Edita, eindelijk weer een echt eetcafé

De Buik bracht een bezoekje aan Eetcafé Edita, waar je eindelijk weer in gezellige sferen voor een schappelijk prijsje kunt eten en goede wijnen kunt drinken.

4 Jun 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Edita, eindelijk weer een echt eetcafé

Anna Meyer werkte vanaf haar studie vrijwel altijd wel een bijbaantje in de horeca. Van de Pizzabakkers tot De Kas*. Een eigen zaak werd na een uitstapje naar de zakenwereld haar droom en dan het liefst in ‘haar’ wijk: Bos en Lommer. Die kans greep ze begin dit jaar toen het pand van Local Hero aan de Jan van Galenstraat beschikbaar kwam en Eetcafé Edita werd geboren.

​Eerbetoon aan oma

De naam Edita is een eerbetoon aan Anna's oma. ‘Die woonde in Bos en Lommer en heeft mij vroeger de hele wijk laten zien. Ik woon nu zelf ook in Bos en Lommer en dat is een wijk waar qua horeca nog niet zoveel gebeurt. Aan de Jan van Galenstraat zijn veel lunch- en afhaalzaken maar de wijk miste nog een echt gezellige buurtzaak.

​Ouderwetse gezelligheid van het eetcafé


‘De inrichting van het oude Local Hero was een beetje Nordic en niet zo passend bij de gezellige sfeer die wij voor ogen hadden’ vertelt Anna. ‘Mijn moeder heeft gevoel voor interieur en zij heeft alles, inclusief het servies, bij elkaar verzameld bij kringloopwinkels en op Marktplaats.’ Eetcafé’ is voor haar een bewuste keuze geweest. ‘Dat geeft precies de gezellige sfeer en de lage drempel die we voor ogen hebben. Met tegelijkertijd een betaalbare kaart met gerechten van goede producenten en leveranciers.’

​Lekkere volle borden


Eetcafé Edita voert een à-la-carte menu met een Mediterrane touch en heeft een wijnkaart met meer dan 50 wijnen op de kaart waarvan veel in het segment tussen de 35 en 50 euro. Hier ben je niet gedwongen tot ‘shared dining’. Raar woord overigens, want bij ‘shared dining’ zijn de porties vaak relatief klein. Bij Edit niet, hier krijg je volle borden dus vrijwillig ‘delen’ is helemaal geen probleem. 

Wij keken even door de kaart en kozen voor een twee voorgerechten. Eerst kwamen de toastjes met sardines en ‘nduja op tafel, op de toast verbonden met bruine boter. De ‘nduja overheerste gelukkig niet en de bruine boter zorgde voor een wat noterige toon. Daarna volgde een mooi vintage diep bordje met stracciatella, de romige kern van burrata, samen met vers gedopte tuinboon, wat doperwtjes, venkel en een kruidenolie. Echt voorjaar op het bord, een lekkere start van onze eetcafé experience.

​Eetcafé gerechten


Als vervolg kozen we twee echte eetcafé gerechten. Buiten de kaart om de seizoengroente van nu: een bordje witte asperges en het ultieme eetcafé gerecht: kip. In dit geval een stapje verder met een confit van zwartpootkip met seizoensgroentes en lavas. De asperges waren even gekookt en daarna gebrand en voorzien van een kruidenolie en wat geroosterde hazelnoot. Mooie combi en de asperges waren zoals wij de graag zien, beetgaar. 

Ook over de confit was niets te klagen. Sappige grote bout met wat snijbiet en spinazie in een lichte botersaus met als side wat gebakken aardappels. Zoals het hoort.

​Serieuze wijnkaart


Wat je hier niet verwacht is de kwaliteit van de wijnkaart. Niet heel groot in omvang maar wel groot in selectie. Kiezen kan natuurlijk vanaf de kaart, maar de flessen staan voorzien van een prijs ook op de planken in het restaurant. Extra reden om even rond te lopen. 

We dronken een bubbel vooraf en vervolgden met een witte Vouvray uit de Loire. Mineraal, niet zoet maar juist droog met een fijne afdronk zowel passend bij de asperges met hazelnoot als de zwartpootkip.

​Betaalbaar


De Buik vindt Edita een fijn adres. De prijzen zijn heel schappelijk, zeker als je het afmeet aan de kwaliteit en kwantiteit. Ze variëren van 9 tot 10€ voor een voorgerecht of nagerecht en zo’n 14 tot 20€ voor een hoofdgerecht. Echt ook een adres voor onze top 10 van een maaltijd onder de 40 euro

Ben je met een wat grotere vriendengroep, dan is er in het tweede deel een fijne grote, haast huiskamerachtige, tafel. En we mogen ook het terras voor de deur en de fijne bediening niet vergeten te benoemen. Die laatste bestaat uit een vriendengroep uit de horeca die het nu heel fijn vinden om bij vriendin Anna te werken. En dat merk je. Dus fiets volgende keer even uit je comfortzone richting Bos & Lommer voor Eetcafé Edita.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Layers Bakery & Deli

Layers in De Pijp: croissants in alle soorten, van klassiek tot amandel en hartig. Van topchef Alexandre Scour. Open dagelijks 9-22 uur.

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!