Patisserie, viennoisserie en andere zoete deegwaren zijn in opkomst. Tijd voor de Buik om de maar liefst 22 leukste en lekkerste adressen voor een (amandel)croissant, gebak of een suiker- of glutenvrije verwennerij eens op een rijtje te zetten. We hebben in de lijst alleen adressen waar je ook ter plekke je gebakje kunt eten, al dan niet met een kopje koffie. Om die reden vallen de klassiekers Holtkamp en Kuyt buiten deze lijst.
Ben je benieuwd waar je het beste zuurdesembrood van Amsterdam kunt vinden? Klik hier voor de 17x beste zuurdesembrood in Amsterdam.
De Buik heeft enkele van de vaste bloggers om tips gevraagd en deze lijst aangevuld voor de zomer van 2024.
Opkomst van zoet lekkers, viennoisserie en patisserie
Na de ‘zuurdesem & brood’-revolutie wordt er in Amsterdam nu vol ingezet op patisserie. Het afgelopen jaar opende de ene na de andere brood/patisserie zaak. Waar in West de patisserie opgebloeid is door de opkomst van Fort Negen en Louf, zien we dat het in het Centrum ook steeds drukker wordt met de alsmaar uitdijende Saint-Jean en recent geopende Pantopia.
Maar zoals je gewend bent van ons hebben we in alle stadsdelen naar de beste patissiers gezocht (en naar andere zaken zalige zoetigheden).
Patisserie in Amsterdam-Noord
Kometen Boord & Café
Kometen Brood, ontstaan tijdens Corona aan de Kometensingel, verhuisde recent van de oude dansschool van Eddy Spier richting NDSM. Hier ga je natuurlijk voor de crolus (kind van een croissant en bolus) of een heerlijke Madeleine.
Ms. van Riemsdijkweg 2
Baux Pastry

Een nieuwe speler in het bakkersspel. Echt heel diep in Noord tegen de ring A10 aan, voorlopig maar twee dagen open, maar de amandelcroissant en hazelnootroll is meer dan de reis waard. Vr-za vanaf 9 uur.
Meteorenweg 280
Patisserie in Amsterdam-Centrum
Pompadour
Een van de oudste maar tegelijk een van de fijnste patisserie plekken van Amsterdam. Hier eet je fantastische taartjes en bonbons op z’n ouderwets aan tafeltjes en keurig uitgeserveerd.
Huidenstraat 12
Saint Jean
De meest stijlvolle plantbased patisseries van Amsterdam. Hier plof je neer voor een goede koffie met havermelk en natuurlijk de pistache cruffin, waar ze bekend om staan. Blogger Tessa woont om de hoek en is bekend met de rijen voor de deur. Haar tip: ga voor 09:00 uur of na 14:00 als je niet lang wil wachten. Mocht het allemaal toch tegenzitten, dan biedt de Saint Jean Deli aan de overkant misschien uitkomst. Alleen is hier de patisserie wat beperkt.
Lindengracht 158H
Mister Nata
In ons lijstje mag natuurlijk ook de Portugese pastel de naja niet ontbreken. Eerlijk gezegd zijn de lekkerste die van Casa Bocage aan de Haarlemmerstraat maar echt zitten kan daar niet. Bij Mister Nata serveren ze de pastel in vele smaken. Wij zijn een fan van de koffie variant.
Haarlemmerdijk 37 (of Van Woustraat 48)
Pantopia
Een echt design paleis dit patisserie-atelier. Met fijne koffie en mooi gebak. Maar helaas ook het toneel voor wat drama. Croissant koning Alex Scour stapte in de eerste maand al op.
Kerkstraat 163
Bakkerij Wolf

Hier plof je lekker neer voor de heerlijke patisserie. Sinds kort is de bakkerij verplaatst naar de Rozengracht en enorm uitgebreid vanwege de vraag vanuit de horeca voor het zuurdesem. Maar de Buik gaat voor het zoet liever naar de eerste vestiging in de 9-straatjes.
Patisserie in Amsterdam-West
Louf
Loof heet tegenwoordig Louf, een kwestie van naambescherming. Gelukkig zijn de taartjes en cakes nog steeds van een ongehoord fijn niveau. En kun je hier lekker binnen en buiten neerploffen. Met binnen als extra attractie de (kook)boekenwinkel, waar je veel nieuwe titels vindt.
Bilderdijkstraat 38-40
Salvo Bake House
Salvo werd bekend om z’n maritozzi, de met verschillende smaken room gevulde open broodjes eerst als instore pop-up bij Terre Lente en later met een stalletje op de Hermitagemarkt. Sinds kort hebben ze een eigen winkel met ook fijne koffie en veel meer lekkers, probeer de canolli’s eens!
Tweede Hugo de Grootstraat 9
Brioche
De naam zegt het al; Brioche. Naast de favoriet van de Buik, de praline en chocolade mini brioches kijken we altijd uit naar de speciale brioche van de maand.
Fort Negen
Fort Negen is te herkennen aan de rijen voor de deur. Naast het zuurdesembrood is deze bakkerij erg bekend om zijn croissants. Van amandelcroissants naar croissants met softijs tot een cruffin: hier vind je ze allemaal. Elk weekend staat er een andere cruffin in het zonnetje die altijd ‘talk of the town’ is.
Jan Evertsenstraat 31
Selma’s
Eigenaar Anna bakt Scandinavische lekkernijen. Hier wordt gebakken vanuit familierecept met biologische en lokale ingrediënten. Selma’s is vooral bekend om de cinnamon en cardemom buns, en dat is niet voor niks.
Jan van Galenstraat 70h
Oficina

Geweldige plek voor lunch in West maar zeker ook voor een kopje koffie of een van hun bijzondere thee’s en een dagelijks vers gemaakt taartje. Zoals een Hokkaido pompoen cake met olijfolie of de peer-pecan-amandel taart.
Patisserie in Amsterdam-Zuid
Brittons Bakery

Een Canadees/Amerikaanse bakkerij van Heather, die al vanaf 2015 bezig was Amerikaans & Canadees gebak in Amsterdam populair te maken. Dus het adres voor een echte ouderwetse brownie of cheese cake maar ook voor spannende patisserie zoals de kimchi & kaas briochebun.
Ferdinand Bolstraat 168h
Et Claire

Is de favoriet van blogger Gijs ten Buuren. ‘Sinds een paar maanden nieuw in de Beethovenstraat: Et Claire. Een elegante koffiebar die niet mistaat in de straten van Parijs. Onder leiding van patisserie chef Pascalle Veen wordt hier elke dag de mooiste vienoisserie gebakken. Probeer hier zeker prachtige pornstar passievrucht cruffin of een van de hartige creaties met bijvoorbeeld kimchi en neem er een glas champagne bij om jezelf te verwennen.’
Beethovenstraat 38
Wils Bakery Café
Los van heerlijk brood en zeer goede viennoiserie vind je hier de zoete passie van chefkok Joris Bijdendijk samen met patisseriechef Laura Basten. Denk aan bovenstaande éclair met kersen, basilicum en witte chocola.
Anook Bakehouse

Een gezellig hoekje waar koffie en mooie patisserie centraal staat. Ook hier, net zoals bij Brittons een stukje verder, een Amerikaanse insteek, met cheescake, traditionele cookies en bijzondere doughnuts.
Ferdinand Bolstraat 182
Grammes
Maxime Papin heeft, voordat hij in de Maasstraat startte, ruim 10 jaar ervaring in patisserie in Parijs en New York City. Blogger China Choy gaat hier voor de croissants, een amandel of de Bretonse versie van de croissant, de Kouign Amann, gekarameliseerd en in een ronde vorm.
Maasstraat 16
Patisserie in Amsterdam-Oost
L’Abeille

Laura Vervoort is een getalenteerde patissier. Waar je eerst alleen trainingen kon volgen, kun je nu ook bij in de Dapperstraat langs voor het creatief patisserie. Haar succesnummer is de sourdough cruffin met huisgemaakt vanille-ijs en gezouten karamel.
Dapperstraat 7
Yusu
De cheesecake van Yusu is een echte must-try. Daarnaast experimenteren ze zelf met taartjes en kan je er op aan dat je hier iedere week iets nieuws vindt. De kers op de taart: dit café voelt als een community. Hier komt iedereen in Oost graag samen.
Andreas Bonnstraat 2
TSU Greek Pies & Pastries
De Dapperstraat gaat echt een culi bestemming worden. Met Café Wu, Olaf Brood, L’Abeille en Tiny Danser. Net tegenover die laatste is een echte Griekse Patisserie geopend. Hier stop je voor een echte Griekse bougatsa, het filodeeg taartje met room of een eigengemaakte sokofreta, de populaire wafel.
Dapperstraat 12h
Deguelle Patisserie

Vlaaien, viennoiserie en patisserie zijn de drie pijlers van Deguelle. De cinnamon rolls zijn van een andere categorie maar ook de taartjes zijn geweldig. Op het bankje voor de deur kun je even heerlijk zitten en genieten van je croissant met koffie..
1e Oosterparkstraat 128h