Meat & Greek: Dé Griek voor verse pita gyros opent tweede vestiging

Meat & Greek heeft naast de vestiging op de Utrechtsestraat, ook een vestiging geopend op de Haarlemmerstraat in Amsterdam.

9 Jun 2019 Isabelle Cannoo

blogger Content marketeer Isabelle houdt van verhalen. Schrijven, filmen en vertellen. Gaat het niet over duurzaamheid, dan gaat het wel over eten. Naast zelf koken gaat ze ook graag uiteten. Ze wordt niet voor niets door haar vrienden Iensabelle genoemd. En heeft altijd nog de droom haar eigen YouTube kanaal op te zetten: koken met Cannoo.

Meat & Greek: Dé Griek voor verse pita gyros opent tweede vestiging

Meat & Greek, het smalle zaakje op de Utrechtsestraat waar je heengaat voor verse gyros in een modern jasje, heeft een nieuwe vestiging. Sinds afgelopen week is deze tweede vestiging op de Haarlemmerstraat open en we gaan langs om te proeven.

Grieks met een twist



Op de Haarlemmerstraat, tegenover de Posthoornkerk zit Meat & Greek. Het kleine zaakje naast een kaasboer, coffeeshop en Marqt valt in eerste instantie niet zo op tussen de drukte van fietsen en toeristen met rolkoffers. Maar heb je het eenmaal gevonden, ga dan zeker even naar binnen.

Bij binnenkomst zie je meteen het speelse logo, de donkerblauwe muren, houten vloeren en tafels. Het oogt Grieks, op een moderne manier. “Dat is precies wat we willen uitstralen”, aldus eigenaren Sarah Deneux en Mano Paraschos. “Fris, modern, wel laagdrempelig, maar goede kwaliteit. Precies, zoals ons eten. Wij serveren Grieks eten met een twist, authentiek, in een modern jasje.”



Verliefd op Amsterdam



Zes jaar geleden kwamen de Duitse Sarah en haar Griekse man Mano voor een verjaardag een weekend naar Amsterdam. Buiten een verschrikkelijke horeca-ervaring om, werden ze verliefd op de stad. Eenmaal thuis begon het te kriebelen en dachten ze: hoe zou het zijn om in Amsterdam te wonen? Ze zijn nog drie keer terug geweest naar Amsterdam, hebben keer op keer plekjes bekeken en hebben zelfs in Duitsland een Nederlandse taalcursus gevolgd. Hoe vaker ze hier kwamen, hoe enthousiaster ze werden. In 2016 was het eindelijk zover en is het stel verhuisd. En sinds februari 2017 is de eerste Meat & Greek een feit. 



Grieks familierestaurant



Mano komt uit een typische horecafamilie, zijn ouders runnen al dertig jaar in Kerfeld, vlakbij Dusseldorf, een authentiek Grieks restaurant. En eigenlijk wist hij al twintig jaar dat hij iets voor zichzelf wilde beginnen. Aanvankelijk dacht hij dat hij het restaurant van zijn ouders zou overnemen, maar toen Sarah met het idee kwam om in Amsterdam te gaan wonen, wist hij dat ze het moesten doen. "Het is goed om zelf iets op te starten, om iets eigens te beginnen.”


Het restaurant is zo’n succes dat het stel na iets meer dan twee jaar alweer een tweede vestiging opent. De locatie kwam per toeval. Sarah en Mano werden namelijk benaderd door de straatmanager van de Haarlemmerstaat en de eigenaar van dit pand. Hun unieke concept zou volgens de manager erg goed tussen de andere winkels en horeca passen in de Haarlemmerstraat. Toen de contracten rond waren, kon de verbouwing beginnen en anderhalve maand later openden Sarah en Mano hun tweede vestiging. 



Uniek concept



Waar veel Griekse restaurants een kaart hebben met een uitgebreid assortiment vleesgerechten, focust Meat & Greek zich op pita Gyros. Een broodje met (vega) vlees, sla, groente, feta en saus. Een kleine kaart met goede kwaliteit producten en alles versbereid. En dat proef je!

De pita gyros serveren ze in drie varianten: zelfgekruide gyros van varkensvlees, vegetarische kip van de Vegetarische slager en merguez worstjes van Brandt en Levie voor de Amsterdamse touch. Dit alles wordt geserveerd in versgebakken brood van een Griekse bakker uit Utrecht met veel sla, tomaat, zelfgemaakte saus en feta uit Griekenland. 



Chef's favourite


We proeven de chef’s favourite met gyros van varkensvlees, gemengde sla, tomaat, tzatziki, feta en vijgenjam. Lekker dat dit is! Het is wel enorm machtig, dus weet dat je dit als snack niet even tussendoor kunt eten. Maar ga naar Meat & Greek als je écht écht trek hebt. 


Het vlees is heel mals, goed gekruid en de combinatie met de frisse tzatziki en vijgenjam, zorgt ervoor dat ik het helemaal opeet. Want ja, zoiets lekkers kun je natuurlijk niet laten liggen. Als we denken dat we niks meer op kunnen, serveert Mano ons nog een bakje Griekse yoghurt met honing en walnoten. Ook dit is weer zo lekker, romig en zoet. Het perfecte dessert na een kruidig broodje. Bij elke hap waan je je even tussen de olijfbomen in een oud Grieks dorpje.


Heb je zin in een echt goed brood gyros? Ga dan zeker eens langs bij een van de vestigingen van Meat & Greek. En ben je niet in de buurt? Je kunt via Deliveroo ook gewoon bestellen. Zo breng je de Griekse taverna zo in je woonkamer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij The Tosti Club in de Pijp eet je tosti’s van 18 mm dik brood

The Tosti Club is nu vier maanden open in Amsterdam en we snappen wel waarom dit concept een succes is.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.