De derde locatie van Heemelrijck met een hit van Yves

Sinds kort heeft restaurant Heemelrijck vol Hollandse glorie en familiare gezelligheid een nieuwe vestiging geopend op de Lijnbaansgracht.

9 Dec 2025 Willemijn Mosch

blogger Willemijn sleept haar vrienden graag mee naar de nieuwste pareltjes in Rotterdam voor een lekkere zoete snack, stevige lunch of uitgebreide borrelplank met voldoende bier.

De derde locatie van Heemelrijck met een hit van Yves

Een opening, een zanger en een stamppot. Dat waren de drie sleutelingrediënten van onze avond bij restaurant Heemelrijck. Sinds kort heeft dit restaurant vol Hollandse glorie en familiare gezelligheid een nieuwe vestiging geopend op de Lijnbaansgracht. Niemand minder dan Yves Berendse kwam zijn eigen stamppot lanceren, die vanaf nu in alle vestigingen te proeven is.

​Heimwee naar vroeger

Een kleine recapitulatie. Restaurant Heemelrijck, bekend van zijn vestigingen op de Van Woustraat en de Singel, wordt gelauwerd om zijn Nederlandse en soms een beetje Franse gerechten. In de restaurants hangt een nostalgische sfeer: het interieur doet denken aan vergeten huiselijke tijden en de kaart is afgeleid uit opa’s recepten afkomstig van een lange familiegeschiedenis.

Denk aan gerechten zoals snert, suddervlees en patatje stoof maar ook slakken, uiensoep en short rib. De derde generatie van de familie Heemelrijck steekt dit alles in een hedendaags jasje.

​De pot van de maand

Zo weten ze ook de stamppot weer onverhinderd populair te maken. Het menu biedt naast de vaste prik zoals zuurkool en andijvie ruimte voor maandelijkse specials. En dat is er deze maand nogal een.

De paksoi-stamppot, naar recept van de oma van Yves Berendse. En om ons dit persoonlijk aan de man te brengen schuwt Yves het niet om ook zelf de koksbuis aan te trekken voor een avondje.

​Hollands met een eigenzinnige draai

De voorgerechten die we proeven zijn ongecompliceerd lekker. Met gamba’s pil pil en champignons op toast zul je zelden de plank volledig misslaan. Met name de steak tartaar van ossenworst is een lekkere explosie van smaken, met een licht pitje en een krokante bite van de toast die erbij wordt geserveerd.

Dan het grote feestnummer. Yves legt nog even de laatste hand aan de stamppot: de krokante spek wordt er zorgvuldig op gedrapeerd en verse peterseliesnippers maken het geheel af.

Deze Oosters getinte stamppot bevat naast paksoi ook kerriekruiden, en wordt geserveerd met sambal, jus en een enorme gehaktbal. De kruidige en licht pittige smaak maakt het een unieke stamppot.

Yves misstaat niet in dit restaurant. De uitgestalde oude Hollandse platen, de Ajax-vlaggetjes die aan de muren prijken en de houten lambrisering waaraan ouderwetse lampenkappen schitteren. Een beetje muzikale gezelligheid past hier perfect in.

​Zoete wentelteefjes met een bijpassend likeurtje

Wij sluiten het diner af met de Heemelrijck klassieker. Het wentelteefje van Fries suikerbrood, met een bolletje kaneelijs. Door het gebruik van suikerbrood proeven wij een volle gekaramelliseerde smaak, die goed wordt gecomplementeerd door het frisse ijs.

Wij doen ons ook tegoed aan de overheerlijke bijbehorende wentelteefjes likeur, die ze samen met Wynand Fockink ontwikkeld hebben. De vlotte jongens in groene Heemelrijck t-shirts doen er ook alles aan om ons op onze wenken te bedienen.

​Hit na hit

De echte afsluiter volgt nog, wanneer we in het buurtcafé mogen genieten van Yves nieuwste kersthit onder genot van nog een laatste wentelteef likeurtje. Een bruisende start van het hitnummer van deze maand.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Amsterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Amsterdam? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

In de rollercoaster van Roest

Jef van den Hout en Maarten de Vries zijn na De Willem aan een nieuwe uitdaging begonnen met Roest. De Buik spreekt ze over hun ervaringen en plannen.