De Hollandse keuken wordt steeds populairder. Niet alleen in de fine dining versie van Dutch Cuisine, met vlaggendragers als De Nieuwe Winkel en onze eigen Bolenius, maar ook de simpele keuken in de vorm van een lekker biefstukje, groenten van eigen land en een stamppot. Twee jaar geleden heropende ’t Heemelrijck aan de Van Wou met een eerste Nederlandse bistro en recent opende de kleine versie hiervan op de hoek van Singel en Torensteeg. De Buik proefde daar een stamppotje en fantastische wentelteefjes.
 
            
            Terug van lang weggeweest

In het logo van ‘t Heemelrijck staat dan wel sinds 1949, maar als ze eerlijk zijn werd het restaurant in 1990 gesloten om 33 jaar later (2023) weer open te gaan aan de Van Woustraat . Maar nu pakken ze flink door. Recent opende een Petit Hemelrijck met om de hoek een eigen (Hollandse) patisserie. 
Ouderwetse sfeer en golden oldies

Bij binnenkomst voel je gelijk de huiselijke sfeer die de eigenaren hebben geprobeerd neer te zetten. Tafeltjes bekleed met een dik tafelkleed, kleurrijke taferelen aan de muur en een playlist met nummers uit de 2000. Wij werden neergezet aan een tafeltje waarbij we een mooi uitzicht hadden op de Torensluis. 
Rechttoe-rechtaan

Wij vielen voor de ‘geitenkaas uit de oven’ en de 'champignons gebakken in knoflook op toast’. Twee goedgevulde borden stonden even later bij ons op tafel. De omschrijving op de kaart was rechttoe rechtaan want zonder enige poespas was dit precies wat we kregen. Goed, misschien met wat sla, nootjes en twee stukjes stokbrood. Voor ons het bewijs dat het niet altijd veel of spannend hoeft te zijn om lekker te wezen.
‘I will always love’ het toetje

Als hoofdgerecht kozen we voor de boerenkool met een rookworst en het befaamde kippetje Benny. Het kippetje was heerlijk mals en de jus paste perfect bij de kip. De boerenkool bevatte net iets veel nootmuskaat, maar dat maakte de rookworst meer dan goed. Het leuke hier is dat je ook kleine porties van stamppot kunt bestellen. 
Ondertussen waren wij een van de laatste die nog in het restaurant zaten en konden we de playlist extra goed horen. “I will always love you” van Whitney Houston galmde door de speakers en het voelde echt even als de gezellige woonkamer van mijn oma waar ik op bezoek was. Het hoogtepunt voor ons was absoluut het toetje. Het ene wentelteefjes was afgetopt met pistache en de ander met kaneelslagroom. Genereus gemaakt van Fries suikerbrood en natuurlijk warm geserveerd. 
Retro Oma sfeer en gerechten

Petit Heemelrijck vinden we een fijne plek voor iedereen die even trek heeft in eerlijke, oer-Hollandse kost met een nostalgisch randje. De knusse ‘retro-oma’ sfeer en de smaakvolle gerechten maken het zeker een bezoek waard. Voor wie zin heeft in een groot of juist even een klein bord Hollands comfortfood, is dit een absolute aanrader.