De Buik in Hongkong (5+1 tips)

Blogger Gijs bracht deze zomer een week door in Hongkong en heeft geprobeerd zoveel mogelijk te proeven. Hier deelt hij zijn favoriete adressen.

19 Dec 2025 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

De Buik in Hongkong (5+1 tips)

Regelmatig deelt De Buik de favoriete vakantiebestemmingen die onze bloggers onlangs hebben bezocht. Van Hongkong tot Maastricht en van Ibiza tot Marrakech. Blogger Gijs bracht deze zomer een week door in Hongkong en heeft geprobeerd zoveel mogelijk te proeven. Hier deelt hij zijn favoriete adressen.

Soms lijkt het wel alsof iedereen momenteel naar Tokio op vakantie gaat. Mocht dat nou in de pijplijn zitten, goed idee! Maar vergeet er dan niet een lang weekend Hongkong aan vast te plakken. De financiële hoofdstad van Azië is namelijk een waar foodwalhalla. We beperk ons in dit artikel (met een beetje smokkelen) tot vijf tips, maar dat hadden er wel vijftig kunnen zijn.

1. Dim Sum bij Lin Heung Tea en Luk Yu Tea House

Hongkong is de dimsum-hoofdstad van de wereld. De perfecte manier om de lokale cultuur op te snuiven. Geschikt voor ontbijt, lunch, of avondeten, dimsum eten kan de hele dag. Metropol was lange tijd een geliefd onder locals, maar die sloot onlangs na ruim 35 jaar zijn deuren. Goeie alternatieven zijn er gelukkig genoeg, zoals Lin Heung Tea en Luk Yu Tea House. In deze traditionele eethuizen rijden trolley’s voortdurend langs, waarbij je gewoon aanwijst wat je wilt proeven. Let op, je bestelt snel te veel. Probeer dus vanaf het begin te variëren in smaken, structuur, bereiding en ingrediënten voor een optimale ervaring.

Lin Heung Tea: 160號 Wellington St, Central, Hongkong

Luk Yu Tea House: 24-26 Stanley St, Central, Hongkong

​2. Roast Goose bij Yat Lok

Nog zo’n lokale specialiteit. Gebraden gans met een flinterdun, crispy huidje en sappig vlees. Erg vet bovendien, wat dit gerecht niet voor iedereen een favoriet maakt. Meestal bestel je per kwart waardoor je enigszins kan bepalen hoe ‘vet’ je het wilt hebben. Handige tip is om een combi gerecht te bestellen met bijvoorbeeld Char Siu (varken). Ook prima te delen. Beroemde locatie voor Goose is Yat Lok. Standaard met een flinke rij voor de deur, mede omdat dit restaurant een Michelinster heeft voor dit gerecht. Gelukkig gaat dat redelijk snel, je staat ook met 15-20 minuten weer buiten.

Yat Lok: 34-38號G/F Stanley ST, Central, Hongkong

​3. Yakitori bij Yardbird

Een moderne zaak met maar liefst 24 verschillende soorten Yakitori op de kaart. Van stokjes met vleugels en kippenhuid voor de veiligheidszoekers tot hart, maag en knieën voor de waaghalzen. Mede daarom is Yardbird ook een geliefde plek onder chefs. Specialiteit van het huis is de kippengehakt met eigen tare en een eigeel. Deze umami bommetjes hebben wij daarna nog een tweede keer besteld. De akoestiek is niet geweldig, maar dat past ergens ook wel in de snelheid van de zaal.

Yardbird: Winsome House, 154-158 Wing Lok Street G/F, Shops A and B, Sheung Wan, Hongkong

​4. Egg tart en een pineapple bun bij Cheung Hing Coffee Shop

Je ziet ze vrijwel in elke bakkerij liggen: egg tarts. Niet te verwarren met de egg waffels (die kun je beter laten liggen). Egg tarts zijn knapperige, flaky cakejes met en knalgele custard, afgeleid van de Portugese Pastéis de Nata. In tegenstelling tot de Portugese variant is de custard niet gecarameliseerd en vaak iets minder zoet. Wij proefden ze bij Bakehouse en ook Cheung Hing Coffee, maar de beste is waarschijnlijk die van het Rosewood Hotel (recent ook geopend in Amsterdam), te vinden bij de patisserie in de lobby. Prijstechnisch wel voor een fancy moment.

Voor ontbijt ga je voor de pineapple bun. Een warm melkbroodje krijgt een zoete krokante koeklaag die eenmaal gebakken lijkt op een ananasschil. Vandaar de naam. Het broodjes is warm, knapperig met daartussen in een dikke plak ijskoude boter. Niet gezond dus, wel heel erg lekker.

Cheung Hing Coffee: 9 Yik Yam Street, 9 Yik Yam St, Happy Valley, Hongkong

​5. Congee bij Sang Kee en Noodles bij Mak Man Kee

Bekende favorieten onder locals zijn onderander Congee of Noodles. Congee is kapotgekookte rijst, vaak met een vorm van proteïne erbij. Het is voedsel voor de harde werkers, dus als je nog ruimte wilt overhouden voor andere gerechtjes, kies van voor een kleine portie. Wij proefden een goeie versie bij Sang Kee.

Voor handgemaakte wonton-garnalen noodles in bouillon, kun je goed terecht bij Mak Man Kee. Net als Sang Kee een eenvoudige zaak waar je binnen 20 min weer buiten staat. Bestel er vooral ook een beetje gestoomde groente bij.

Sang Kee: 三樓, Sunshine Plaza, 3/F, Sunshine Plaza, 353, 353號 Lockhart Rd, Wan Chai, Hongkong

Mak Man Kee: G/F, 51號 Parkes St, Jordan, Hongkong

​+1 Cocktails bij Bar Leone en The Aubrey

Enigszins per toeval vonden we onszelf op een bepaald moment terug aan de bar bij Leone. Dezelfde cocktailbar die dit jaar is uitgeroepen tot de beste cocktailbar ter wereld. Hier geen speak-easy-nonsens, maar een zaak ingericht als de woonkamer van de moeder van de eigenaar (een vrouw met stijl zo bleek). Bestel hier gewoon waar je zin in hebt, cocktails zijn allemaal goed. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief ontvang je de recepten voor thuis. 

Op zoek zijn naar een fancy alternatief? Dan is de Aubrey in het Four Seasons een aanrader op niveau, met een prachtig uitzicht over de stad.

Genoeg te doen dus in Hongkong. Hebben we de wettmarket en de vele eilanden nog niet een behandeld. Wellicht toch een idee om die trip naar Tokio af te blazen en gewoon wat langer in Hongkong te blijven.

Bar Leone: 11-15 Bridges St, Central, Hongkong

The Aubrey: 25/F, Mandarin Oriental, 5 Connaught Rd Central, Central, Hongkong

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
10 x even geen kerstmenu

Hier zijn onze 10 adressen om gewoon lekker te eten zonder dikke kerstmenu’s in Amsterdam.

Uit ons magazine: Snackspert Eke Bosman over de snackrevolutie

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Eke Bosman, bekend als Snackspert.

Er is niks rustigs aan bij Vita Lente

De Buik bracht een bezoek aan Vita Lente van Simon Witmaar in West, waar de wijnkaart groot is en de gerechten van hoge kwaliteit.