De afgelopen maand opende de bekende Rotterdamse naam Dudok zijn deuren in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Het restaurant in het glazen gebouw heeft een prachtig uitzicht over het IJ, centraal station en de A’DAM toren. En met de avonden die langzaam langer worden, dient het daarmee als een perfect decor voor de start van een gezellige avond uit in het Muziekgebouw.
Een stukje Rotterdam in de hoofdstad

De Buik bezocht Dudok op een woensdag in oktober. Het was al donker en de gebouwen aan het IJ waren mooi verlicht. Ondanks het feit dat het Muziekgebouw erg modern is en Dudok goed verlicht was, viel het me bij binnenkomst meteen op wat voor een knusse sfeer er hing.
Er ging een druk geroezemoes rond van de volle tafels met kleine en grote gezelschappen van verschillende leeftijden. De gastvrouw heette ons warm welkom en gaf me een heerlijk Rotterdams gevoel van “niet lullen maar poetsen”. Als een oud-Rotterdammer die naar Amsterdam is verhuisd, kan ik dat zeker waarderen.
Najaars ingrediënten

Het menu was simpel: drie gangen en per gang keuze uit ongeveer twee vleesgerechten, een visgerecht en een vegetarisch gerecht. Wat mij aansprak was het gebruik van typische seizoensingrediënten zoals wild, eend en pompoen.
We begonnen de avond met de wildepaté en gerookte eendenborst. Met ingrediënten als kaneel en venkel bleven we in de herfstsferen en ik moest zelfs stiekem al aan het kerstdiner denken.
Het werd vervolgd met de gebakken hertenfilet met pastinaak, aardappelcrème, krokant spek en jus van calvados. Het was een lekker en mals stuk vlees en de jus was verrassend zoet. De toevoeging van pastinaak maakte voor mij wederom het herfstgevoel helemaal af. Een mooi gerecht.
Ook probeerden we de harderfilet met geroosterde seizoensgroenten. Het was smaakvol bereid en was een goede keuze als je een lichter gerecht wilt voor de avond.
Toe viel ons oog op de tarte tatin en de chocolate fudge. Met drie verschillende chocolade en karamel elementen is die laatste perfect voor dessertfans. Maar de tarte tatin met pistache ijs en een kletskop was voor ons de enige echte afsluiter van deze herfstavond.
Geen minuut missen én geen haast

Wat bovendien opviel was de vlotte service van zowel de bediening als de keuken. Het is daarom een perfecte plek om je avondje uit bij het Muziekgebouw te beginnen zonder zorgen dat je de start van het concert mist. De keerzijde hiervan is echter wel, dat als je een hapje komt eten zonder plannen in het Muziekgebouw, het restaurant wel na een uurtje of 20.00 à 20.30 opeens erg leeg is.
Wij kijken ernaar uit om Dudok ook eens in de zomer te bezoeken want de locatie leent zich perfect voor een stuk appeltaart op een zonnig terras met een echt Amsterdams uitzicht.