Bij restaurant FAAM vind je kwaliteit terug in eenvoud

Bij restaurant Faam eet je houtoven pizza's en drink je wijn in een zijstraat van de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. Eigenaren Flip en Dirk kiezen voor eenvoud.

25 Aug 2018 Floris Hoppe

blogger Ondernemer die kwaliteit vindt in alles wat puur en echt is. Verliefd op koffie, geflirt met de keuken, getrouwd met zijn werk.

Restaurant toevoegen aan favorieten

FAAM

Reinier Claeszenstraat 10, Amsterdam Maaltijd: DinerBorrelen Stadsdeel: Amsterdam West Keuken: Italiaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant
  • 25 Aug 2018

Bij restaurant FAAM vind je kwaliteit terug in eenvoud

Soms voel ik me een beetje verloren in Amsterdam. Dan heb ik mijn buik vol van de mossels met gin, de koffie met kokosnoten. Dan wil ik even geen avocado die ze verkleed hebben als hamburger, of eindeloos zoeken naar die verstopte ingang. Soms wil ik gewoon een normale, gezellige tent, waar het eten lekker is, de bediening goed, en de entourage origineel maar niet te fancy. Waar je op dinsdag even lekker wat gaat eten, ongedwongen, maar wel verfijnd. Ga met me op zoek naar deze verborgen plekken. De mooie, échte plekken in Amsterdam, die meestal recht onder je neus liggen (maar die je wel nét even moet kennen).

Kwaliteit in eenvoud  


Faam is zo’n plek. Drie jaar geleden openden Dirk van der Plas en Flip Meijers in een zijstraat van de Admiraal de Ruyterweg een restaurant dat snel uitgroeide tot mijn lokale favoriet. Kwaliteit vind je altijd terug in de eenvoud; wanneer iets dat naakt is, óók goed is, dan heb je een winnaar te pakken. Want de rest is make-up, afleiding. En hoewel een beetje make-up soms best leuk is, uiteindelijk kom je altijd terug bij die pure eenvoud.


Want wat heb je nog meer nodig dan uitstekende houtoven pizza’s met een mooie krokante, niet-te-dunne-en-niet-te-dikke bodem en verse ingrediënten? Naast de usual suspects (pizza margherita, napoletana, quattro formaggi) staat er bij Faam altijd één wisselende pizza met een wat spannendere combinatie op de kaart. Denk aan een pizza met huisgemaakte pancetta, stracchino (Italiaanse kaas) en artisjok. Of eentje met mozzarella, gesmoorde venkel, beenham en een crème van venkel. Het zijn altijd goed bedachte culinaire uitstapjes, die keer op keer weten te verrassen. En als je geen zin hebt in pizza kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor bijvoorbeeld de melanzane alla parmigiano, of de lasagne van wildzwijn.

Gun het jezelf

Italiaans eten zonder een goed glas wijn is uitgesloten. Gelukkig hebben Dirk en Flip altijd een flinke selectie voortreffelijke wijnen op glas. Als je dus iets meer wilt dan een huiswijn, maar niet per se zin hebt in een hele fles, dan zit je hier gebakken. Je tafelpartner kan gewoon voor die lichte Franse gaan, en jij voor de volle rode Italiaanse. En hoewel de prijzen misschien wat aan de hoge kant lijken: je krijgt hier echt een glas wijn, geen borrelglaasje. Gun jezelf tot slot een mooi afscheid met een heerlijke niet-te-zoete-en-ook-niet-te-vettige tiramisu. En schaam je vooral niet om het bordje brandschoon naar de spoelkeuken terug te sturen.


Tip: als je op de bonnefooi besluit om Faam eens te proberen, stap dan gewoon op je fiets en ga lekker zitten. Reserveren is namelijk niet mogelijk.

Heb jij ook zo’n huiskamer waar je de bordjes schoon terugstuurt? Help me in het ontdekken en stuur me jouw favoriet!


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Niet alleen het uizicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.