Net als voor veel restaurants zijn de afgelopen maanden een rustigere periode geweest voor De IJ-kantine, een restaurant-café met uitzicht over het Amsterdamse water. Bedrijfsleider Jasper Goedhart vertelt hoe hij gebruik heeft gemaakt van de afgelopen periode om het bestaande concept te verfijnen, met de focus op het gebruik van lokale producten. “Sinds corona hebben we een grote ommezwaai gemaakt.”
De IJ-kantine

Sinds 2005 is De IJ-kantine gevestigd op de begane grond van De Baanderij, een gebouw op de NSDM-scheepsbouwwerf met veel historie. Met zijn 728 vierkante meter is De IJ-kantine naast een groot restaurant ook een locatie voor veel besloten groepen, feesten en partijen. Dat laatste is momenteel door de coronamaatregelen niet mogelijk en ook het gebrek aan toerisme is een groot gemis, vertelt Goedhart. “In de afgelopen vijftien jaar is er een verschuiving geweest van waar De IJ-kantine puur een lokaal bedrijf was voor Amsterdammers naar steeds meer toerisme wat zich ontwikkelt en naar de NDSM toetrekt.”
Toch heeft De IJ-kantine afgelopen maanden kunnen gebruiken om mooie veranderingen door te voeren. Goedhart: “Sinds corona hebben we een grote ommezwaai gemaakt. Tijdens de sluiting hebben we het concept van De IJ-kantine kunnen verfijnen. We hadden altijd al een grote focus op vis, maar dat hebben we nog meer gespecialiseerd. Voor corona ons trof waren de opwarming van de aarde en CO2-voetafdruk onderwerpen waar de maatschappij zich mee bezighield. Tijdens corona kwam daar ‘steun je lokale ondernemer bij’. En dat hebben we gecombineerd. We gaan alleen nog maar met Noordzeevis werken, dat halen we uit IJmuiden. We gaan ook met veel bijvangstproducten werken, producten die je normaal niet op je bord ziet. Die worden bij ons geleverd en daar maken we mooie gerechten van.”
Minder ballast voor de natuur

Voor De IJ-kantine staat lekker eten en drinken voorop, maar de focus ligt nu meer op het gebruik van lokale producten. “We hebben nu een samenwerking met A. van Wees distilleerderij De Ooievaar, maar ook met Beemster Kaas. Niet meer alles overal vandaan halen maar kijken naar, als je je bedrijf neemt en je gaat een cirkel eromheen trekken, wat voor mooie producten je dichtbij huis kan vinden. Als je in plaats van tonijn of kreeft uit Canada een fantastische Noordzeekrab uit je achtertuin kan halen, dan scheelt dat toch enorm in ballast voor de natuur.”
Wat kunnen we komende periode verwachten?

Net voor de tweede horecasluiting, introduceerden ze bij De IJ-kantine een nieuwe menukaart. Hierin werd onderscheid gemaakt tussen een dinerkaart en een barkaart, waarbij geborreld kan worden aan de bar met wat kleinere en wat grotere gerechten. Totdat we weer in het restaurant kunnen plaatsnemen voor de vaste items als het plateau fruits de mer en de dagelijkse verrassingen afhankelijk van de dagvangst uit IJmuiden, is het mogelijk om gerechten te bestellen. Tussen 12:00 en 20:00 uur kunnen de gerechten dagelijks worden besteld via de website. Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen, worden deze momenteel alleen bezorgd in Amsterdam-Noord. Woon je niet in Noord, kun je natuurlijk altijd de gerechten komen afhalen.
Voor afhaal en bezorging zijn er twee mogelijkheden: gerechten die al helemaal klaar zijn en gerechten die je zelf nog thuis kunt afmaken. Laatstgenoemde zijn gerechten die normaal gesproken door de chef-kok in het restaurant worden geserveerd. Deze zijn nu uit elkaar getrokken en is een recept van gemaakt, zodat je hier zelf thuis mee aan de slag kunt.
Foto's: door fotograaf van De IJ-kantine