De Buik van Amsterdam bestaat deze week een jaar. En in dat jaar hebben we bij heel wat restaurants onze buik vol gegeten. Gelukkig hebben we er nog steeds niet de buik vol van en blijven we natuurlijk nieuwe hotspots ontdekken. We maken wel alvast de balans op. Dit zijn onze veertien favorieten. 
 
            
            Hangar

Een rauwe havenkeet aangekleed met al het moois wat Franse rommelmarkten te bieden hebben. Je eet er Italiaanse klassiekers en blijft er tot laat in de nacht hangen. In de zomer is het de perfecte spot om bruin te bakken met een biertje of een cocktail, met schitterend uitzicht op het IJ. Waarom we zo houden van deze spot in Noord? Bij Hangar heerst een goede sfeer, de locatie is prachtig en uiteraard zijn de lunch en het diner verrukkelijk. 
Aambeeldstraat 36
Rijsel

Foto: Janus van den Eijnden
Bij Rijsel aten we de allerlekkerste kip van Amsterdam. De sfeer is ook top. Rijsel in Amsterdam-Oost is een klassieke bistro met een passie voor de Franse keuken, maar met een knipoog naar Vlaanderen.
Marcusstraat 52
Sukhothai Thanee
Van een stand in de World of Food naar deze lichte ruime zaak, met wit linnen, in deze zijstraat van de Vijzelstraat. Deze in mei geopende Thai zou best wel eens de publieksfavoriet van de stad kunnen worden. Je eet er volgens de wensen van de Thaise chef maar kunt wel bijsturen, bijvoorbeeld of je een pittige rode curry wil of een iets mildere gele curry. Ze maken ook heerlijke noedels en bijzondere Thaise gerechten om te delen met je tafelgenoten. 
Noorderstraat 19H
Full Moon Garden

Waar sushi een paar jaar geleden een heuse hype was, willen we nu massaal dim sum eten. Full Moon Garden is gespecialiseerd in deze Aziatische snack en heeft sinds het voorjaar een zaak in Amsterdam. Wat zeggen we, Full Moon Garden is een waar dim sum paradijs met maar liefst tachtig verschillende soorten gestoomde en gefrituurde Kantonese hapjes. 
We proefden de gestoomde dumpling mix, die perfect is om een beetje van alle dim sum-klassiekers te proeven: dim sum met garnalen (Har Gow), varkensvlees en garnalen (Siu Mai), glasnoedel en garnalen (Yu Chi Gow) en de Shanghai soepdumpling. Het lotuszaad broodje (Shou Tao Bao) - wat oorspronkelijk op verjaardagen wordt gegeten - is een aanrader. Ook de gestoomde rijstnoedelflensjes wil je eigenlijk niet missen en dan zijn er nog alle noodlegerechten. Je zult ongetwijfeld last krijgen van keuzestress als je bij Full Moon Garden gaat eten, want er is veel en alles is lekker.
Leidsestraat 95-1hg
Hotel de Goudfazant
Hotel de 
Goudfazant is helemaal geen hotel maar een restaurant, waar Amsterdam Noord zomaar in Brabantse nachten kan verzanden. Je zit er in een oude garage op rode plastic stoeltjes, maar laat je niet misleiden, want je eet er ontzettend goed voor een schappelijke prijs. De Goudfazant stond aan de wieg van heel veel hedendaagse klassiekers in de stad, maar blijft zelf de originele. Je eet er no-nonsense goed eten voor een schappelijke prijs. En inmiddels ook ‘eigen’ brood, van één van de andere zaken uit dezelfde stal. 
Aambeeldstraat 10HWatergang 

Je kan hier lekker lang tafelen en kennismaken met alles wat de Europese keuken te bieden heeft, met veel Franse invloeden. Maître Mo Schutte komt van het Italiaanse Toscanini, werkte een blauwe maandag bij Rijsel en ontmoette chef Tim bij Baskisch Xampanyeria Centra. Een tripje Parijs zwengelde de inspiratie verder aan. Het resultaat spreekt voor zich. 
Weteringstraat 41
Spaghetteria

Als inmiddels 'keten' een beetje een vreemde eend in dit lijstje, maar we houden nou eenmaal van de ongedwongen sfeer bij Spaghetteria. De vestiging in de Pijp is favoriet, omdat je daar de meeste kans hebt op een plekje. Je schuift gezellig aan bij wie er ook maar aan tafel zit, weet dat pasta nummer 1 (arrabiata) altijd een goed idee is - en nog vega ook - en je weet ook dat een eenvoudig 'vorkje prikken' zomaar kan uitmonden in een avond lang wijn drinken en kletsen met de buren. Dat ze hier geen thee en cappuccino serveren helpt natuurlijk ook mee aan het 'nog maar een wijntje dan'-fenomeen. Al mag de tiramisu er ook wezen hoor, lekker romig. 
Op elke tafel staat trouwens een mooie, grote fles met pikante olijfolie die we niet aan onze neus voorbij laten gaan. Kleine tip: niet te veel, de pikante olijfolie is geen grapje. De pasta is heerlijk en het bijgeleverde stukje brood zorgt ervoor dat elk beetje saus meegenomen kan worden.
Daniël Stalpertstraat 93-95
Caffè Toscanini
Zeg je Italiaans, dan zeg je 
Toscanini. Op de Lindengracht serveert deze vaste waarde in Amsterdam sinds jaar en dag producten van eigen bodem, bereid met het respect dat daarvoor gemeengoed is in de Italiaanse keuken. Chef Leonardo Pacenti heeft een voorliefde voor het versimpelen van gerechten, zonder in te boeten aan verfijning en smaak. Alles hier is de moeite waard maar de panna cotta; dat is toch wel de absolute klassieker. 
 
Lindengracht 75
Happyhappyjoyjoy 
Happyhappyjoyjoy, hét streetfoodrestaurant van icoon Julius Jaspers, blijft een van onze favorieten in de stad voor Aziatisch eten. De tempura, de rendang en natuurlijk d
e bun met eend, hoisin, bosui en wasabimayonaise. De Aziatische fusionsnacks en -gerechten zijn goed geschikt om in grote verscheidenheid te bestellen en samen te delen, zodat je alles kunt proeven. Het enige nadeel aan dit restaurant is dat we er standaard veel te veel eten, waardoor bomvol naar huis rollen. Maar ach, iedere hap was het waard.  Bilderdijkstraat 158
Domenica
Net voor kerst vorig jaar opende een toffe nieuwe zaak aan de Noordermarkt. De zaak die droom werkelijkheid maakte voor mede-eigenaar en chef Flavio Ghignoni Carestia, die voorheen bij Toscanini in de keuken stond. Nu 
Domenica acht maanden open is, zitten zij helemaal in een positieve flow, met enthousiaste gasten en groei in kwaliteit als resultaat.
Noordermarkt 7
Zoldering    

Bij Zoldering is een uitgebreide wijnkaart en je kunt er borrelen en dineren. Er zijn geen voor- en hoofdgerechten, je kunt hier eten waar je zin in hebt. De mannen van Zoldering – Tomas Bron, Wout Jans, Job Seuren en Joost Clarijs – zijn zeker geen onbekenden in de horeca-wereld. Tomas heeft onder andere in de keuken gewerkt bij Librije en als souschef bij Goldfinch Brasserie. Wout heeft ruim acht jaar bij Ciel Bleu gewerkt als sommelier en ook Job werkte als sommelier en bedrijfsleider bij onder andere De Librije en De Klepel.
Utrechtsestraat 141HOslobeers 
Na een verwoestende brand moest 
Oslobeers een tijdje de deuren sluiten, maar deze zaak is gelukkig terug. D
e industriële maar toch warme sfeer zorgt ervoor dat we ons thuis voelen in deze stoere huiskamer. Een perfecte plek voor een kop koffie of als je op een doordeweekse dag geen zin hebt om te koken. Olso is niet alleen een fijne dinerplek, maar ook perfect voor de borrel, want aan bier en snacks ontbreekt het hier niet. Je kunt hier dan ook terecht voor snacks waar menig restaurant niet tegenop kan.
Sloterkade 1A Kanarieclub
De Kanarie Club in De Hallen is onze favoriete flexwerk spot. Meerdere dagen per week zitten wij aan de speciale werktafel of op een van de andere fijne plekjes in het restaurant en smullen we van de uitgebreide lunchkaart (Eggs Norwegian!) en de overheerlijke bar bites. Bij de Kanarie Club is echt iedereen welkom. Bar, restaurant, lounge of werkplek, de Kanarie Club laat zich niet in één vogelkooitje stoppen. Zeker doordeweeks en overdag is de mix van werken, eten en drinken erg succesvol, waarmee de Kanarie Club onze absolute nummer één werkplek blijft. 
Bellamyplein 51
Daalder

Voorheen stonden Freek van Noort en Guillaume de Beer hier in de pannen te roeren. Nu zijn beiden succesvol ondernemer met zaken als restaurant BREDA, Guts & Glory en Maris Piper. Inmiddels staat Dennis Huwaë aan het roer bij Daalder. Eten bij Daalder is altijd een spektakel. Op een kruk aan de bar kan je het kookspektakel volgen van Dennis en zijn team: van fermentatie tot het bij elkaar brengen van ingrediënten die elkaar naadloos aanvullen. Hij betrekt op deze manier zijn gasten bij alle facetten van het koken. 
Lindengracht 90