Met je bootje varen door de grachten van Amsterdam en dan ook nog goed eten (of drinken), dat wil iedereen toch? Daarom zet de Buik in bijgaande lijst 12 zaken op een rij waar je toch langs vaart, als je je bootje pakt én waar je volgens ons het best een culinaire stop kan maken. We slaan de meest voor de hand liggende watertenten over en kiezen de bars en restaurants aan het water die net even anders dan anders zijn.
Aanmeren bij een restaurant in Amsterdam?
Wat is een bootje toch leuk in Amsterdam. Lekker door de grachten, beetje over de Amstel varen, stukje van ‘t IJ meenemen en tussendoor even aanmeren. De Buik zet een paar leuke ‘andere’ adressen, dus even niet de Waterkant, George Marina of Hanneke’s Boom, die kennen we wel, maar wat andere adressen waar je ook met de boot kunt aanmeren om een lekker hapje of drankje te doen. Heb je geen bootje dan geven we ook nog een aantal adressen waar je voor een paar uur een fluistersloep kunt huren en alsnog van het water kunt genieten.
Neem ‘aanmeren’ niet te letterlijk: soms kun je echt voor de deur de boot ‘parkeren’ sons moet je zelf even op zoek naar een plekje. Alle restaurants zijn via het water goed bereikbaar.
Kikkie van de Prinsensluis
Bij Kikkie hoef je niet te reserveren, dus ook niet als je met de boot komt. Hier eet je moderne comfortabele restobar gerechten en drink je natuurwijnen. Onze favorieten hier zijn de nduja (pittige Italiaanse worst) of de kalfstong met rivierkreeft. Wel even de benenwagen gebruiken in het centrum van Amsterdam want ook parkeren met je boot is daar lastig. Aanleggen direct voor Kikkie is niet mogelijk maar je kunt om de hoek bij de Brouwersgracht of verderop richting de Eenhoornsluis vaak wel even je bootje aanleggen.
Café de Ceuvel

Een enorm toffe locatie aan het Johan van Asseltkanaal. Even invaren en aan het einde links, ondertussen passeer je het Lightship Amsterdam, kom je bij het sustainable terrein met veel creatieve bedrijfjes en Cafe Ceuvel. Hier kun je van ontbijt tot diner terecht en eet je mooie en smakelijke vegetarische gerechten.
De Neef van Fred

Net zoals Bonnie en Arie maakt de Neef van Fred deel uit van de Familie Goudvisch . De Neef van Fred, reserveren doet Fred’s neef niet aan. Dus meer lekker aan bij het terras aan het water voor een drankje, borrelgarnituur of Fred’s Boerderijkippetje met jus en frites.
Jan Evertsenstraat 41H (Admiralengracht bij Molenslootbrug)
Bloem eten & drinken

Achter Artis vind je Bloem, met 100% biologisch, glutenvrij en verganistisch eten met groentes in de hoofdrol. Meer dan voldoende plek om aan te leggen en Bloem heeft een lekker terras aan het Entrepotdok.
Entrepotdok 36 (achter Artis)
Vessel
Even stoppen aan de lange steiger en je bent bij Vessel binnen. Hier heb je op het geweldige terras met een super uitzicht op Noord. Relax en kies wat bites of gerechten uit de sectie green, fish of meat. De Buik was heel content met de biet met gerookte vegan feta en pijnboompitten.
Revaleiland 500 (Houthavens)
IJcatcher
Om de hoek bij het Muziekgebouw aan ‘t IJ even het doodlopende watertje tussen het gebouw en de Piet Heinkade invaren en aan het einde zie je de IJcatcher. Meer hier aan voor een lekker glas wijn met bite en geniet.
Tussen BIM Huis en Piet Heinkade
Tannay

Bij De Gouden Reaal begon Alan Caron ooit zijn carrière en inmiddels heeft hij de zaak met een andere partner, de Franse chef Thomas Demuth, zoon van een wijnboer uit de Bourgogne. Het restaurant is er misschien nog aantrekkelijker door geworden. Thomas heeft de lat nog een beetje hoger gelegd en kookt klassiek Frans met een modern tintje. Wij zijn fan van de tafels op het terras aan de brug.
Sjefietshe
De ceviche koningen hebben ook een apart to-go locatie maar bij het ‘hoofd’kantoor is het nog steeds makkelijk aanmeren. Natuurlijk ga je hier voor een van de verschillende ceviches maar de Buik is een enorme fan van de Hotdoctopus zeg maar een broodje octopus. Probeer een plek op het terras te bemachtigen.
R21
Het nieuwe restaurant van Orlando David biedt een relaxte stijl van fine dining waar je de amuses eet in de keuken met de staf. Het ligt zo’n beetje tegen de Peperbrug bij de Oude Schans. Als je jouw komst met de boot aankondigt kun je zo’n beetje voor de deur uitstappen.
Ode aan de Amstel

Veel dichter op de Amstel kun je niet komen. Ode zit in het drijvend paviljoen (voorheen Riva) net voor de Berlagebrug heb je een geweldig terras en geniet je van de kaart met een Aziatische touch van chef Nick Schouten.
Bar U.Y.T
Aan de Kostverlorenkade ter hoogte van de Bellamystraat vind je U.Y.T. met misschien wel het mooiste terras aan de Kostverlorenvaart. U.Y.T. staat voor unwind your time en dat is nu net wat je hier kunt doen met ‘vakantie’ gerechten van de Catalaanse chef.
Bistrot Les Zazous

Aan de Ertshaven vlak voor KNSM kun je aanmeren voor Les Zazous. Robert Braam, die we nog kennen van Bubbles & Wines, brengt samen met twee partners de klassieke Franse keuken. Van escargots tot een salade nicoise en een natuurlijk Franse wijnkaart met veel keuze per glas. Les Zazous heeft een fijn terras aan het water en is ook met lunch open.
Sloepjes huren in Amsterdam kan onder andere bij:
- Eco Boats (om de hoek bij Tannay (Zandhoek 22)
- Mokumboot (op 4 plekken in Amsterdam)
- Boats4Rent (Nassaukade 155)