Stedentrip naar Barcelona gepland? 15x restauranttips van een local

Stedentrip naar Barcelona op de planning staan? Wij helpen je graag een handje op weg met de leukste restaurants in town.

9 Mrt 2019 Christiaan Bergers

blogger Christiaan studeert hotel management voor een jaartje in Barcelona waar gelukkig meer dan genoeg te eten en te drinken is.

Stedentrip naar Barcelona gepland? 15x restauranttips van een local

Een bezoekje aan Barcelona is eigenlijk altijd een goed idee. Van een weekendje tot een week. Of in mijn geval een klein jaar. In de stad is genoeg te doen en te zien, maar gelukkig zijn er ook genoeg plekken om te eten en drinken. Dat is tenslotte toch ook iets waarvoor je naar Barcelona komt. Mocht je niet een jaar de tijd hebben om de stad te ontdekken, wil je natuurlijk wel op de juiste plekken binnen stappen. Vandaar deze lijst.

Mosquito 


De eerste zaak in deze lijst is Mosquito, in El Born. Op eerste oog lijkt het op een doorsnee tapasbar met houten tafeltjes, stoelen en bankjes, maar schijn bedriegt. De lampionnen met Chinese tekens aan het plafond verklappen het al een klein beetje, maar het zijn de stoommanden en Aziatische chefs in de keuken die laten zien waar je hier echt voor komt: dumplings. Op de kaart staan zo’n twintig kleine gerechten om te delen waarvan ongeveer de helft dumplings zijn. De gerechten zijn kort en bondig uitgelegd op het menu, dus soms heb je wat hulp nodig om er bijvoorbeeld achter te komen wat het verschil tussen de duck 1 en duck 2 is. Kies bij het eten uit een van de vele craftbeers en je zit gebakken.  

El Born, Carrer dels Carders, 46

Perikete Tapas 


Tapaszaken zelf mogen natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst en daar zijn er gelukkig genoeg van te vinden in Barcelona. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom een paar tips waar je aan het goede adres bent. De eerste is Perikete Tapas. Een klein en druk barretje aan de voet van Barceloneta. Het plafond hangt hier vol met de bekende Ibericopoten (zie foto). De muren zijn gevuld met flessen wijn, die minstens even goed zijn als de tapas. Voor zo’n kleine bar is de wijnkaart verbazingwekkend groot en bijzonder vriendelijk geprijsd. Naast de hammen vind je vele klassieke tapas gerechten om met elkaar te delen. Een perfect plek voor een borrel voor of na een bezoek aan het strand.  

La Barceloneta, Carrer de Llauder, 6 

Casa de Tapas 


De volgende tapastent is Casa de Tapas (Canota). De charme van deze zaak zit in het kinderlijke beeldgebruik en karakter van de zaak. Van binnen, van buiten, op de website en op de menukaart lijkt het op een restaurant waar ze alleen maar kindermenu’s serveren, maar laat je hierdoor niet misleiden. Je eet hier misschien wel een van de beste patatas bravas van de stad en zelfs die zijn op eerste oog misleidend. Ze kunnen eigenlijk niet beter beschreven worden dan een bord gekookte aardappelen met mayonaise en ketchup, maar na de eerste hap piep je wel anders. Ook hebben ze een goede oplossing gevonden voor de eindeloze hoeveelheid tapasgerechten op de menukaarten. Elke keer draaien ze een lijst uit met de meeste bestelde gerechten van die week om je op weg te helpen.  

El Poble-sec, Carrer de Lleida, 7 

Can Cisa - Bar Brutal 


Aan wijn dus geen gebrek in Barcelona en ook hier is de natuurwijn duidelijk in opmars. Een bar die zich hier volledige op richt is Can Cisa - Bar Brutal, waar ze uitsluitend met vin nature werken. De zaak bestaan uit twee delen. Bij Can Cisa verkopen ze de wijn en bij Bar Brutal schenken ze deze. De keuken is Italiaans georiënteerd met Italiaanse bistro gerechten die tapas-stijl geserveerd worden en bedoeld zijn om met elkaar te delen. Mocht je geen verstand hebben van natuurwijn, hoef je je geen zorgen te maken. De vriendelijke bediening hier helpt je graag op weg.  

El Born, Carrer de la Princesa, 14 

Parking Pizza 


Barcelona herbergt eigenlijk elke keuken en elk gerecht wel binnen haar stadsgrenzen. Zo ook pizza. Deze keer niet bij een klassiek ingerichte Italiaan, maar, in het geval van Parking Pizza, in een oude parkeergarage. De ingang van Parking Pizza vind je bij de letterlijk omhooggeschoven garagedeur. Nadat je de ‘oprit’ afloopt kom je op de parkeerplaats aan waar zes grote tafels staan. Klinkt weinig, maar aan elke tafel kunnen zo’n tien tot zestien personen aanschuiven. Je hebt hier dus niet je eigen tafeltje, maar zodra je eenmaal zit merk je hier niets meer van. Het grote voordeel ervan is natuurlijk dat je bij het eten van je buren kunt spieken als je niet weet wat je moet bestellen. Mocht je daar sowieso last van hebben, begin dan met de stracciatella burrata met de focaccia en kijk vervolgens welke pizza’s er voorbijkomen 

Eixample, Passeig de Sant Joan, 56 & Carrer de Londres, 98 

El Xampanyet 

Cava is de Spaanse tegenhanger van champagne en 95% ervan wordt geproduceerd in Catalonië. Dus cava in overvloed in Barcelona en op sommige plekken zelfs goedkoper dan de gemiddelde Spa blauw op een terras in Nederland. Zo ook bijvoorbeeld bij El Xampanyet, waar ze bekend staan om de cava van het huis en natuurlijk ook om het eten. De zaak is klein, druk en gezellig. Het kan er luidruchtig zijn wanneer er in het Spaans of Catalaans van alles heen en weer wordt geroepen voor en vanachter de bar, maar dat is juist de charme van de zaak.  

El Born, Carrer de Montcada, 22 

Dr. Stravinsky 


De eerste cocktailbar in de lijst is Dr. Stravinsky. In 2018 openden zij hun deuren en wonnen gelijk de prijs beste nieuwe Europese bar van 2018. Je vindt de cocktailbar, als je er niet eerst straal voorbijloopt, in de kleine straatjes van El Born. Je kan de zaak herkennen aan de lamp met het logo die boven de deur hangt. Van binnen lijkt de zaak op een oud laboratorium dat is verbouwd tot bar. Het is donker en knus en de muren staan vol met oude flessen en potten waarvan de inhoud gebruikt wordt als ingrediënten voor de cocktails. Hiervoor worden, naast de drank, uitsluitend huisgemaakte ingrediënten gebruikt wat leidt tot experimentele cocktails. Het kost even tijd om de kaart door te nemen, maar het personeel praat met passie over hun creaties en helpt je graag op weg als je er niet uitkomt. 

El Born, Carrer dels Mirallers, 5

Kak Koy 


Kak Koy is ook al een restaurantje waar je zo voorbijloopt. Om de ingang te vinden, moet je goed zoeken naar de halve witte linnen - typisch Japanse - gordijntjes in de deur, net zoals alle andere zaken van Koy Shunka. Als je binnenstapt, komt gelijk de geur van brandende kolen op je af, afkomstig van de Japanse robata grill die midden in de zaak staat. Bijna alle gerechten worden hierop bereid en vanaf de tafels kun je de chefs druk in de weer zien gaan met het koken. En met bedienen, want naast de bereiding van het eten komen de chefs het ook naar je tafel brengen en nemen ze de bestellingen op. Je eet hier natuurlijk Japans, maar met een moderne twist. Op de kaart staan zo’n twintig gerechten bedoeld om te delen met altijd nog een extra special van de dag onderaan geprint op een klein kaartje. Probeer zeker de langzaam gegaarde in miso gelakte aubergine.  

Barri Gòtic, Carrer de Ripoll, 16 

Dry Martini  


De volgende cocktailbar in de lijst in Dry Martini. Je raadt het al, de signature cocktail is hier natuurlijk een martini. Mocht je hier geen fan van zijn hebben ze nog genoeg andere cocktails. De meest verrassende is misschien wel de gin-tonic. Deze wordt gemaakt met een granité van gin en limoensap die vervolgens als een laag ijs op de tonic geserveerd wordt in het glas. Roer de twee lagen wel even door elkaar voordat je eraan begint en bestel er wat Parmezaanse kaas naast. Deze wordt voor je neus uit het hele wiel kaas gehakt die op de bar staat. Voor de liefhebber is er ook een verstopt restaurant achter de bar genaamd: Speakeasy. Hier dineer je tussen de enorme drank- en wijnvoorraad van de zaak.  

Eixample, Carrer d'Aribau, 162 

The Punch Room 


Iets eten of drinken in een restaurant of bar van een hotel is iets wat je misschien niet zo snel doet als je er zelf niet slaapt. Je moet je altijd eerst langs de portier begeven, door een grote deur en langs de receptie glippen, voordat de zoektocht naar de desbetreffende bar of het restaurant begint. In de praktijk is het natuurlijk allemaal niet zo spannend en is het meer dan de moeite waard om een van de vele mooie hotels in Barcelona binnen te stappen. Een aanrader is het onlangs geopende The Barcelona Edition. Tussen de oude gebouwen van El Born loop je opeens tegen dit moderne matzwarte hotel aan naast Mercat de Santa Caterina. Op de eerste verdieping van het hotel vind je achter een houten schuifdeur cocktailbar The Punch Room. De bar lijkt op een klassieke sociëteit met veel hout, kleine tafeltjes en ruime stoelen. Naast deze bar is ook de rooftopbar van het hotel de moeite waard. Met lekker weer, en dat komt gelukkig vaak genoeg voor, zit je hier perfect in de zon.  

El Born, Avinguda de Francesc Cambó, 14 

La Confiteria 


De laatste cocktailbar in deze lijst vind je in een zijstraatje aan de Avenue del Parallel waar La Confiteria zich in de voormalige snoepwinkel al sinds 1912 huist. Doordat het in een monumentaal pand gevestigd zit, mogen de eigenaren niks renoveren. En dat is maar goed ook. Zodra je binnenstapt voel je gelijk de eeuwenoude ziel van de zaak. Het is een lekkere no-nonsense cocktailbar waar je nog cocktails onder de €10 kunt drinken (de omslagfoto is een foto bij La Confiteria).

Carrer de Sant Pau, 128 

elBarri 


Geen daadwerkelijk restaurant, maar elBarri is de verzamelnaam voor de restaurants van de bekende Spaanse chef Albert Adrià. In 2008 verliet hij elBulli*** en in 2011 opende hij zijn eerste zaak in Barcelona: Tickets. Hierna volgden Bodega 1900, Pakta, Hoja Santa, Niño Vijo en het onlangs geopende Enigma. De restaurants lopen zeer uiteen, van tapas tot Mexicaans tot veertig (!) gangen bij Enigma. De restaurants liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Waar jouw voorkeur ligt bepaal je natuurlijk zelf, maar wees verstandig en reserveer tijdig.

Barri de Sant Antoni

El Nacional 


In Barcelona is het zeer aan te raden om een van de vele mercado’s te bezoeken, zoals Mercat de La Boqueria op Las Ramblas. Ook is er, net als in Rotterdam en Amsterdam, de moderne versie hiervan. Die heet hier geen Foodhallen, maar El Nacional. In een klein steegje aan Passeig de Gràcia ontsnap je even aan de stad. Je kunt er plaatsnemen aan een van de vier verschillende bars in de vier verschillende restaurants. Bij La Taperia komen de obers met grote dienbladen vol gerechten binnengelopen en schreeuwen ze het gerecht dwars door de zaak heen. Je bestelt vervolgens een gerecht door je hand op te steken en te hopen dat de ober nog borden op zijn dienblad heeft voor hij jouw tafel bereikt. Bij Barra de Ostras drink je champagne en eet je oesters en bij Barra de Vinos y Embutidos wordt de jamon en kaas voor je neus gesneden.  

Eixample, Passeig de Gràcia, 24 Bis 

7 Portes 


Naast de grote hoeveelheid tapas zie je de paellapannen ook overal voorbijkomen in Barcelona. Ze zien er bijna altijd allemaal overal hetzelfde uit, dus kan het moeilijk zijn om de juiste zaak en pan te kiezen. Bij 7 Portes zit je in ieder geval goed. Het is niet de goedkoopste, maar de sfeer en het eten in dit historische restaurant maken dat zeker goed. Het hangt vol met kunstwerken van grote namen die hier ooit als te gast zijn geweest en de obers lopen nog rond in klassieke witte blazers. Naast paella hebben ze nog vele andere mediterraanse gerechten op de kaart staan. Vaak simpel en onwijs lekker. Een echte klassieker in Barcelona. 

La Barceloneta, Passeig d'Isabel II, 14

Ikibana 


Degene die bekend zijn met restaurant Three in Hillegersberg kunnen in Barcelona de grote zus, of beter gezegd zussen, bezoeken. Rotterdammer Robin Bravenboer heeft namelijk drie Ikibana’s in Barcelona. Een in El Born, een aan Avenue del Parallel en een in Sarria. Ze combineren hier de Japans keuken met het kleurrijke Brazilië. Dit zie je zowel terug in de zaak als op het bord. De zaak lijkt op een modern en hip regenwoud door het golvende hout, de vele planten en de gekleurde tafels. Je eet hier voornamelijk sushi, waarbij je de fusion tussen Japan en Brazilië weer terugvindt. Denk aan sushi met tonijn en aardbei, zalm en kiwi en passievrucht of banaan met foie gras, dadels en truffel. Naast de sushi en sashimi hebben ze nog vele andere gerechten zoals beef gyoza’s, picanha met gefrituurde banaan en tonijn tataki met beenmerg. Combineer het eten met een van de vele cocktails zoals de Tokiocabana gemaakt met lychee, sake en siroop van shiso.

Passeig de Picasso, 32 (Ikibana Born), Avenue del Parallel, 148 (Ikibana Paralelo) en Carrer del Dr. Fleming, 11 (Ikibana Sarrià) 

The Green Spot 


Bij de meeste bovenstaande zaken kunnen vegetariërs uit te voeten, maar mocht je geheel vegetarisch willen eten, ga dan naar The Green Spot. Het interieur is strak en trendy, waarbij de witte muren worden afgewisseld met houten balken. Er is veel natuurlijk licht en de groene binnentuin maakt het plaatje compleet. De filosofie van de zaak luidt: Veggies for veggies and, veggies for non veggies en dat is goed terug te zien, want het eten is allesbehalve saai. De keuken haalt inspiratie uit de hele wereld, gerechten uit Italië, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Denk aan pizza, een Aziatische wok, curry en quesadilla’s. En maak je geen zorgen, want je kan er ook gewoon een cocktail drinken.  

La Barceloneta, Carrer de la Reina Cristina, 12

Tot zover mijn lijst met aanraders, maar ik zit hier nog even dus mochten jullie mooie tips hebben zijn die uiteraard altijd welkom!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

Schout-bij-Nacht is een schot in de roos

Op het knusse terras van Schout-bij-Nacht aan de Westerstraat ontdek je een combinatie van smaken gepaard met het bruisende leven van de Jordaan.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.