer bijvoorbeeld eens het donkere sorbetto chocolade-ijs. Bereid je bij alle vestigingen wel voor op een kleine wachttijd. Wat de Buik minder leuk vindt is dat het personeel de deur vaak al voor sluitingstijd sluit en nog erger;  de laatste klant in de rij voor politieagent laat spelen. Daar moet Massimo iets aan doen.

Pretoriusstraat 89 (Oost)​

Jan Hanzenstraat 15 (West)

Marathonweg 10 (Zuid)

IJssalons en gelato in het Centrum

Monte Pelmo

Dit blijft altijd een van de zekerheijsje in een lijst van de lekkerste ijssalons van Amsterdam. Ook hier kom je vast een rij tegen maar dan heb je tenminste voldoende tijd om je van je keuzestress te verlossen. Veel keuze en onze favoriet is het ricotta roomijs.

Van der Linde

Niets haalt het bij het roomijs van Van der Linde, die het recept al sinds 1937 voert. Hier beland je zeker in een rij maar dat is meer dan de moeite waard, een absolute aanrader en van de prijs schrik je op een positieve manier.

Nieuwendijk 183

IJssalons en gelato in Zuid

Pisa (sinds 1935)


Onze favoriet in de Scheldestraatbuurt is toch Pisa dit jaar met een geheel vernieuwd ijspaviljoen op het Scheldeplein. Meer dan 80 door het (ijs)seizoen wisselende smaken. De Buik stopt hier altijd voor het zabaglione ijs.

Scheldeplein 22

Miuz Gelato


Nieuwe salon net voor deze zomer geopend. Hier maakt Carlo Petroni nooit smurfenijs, maar authentiek Italiaans ijs met luxieuze ingredienten en veel vegansmaken. De Buik is een fan van het burrata-ijs. Sinds dit jaar het Miuz een zusje gekregen aan het begin van de Ferdinand Bol bij Heineken en daar zijn de rijen net iets minder lang.

Da Vinci

De ijshit uit Heemstede en Amstelveen zit nu in het oude rode kaartverkoop gebouwtje van de Olympische Spelen 1928 met altijd 30 smaken ijs. Hier is onze favoriet het chocolade sorbetijs. Bereid je wel voor op een kleine of grotere rij :-)

Stadionplein 251

IJssalons en gelato in Oost

IJs van Oost

IJssalon op Italiaanse basis met name de fruitsmaken zijn hier geweldig. Probeer eens het mango of passievruchtijs.

Javastraat 78

Het IJsboefje

Aan het gezelligste plein in Oost scheppen ze bij Het IJsboefje niet alleen de lekkerste bolletjes in je bakje of hoorntje, hier maken ze ook een eigen frozen yoghurt versie.

Beukenplein 5

IJssalons en gelato in Noord

Ice Ice Baby

Hier veel vegan en frozen acai ijs is dit de perfecte plek om na een pizza bij de Klaproos de avond nog even af te toppen met een paar bolletjes.

Klaprozenweg 9

De IJspraktijk

Je kunt hier ook terecht voor een originele panna cotta of tiramisu maar de Buik gaat bij de praktijk altijd voor het heerlijk romige guacamole ijs.

Waterlandplein 28

IJskoud de beste

IJssalon met ook een vestiging in Oost en Nieuw-West waar ijsmeester Desmond de Italiaanse ijstrends op de voet volgt. Ben je een fan van Max, probeer dan hier het Redbull sorbetijs eens.

Meeuwenlaan 331 (Noord)
Transvaalstraat 3 (Oost)
Johan Huizingalaan 627 (Nieuw West)

Jersey IJssalon

Randje Noord richting Ransdorp vind je het ambachtelijke boerenijs gemaakt van het romige melk van de eigen Jersey koeien. Heel beperkt open (zondag veelal) en maar zeven smaken die wel allemaal met dan de moeite van de omweg waard zijn.

Het Nopeind 20

IJssalons en gelato in West

Frank & Lydia’s IJssalon

Familiebedrijf dat naast goede frites ook traditioneel Italiaans ijs biedt. Veel smaken maar de Buik valt voor de zuppa inglese.

Bos en Lommerweg 156

SottoZero Gelatobar


Tiziano del Pomo, geboren in Italie maar opgegroeid in West, van SottoZetto gaat vol voor gelato.Hier kies je uit de klassieke smaken maar Tiziano heeft ook altijd wat gewaagder uit zoals de ricotta met vijg. Laat hier eens z’n krokante wafel met kaneel ‘beleggen’ met zijn heerlijke notenijs.

Bosboom Toussaintstraat 49

IJssalons en gelato in Zuid-Oost

Sorry, Zuid-Oost is op ambachtelijk gelato of roomijs gebied echt een woestijn en nu is ook nog het enige IJscuypje op het Bijlmerplein ‘tijdelijk gesloten’.

IJssalons en gelato in Nieuw West

IJshoeve Sloten

Het voelt als een plattelands ijssalon. IJshoeve Sloten zit  in een gerestaureerde hoeve en maakt ambachtelijk ijs. De toonbank is een feestje om te zien met veel creatieve smaken zoals witte chocolade & oreo, maar onze favoriet blijft de yoghurt-amarene kersen.

Sloterweg 1335

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.

Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.