De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (oktober 2024)

Een rubriek op de Buik van Amsterdam met veel horecanieuws, achtergronden, duiding en aandacht voor mensen in de horeca. Dit keer over de maand oktober.

5 Nov 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (oktober 2024)

Dit is de oktobereditie van onze maandelijkse rubriek op de Buik met al het actuele horecanieuws van Amsterdam. Van een nieuwe chef, tot net open, gesloten of binnenkort geopend. We kijken even terug naar de afgelopen maand maar kijken met name vooruit wat er op horecagebied in Amsterdam de rest van het jaar en begin volgend jaar staat te gebeuren.

De septembereditie van ons horecanieuws staat hier.

​Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. 

Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer.

​De drukke decembermaand komt eraan

Was het afgelopen maand nog relatief rustig bij veel zaken, vanaf november is het alle hens aan dek. De eerste kerstmenu’s worden voorbereid en er zijn er zelfs al een aantal gepubliceerd. Maar ook nieuwe zaken zetten alles op alles om nog net voor de belangrijkste periode van het jaar te openen. 

Elke maandag publiceren we een klein lijstje van drie recente openingen. Deze hebben we allemaal nogmaals op een rijtje gezet, aangevuld met andere nieuwe openingen. Vooruit kijkend naar december en verder hieronder zo'n 30 zaken die net open zijn gegaan en hebben we nog eens zo’n 15 zaken in beeld die gaan openen. We beginnen met wat algemeen horecanieuws.

​Nieuwe Michelinkroningen

Chef Dorus Floris - Showw

Oktober was ook de maand van de nieuwe Michelinbekroningen. In Amsterdam kreeg chef Dorus Floris van het vorig jaar geopende Showw bij de RAI aan de Zuidas een Michelinster. Lees hier ons verhaal. Bij Graphite en The Duchess werd de ster weggehaald. Wel viel Auberge Cuisine Française in de prijzen, ze kregen met de Bib Gourmand een onderscheiding voor de goede prijs-kwaliteit.

​Betaalbaar is belangrijk

De Zingende Zwaan

Betaalbaar uit eten gaan wordt steeds belangrijker. Dat snappen ook steeds meer restaurateurs. Een aantal restaurants pasten hun concept aan van meer finedining naar meer betaalbaar uit eten. 

Bovendien is het eetcafé en de ‘daghap’ weer in de mode. Kijk bijvoorbeeld naar de recente geopende zaken Café Geelvink, Maud, De Zingende Zwaan of het dagelijks wisselende vis-van-de-dag gerecht bij Café Freddy, net om de hoek bij de viskramen van de Albert Cuyp. Vanaf 1 november opent onze budget favoriet Barracuda de hele week, met op maandag tot en met woensdag altijd een gerecht tegen een speciale prijs (<10€).

​Sluitingen

Helaas horen bij openingen ook sluitingen. Zo stopte Trattoria Breda in de Czaar Peterstraat en ook de tweede vestiging van Hangar aan de Zuiderzeeweg in Oost. Joki Coffee heeft haar shop-in-shop bij Aboutlifestyle in West gesloten. Tiny Danser is helaas na een paar maanden pop-up ook gesloten.

​Nog meer Amsterdams horecanieuws

Bistro Toost

Vanaf 1 november stapt Café Beurre af van de 100% vegetarische kaart en biedt ook vlees- en visopties aan. Jansz, het restaurant van Pulitzer, heeft met Jeroen Boone (ex Spectrum**) een nieuwe Executive Chef. Marcel Heintzberger (ex Hidden, Het Bosch) is de chef van het recent geopende Bistro Toost in Amstelveen. 

De Veganees verhuisde van West naar de Wibautstraat 95 in Oost. Barracuda Bar wordt omgetoverd in een Surinaamse pop-up met o.a. London Loy en Noni Kooiman aan de pannen. Floor Reitsma is de nieuwe chef bij Compartir. Lotti’s maakt op 11 november een nieuwe start met een nieuw menu en een eigentijdse interieur make-over. Na een lange sluiting door brand is het roti-paradijs Lalla Rookh eindelijk weer open bij de Dappermarkt in Oost.

​29 x net geopend in Amsterdam (oktober)

​Elevate Coffee Lab

De nieuwe koffiebar van Ahmed Alshikh mag er zijn. Hier drink je de perfecte altijd handgezette filter in een moderne omgeving.

Van der Helstplein 10 (Zuid)

​Café Geelvink

Nieuw all-day café in de Reguliersdwarsstraat met een heel betaalbare menukaart van scrambled eggs in de ochtend tot zeebaars in een rode curry.

Reguliersdwarsstraat 57 (Centrum)

Kaldi

Het gaat druk worden met de koffie in het eerste deel van de Van Wou. Eerst opende Wakuli, daarna Badeta en nu opende op de hoek tegenover de ingang van de Albert Cuypmarkt Kaldi. Hier drink je nog een espresso onder de 3 euro.

Van Woustraat 9 (Zuid)

​Restaurant Café van Puffelen

Na een verbouwing, en verandering van eigenaar, is het oude vertrouwde Van Puffelen weer heropend. Met aan de ene kant het bruine café en aan de andere zijde het restaurant met tijdloze Hollandse gerechten en Frans-Italiaanse klassiekers.

Prinsengracht 375-377 (Centrum)

​Sebonsa

Tijdelijke all-day pop-up van deze fijne wijnimporteur in een zijstraatje bij de Albert Cuypmarkt. Hier drink je filterkoffie van Friedhats in de ochtend tot bijzondere natuurwijnen met bijpassende bites in de avond, maar helaas slechts tot begin november.

Nicolaas Berchemstraat 4 (De Pijp/Zuid)

​Café a Côte

Kleine zusje van naastgelegen buur Petit Péché met veel bargevoel en de bites zoals we bij Péché gewend zijn plus elke dag een plat-du-jour. No reservations.

Nicolaas Beetsstraat 53 (West)

​Cosmo Tacos

In het oude Kometen Broodcafé cheft Omar Sanchez (Mexicaans en ex Binnenvisser) tijdelijk drie maanden lang de lekkerste taco’s met bijpassende cocktails, tequila of mezcal.

Korte Papaverweg 17 (Noord)

​Badeta

Vestiging drie is geopend in de Pijp net om de hoek bij de Albert Cuijpmarkt. In deze rose pijpenla serveren ze specialty koffie’s inclusief een fijne filter.

Van Woustraat 344 (Zuid)

​Caribe

Coffee Roasters heeft een Caribische make-over gekregen met dezelfde koffie, hetzelfde lekkere terras, maar nu ook met cocktails en een Latijns-Amerikaanse touch in de keuken.

Van der Hoopstraat 18 (West)

​En verder...

Bubbletea is nog steeds helemaal hot, YoYo Fresh Tea Bar opende naast de Tiramisu’shop in de Ferdinand Bolstraat.

Café Montmartre verhuisde van de Halvemaansteeg naar de Reguliersdwarsstraat.

Papa Aswa is op Cruquiuseiland geopend met een Surinaamse kijk op fine dining in een lekkere tropische sfeer.

Samuel’s opende op de hoek van de Tweede Jan Steenstraat bij het Sarphatiepark en een tijdloze zaak over twee etages met bij binnenkomst een kleine koffiebar, een restaurant met een makkelijke kaart (van geroosterde bloemkool tot schnitzel), een leuke bar beneden en een geweldig terras voor de deur.

Tijdens ADE ging het eerste deel van het langverwachte CUE open met de CUE (listening)Bar in de Utrechtsestraat. Het restaurant volgt later in december.

Net als ‘koffie’ blijven ‘broodjes’ ook populair bij de horeca- ondernemers. In het oude Salonard in de Pijp opende een nieuw bedrijf: Dito Deli met Italiaanse broodjes. Monty’s Toasties met zuurdesem tosti’s is open in de Eerste Anjeliersdwarsstraat.

BBQ-bar Braai opende een derde vestiging in de oude Bulls and Dogs aan de Van Woustraat in de Pijp. Aan de overkant opende Ritos op de hoeklocatie van Fresh Addicts Club.

Bistro Toost, de tweede meer toegankelijke zaak van de mannen achter sterrenrestaurant Aan de Poel, opende aan de Dorpsstraat in het oude centrum van Amstelveen. We mochten het al proberen, lees hier ons verhaal.

Bar Lusconi what’s in the name? Van Italiaanse lunch tot diner met pizza en pasta en natuurlijk after dinner cocktails op het Mercatorplein.

Op de oude plek van Otto Volante aan de Overtoom opende het dagrestaurant Buurt. Het Rotterdamse iconische restaurant Dudok heeft nu ook een vestiging in het Muziekgebouw aan ’t IJ achter Amsterdam CS. Lees hier ons verhaal.

Karma Kebab opende een piepklein eethuisje aan de Leidsekruisstraat.

Mai Kitchen, met een Aziatische keuken, opende in het Mai Hotel aan de Geldersekade. Koeah met Indonesische soepen in de hoofdrol ging open aan de Spuistraat.

Atletic Cafe by Wakuli & 2050 is meer dan koffie alleen. Hier laten Wakuli en 2050 zien dat het anders kan in zowel de mode- als de koffie-industrie.

Oasis Karaoke Korean karaoke met veel K-pop opende in de Uilenstede 348 in Buitenveldert.

Er is er nog eentje in de categorie muziek, dansen en eten geopend: Sissie's in de Schinkel met een bruincafé, (natuurlijke)wijnbar en snackcorner.

​Binnenkort open in Amsterdam

CUE Restaurant gaat pas in december open tot die tijd moeten we het met de CUE (listening)Bar doen aan de Utrechtsestraat. Daar worden naast cocktails en champagnes ook bar bites geserveerd.

In diezelfde categorie van vinylbar gaat Loop 51 in Zuid dagelijks open met lekkere tunes, mooie kipgerechten en veel vegetarische opties.

De Griekse keuken is in opmars. Dat zagen we al bij Massalia en KAIA. Na Meat & Greek opent nu met The Gyros Lab aan de Ceintuurbaan een tweede comfortfood restaurant.

In het oude pand van The Beef Chief in de Oosterlijk Havengebied bouwen Selin & Steph druk aan hun Esra. De opening van het buurtrestaurant met een Mediterrane touch staat gepland voor eind november. Binnenkort meer.

Bakkerij Louf, naast Café Binnenvisser, pakt door en opent een vestiging zowel in het Westerpark als in de Pijp

Tula wordt het café nextdoor bij Coba met overdag koffie en conchas en in de avond cocktails en mescal.

Op de oude locatie van de Veganees in West wordt druk gewerkt aan Café Komeet een ontmoetingsplaats voor de buurt met vertrouwde Nederlandse gerechten en een uitgebreide wijnkaart.

Copain bouwt aan de Vasumweg aan een nieuwe en groot restaurant in Noord.

MEWE wordt een unieke plek waar nachtclub en fine dining (o.a. met Dennis Huwaë van Daalder) samengaan en opent in november de deuren aan de Korte Leidsedwarsstraat. Sumo wordt rond december Nomi, een Japans-Koreaans spektakel restaurant aan het Leidseplein.

Inmiddels alweer derde vestiging van de tik-tok sensatie Fabel Friet gaat openen in de Damstraat.

​Vanaf 2025 open in Amsterdam

Bij de nieuwe vestiging van Franggo aan het Javaplein gebeurt nog niet zoveel. We verwachten dat het pas in 2025 opent.

Eindelijk komt er dan een tweede restaurant/wijnbar van de mannen van Zoldering dat begin 2025 opent in het oude pand van Restaurant Barentz in de Barentszstraat. Peter Gast kijkt naar een nieuw project in Zuid-Afrika naast Graphite.

Het uit Parijs bekende Mama Shelter Hotel gaat in de eerste helft van 2027 open in Noord met vier verschillende horecaconcepten: van all dining tot rooftopbar.

Er komen nog meer restaurants in hotels aan de komende periode, lees onze septembereditie voor de details.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De derde locatie van Heemelrijck met een hit van Yves

Sinds kort heeft restaurant Heemelrijck vol Hollandse glorie en familiare gezelligheid een nieuwe vestiging geopend op de Lijnbaansgracht.

Uit ons magazine: de smaken van China in Mokum

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.

Footnote Coffee

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Footnote Coffee.