De Buik was net na opening even gaan ‘buurten’ bij Contrast op het drijvende paviljoen in de NDSM haven voor Pllek. Toen was er nog sprake van een concept met een chef in residence. Zeg maar een steeds wisselende chef die een paar maanden komt koken. We aten toen een paar gerechtjes van de Baskische chef Iñaki Bolumburu en bij ons bezoek afgelopen maand was hij er (gelukkig) nog steeds. Het menu is een mix van zijn Baskische roots met seizoensgebonden en lokale producten.
Drijvend paviljoen

Het idee van het restaurant op het water is van de mensen achter Café de Ceuvel en mag er architectonisch, zowel van buiten als binnen, zijn. In de zomer kun je op het water een drankje doen. Voor het restaurant kom je binnen vanaf de steiger aan de linkerkant van het schip. Bij binnenkomst sta je direct in de open keuken en word je begroet door chef Iñaki. De grote ramen en het interieur geven een licht en open gevoel.
In het restaurantgedeelte kun je kiezen tussen links en rechts afgescheiden door een (witte) wand. Wij kozen voor links, daar heb je vrij uitzicht over ’t IJ terwijl je rechts de haven inkijkt naar de steiger van de pont. Beneden is naast de toiletten een expositie ruimte waar eigenlijk altijd wel kunst hangt. Check de website even voor wie er exposeert.
Lokaal en seizoensgebonden

Iñaki werkt uitsluitend seizoensgebonden en alle producten komen echt van dichtbij. Met af en toe een uitstapje naar zijn roots: Baskenland. De wijnkaart is volledig natuurlijk en alle sterke drank is Nederlands. In de weekenden kun je à-la-carte eten, door de weeks alleen het menu. En dat komt in een 5 (tasting) of 8-gangen ‘chefsmenu’ variant.
Wij deden bescheiden en gingen voor de 5 x Inaki op het bord versie. Er komen twee kleine amuses langs die eigenlijk een beetje teleurstellend waren. Een aangekleed stukje courgette en een stukje pompoen met een paar lijntjes mayocrème. Daar worden onze smaakpapillen niet op scherp mee gezet.
Daarna volgden in een lekker tempo de vijfgangen. Waarbij de Baskische witte pronkbonen (fabes de la granje) met een salsa verde, een jus getrokken van visgraten, bloemkoolcrème en gesneden groene bonen. Geweldig, fijn gerecht, waarbij licht zoute bouillon perfect harmonieert met de romige crème.
Het volgende tussengerecht met een stukje corvina was perfect gegaard. De saus pil-pil van knoflook en pepers zorgde voor lekkere pittigheid van het gerecht zonder door te slaan.
Met hoofdgerechten hebben we altijd wat moeite. De gegaarde lamsnek viel als draadjesvlees uit elkaar, de jus van lam en duindoorn, wortelpuree en een paar beetgaar gegaarde stukjes witlof vormden het geheel. De afsluitende natte chocoladecake met poeder van biet en aardbei was wel weer een fijne afsluiting van een lekker avondje op het water.
Voor avontuurlijke eters en drinkers

Samengevat is Contrast een bijzondere plek waar je ver over ’t IJ kunt kijken. Wel voor de meer avontuurlijke eter en drinker. Chef Iñaki durft je uit te dagen met ongewone combinaties en texturen en schroomt ook niet om soms de Baskische joker te trekken. Puntje van kritiek is dat eigenlijk de wijnkaart een beetje te beperkt is, voor de complexiteit van de keuken. Daar zouden een paar extra (natuur)wijnen niet misstaan, zeker niet als je kijkt naar de zaken waarmee Contrast concurreert.