Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Sol e Luna
Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden. Onderaan staan nog wat losse foto's van net geopende of nog te openen zaken.
Voorzichtig vizier op de feestdagen
De zomerperiode was dit jaar een drukke periode met veel restaurantopeningen. We geven je het actuele horecanieuws, met helaas ook weer wat sluitingen, maar kijken ook vooruit naar de nieuwe projecten die allemaal met het vizier op de feestdagen openen.
Zoals je van De Buik mag verwachten zitten we hier bovenop. We publiceren elke maandag al drie nieuwe zaken, het lijstje van 28 recente openingen, ingedeeld naar stadswijk, zit er natuurlijk bij. Bovendien kijken we vooruit naar nu al meer dan 20 geplande nieuwe zaken richting de winter.
Nieuws uit de Amsterdamse horeca voor dit najaar
Een aantal van onze favoriete restaurants openen dit najaar op meer dagen in de week hun deuren. Christiaan Smit is bij opening slow gestart maar is nu elke week ook de woensdag open. Café Binnenvisser is nu zelfs de hele week geopend en neemt zelfs beperkt reserveringen aan.
Helaas is onze favoriet Apollonia, op het Marineterrein, gesloten met een afscheidsparty op 28 september. Net zoals Restaurant Barentz in de Barentzstraat. Ook Nobo tapas y mas aan de Haarlemmerstraat is verkocht en gesloten. Binnenkort meer over de nieuwe eigenaar. Ron Blaauw gaat niet door met zijn Gastrobar Oriental Downtown in de Kerkstraat. De plannen om deze om te zetten in een ‘Indonesia’ in Amsterdam zijn even in de ijskast gezet totdat er een geschikt pand is gevonden. Wel testte de ondernemende chef recent zijn Toko versie bij de Kriterion Studentenpomp bij de afslag IJburg.
The East Kitchen (Noord) is tijdelijk (tot 6 oktober) even dicht voor een kleine renovatie. Ze zijn wel open voor koffie en sandwiches. Tiny Danser, de pop-up in Alex + Pinard van de mannen van Box Sociaal samen met de ex-chef van Otto Volante, stopt na dit weekend. Arturo Dalhuizen (ex-chef van The White Room*) blijft, na een succesvolle eerste maand, zeker tot het einde van het jaar in de keuken van Gossler & Florin.
Tenslotte vertoonde onze eigen Joris Bijdendijk zijn afgetrainde torso in Men’s Health waarmee hij definitief afrekent met het imago van ‘never trust a skinny chef’.
28 x net geopend in Amsterdam (september)
Dit zijn de zaken die we afgelopen maand in onze maandag rubriek ‘net geopend’ hebben gepubliceerd ingedeeld naar wijk en aangevuld met nog wat extra net geopende zaken.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Oost
Massalia Restobar

De tweede zaak van Angelo Kremmydas, vernoemd naar de oude Griekse naam van Marseille. Angelo opende zijn zaak in Oost op het Beukenplein en het is een fijne voortzetting van zijn eerste zaak (Gitane, in West) in een Frans Mediterrane sfeer met tinten van donkerblauw en terracotta. Er staan veel Griekse accenten op de kaart zoals dolmas, een Griekse stijl côte de boeuf en loukoumades. Inclusief een groot terras aan de straatzijde. Lees hier meer over ons bezoek aan Massalia Restobar.
Cafecito

Amsterdam is echt een koffiestad aan het worden en Cafecito werkt daar goed aan mee. De vierde vestiging van deze specialty koffiezaak, met misschien wel een beetje te steriel interieur, opende op de hoek van de Linnaeusstraat en Transvaalkade.
Linnaeusstraat 114
Charcuteria
Net afgelopen weekend geopend en het zusje van Restaurant Barlotta (op de andere hoek). Charcuteria heeft natuurlijk bordjes versgesneden charcuterie maar ook verse pasta’s en lekkere wijnen.
Czaar Peterstraat 173
Verder nog open in Oost: Primo Passo, een moderne Italiaanse broodjeszaak aan de Mauritskade en in diezelfde categorie The Dough Studio by Pizza Project (Oosterparkstraat) en Blin Queen met specialty pancakes in Oostpoort.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Zuid
Tewatashi

In het oude 101Gowrie opende een Japans Omakase restaurant van eigenaren van het Londense Namaiki. In een relaxte haast serene sfeer geniet je in de avonden van het betaalbare omakase menu van de chef met 15 kleine hapjes, met veel uitleg over de gerechten.
Bovendien kun je hier mooi Japans aardewerk kopen en is er straks overdag, rond de weekenden, ruimte voor een echte Japanse theeceremonie.
Mr.Sam

Na een grote verbouwing en een tijdelijke pop-up bij de buren van op het Olympiaplein is Mr.Sam weer heropend met een fantastisch interieur en de Aziatische kwaliteit gerechten die we gewend zijn.
Verder net open: Caffé Combo (Amstelveenseweg) met cocktails en de Mediterrane keuken met een vleugje Aziatisch in de hoofdrol, Sol el Luna (Ferdinand Bol) van ontbijt tot cocktails en Badeta met een nieuwe derde vestiging aan de Van Woustraat.
Restaurantopeningen in Amsterdam-West
De Zingende Zwaan

Een nieuw modern eetcafé van de mannen achter Wijmpje Beukers met een licht Britse inslag en een hele leuke en betaalbare kaart: van fish & chips tot een biefstukje of een bloemkool uit de oven.
Artsy Avenue
Pottenbakken meets koffie, dat is het concept van Artsy Avenue, overgewaaid uit Groningen. Hier kun je koffiedrinken en/of je eigen keramiek beschilderen.
Nassaukade 356
Verder nog open in West: op koffiegebied Joki (de Clerqstraat) en Fort Negen Sandwichbar naast de bakkerij van Fort Negen. Sinds kort eet je taco’s bij het voormalige Biscuit Baby dat is omgedoopt in Camino. Maar de meest interessante opening is Kenneh, het West-Afrikaanse finedining restaurant aan de Nassaukade waar we binnenkort op bezoek gaan.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Centrum
Demetra

Een nieuwe knusse osteria, in het zijstraatje van de Reguliers, van een Italiaanse chefkok met een frisse kijk op de klassieke Italiaanse keuken.
Korte Regulierdwarsstraat 8
Cheesecake Project

De mannen achter de originele Baskische cheesecake zijn open in de Jordaan. Hier koop je ze per stuk of taartje om mee te nemen of ter plekke te verorberen, al of niet met een koffie.
Laurierstraat 160
Grandcafé de Heineken Hoek
Het iconische De Heineken Hoek is de eerste opening, weliswaar nog soft, in het spraakmakende boetiekhotel The Diamond op de hoek van het Leidseplein, mag er terrastechnisch zeker zijn. Een geweldig terras dat zich helemaal tot om de hoek van het plein buigt met een ‘niks-aan-de-hand’ grandcafékaart van koffie, een biertje tot een hamburger of bittergarnituur.
Klein-Gartmanplantsoen 3
Verder nog open in Centrum: Leauf van twee chefs, Gijs en Mats, die in de oude slagerij geweldige specialty sandwiches maken direct naast een andere nieuwe ‘broodjeszaak’ Bagelboy in de Jordaan. Karma Kebab opende een kleine eetbar aan de Leidsekruisstraat. Christiaan Smit, het fine dining avontuur van de mannen achter Kikkie in de Prinsenstraat, is inmiddels de testfase voorbij.
Restaurantopeningen in Amsterdam-Noord
Oedipus Craft Space
Eindelijk open de geheel nieuwe brouwerij van Oedipus in Noord met natuurlijk een brewbar en de hamburgers van The Beefchief.
Schaafstraat 21
Verder net geopend in Noord: Sichuan Territory vind je in de kas voor Garage Noord. De bekende en hete Sichuanpepers vertolken hier de hoofdrol in de gerechten aan het Gedempt Hamerkanaal. En in de Aziatische hoek, maar dan met een Indonesisch tintje, mag je ook het recent geopende Café Warung Pas plaatsen. Iets langer open, wegverende van het Aziatische is Spaanse Bodega, een Spaanse bodega in het Skatecafé met tapas en goede Spaanse wijnen voor een redelijke prijs.
25 x binnenkort open in en om Amsterdam
Op het punt van opening

Het beste van Rotterdam vind je nu ook in Amsterdam; Dudok aan ’t IJ zit sinds kort in het Muziekgebouw. Binnenkort gaat de Buik even langs. Eetcafé Maud is na Pepito het tweede project van Manuel Broekman en opent vandaag aan de Bilderdijkstraat 205 in West. Hartje Oost in de Javastraat gaat met een nieuwe naam, Mokka Twist, definitief de ‘koffie en lunch’ kant op. Pizzeria Vicenzo Capuano heeft heel stilletjes het pand van Deus Cantina aan de Herengracht betrokken.
Binnenkort open

Aan het Van Limburg Stirumplein staat de volgende Pazzi in de steigers en zal het niet te lang meer duren voor opening. Bij Samuels wordt nog steeds hard gewerkt aan het all-day restaurant, van koffie tot cocktails, over twee etages aan de Tweede Jan Steenstraat in de Pijp.
Veel weten we nog niet over de moderne koffiebar die Kim en Freek gaan openen aan het Van der Helstplein 10. Wakuli opent snel weer een volgende koffiezaak, dit keer tegenover de ingang van Dirk op de hoek met de Jacob van Campenstraat. De dekking van de koffiezaken in de Pijp neemt nog verder toe. Schuin tegenover het net geopende Badeta aan de Van Wou gaat Kaldi openen.
Bij Mas in het oude hoekpand van Rum Baba aan de Pretoriusstraat is het pand afgeplakt maar er is nog weinig activiteit. Louf, voorheen Loof, opent in het laatste kwartaal van dit jaar een tweede vestiging in West aan de Wittenkade. Bij Cue Amsterdam, van de mannen achter het gesloten VanderVeen, mochten we alvast een voorproefje nemen. Het restaurant gaat op 11 oktober open, alleen walk-in, aan de Utrechtsestraat 30.
Naast Coba in Noord opent Tula Cantina van dezelfde eigenaar met all day koffie en conchas, Mexicaanse zoete broodjes. In Oost is Esra, een nieuw buurtrestaurant van Selin & Steph, druk bezig om de crowdfunding voor elkaar te krijgen. Sjaan in de Jordaan is de nieuwe zaak van Shannice Wilner en Leonne Stentler ofwel het ‘koester je oester’ team. Drie keer raden wat er op het menu staat.
Tegen de trend in opent de Franse vegan hamburgerketen Green Farmer’s een vestiging aan de Westerstraat. In het kader van de broodjes gaat Dito Deli, een Italiaanse deli met espresso en schiacciata, ergens in oktober openen aan de Eerste van der Helststraat in de Pijp.
Ook nog steeds op de planning staat de opening van de all-day cocktailbar Shakerato aan de Stadhouderskade. Waar Erik van Beek gaat samenwerken met drie Internationale top cocktailshakers. Gangnam Chicken heeft de inmiddels gesloten Vegan Junk Food Bar aan de Eerste van Swindenstraat overgenomen. Ook in Oost opent Franggo de derde vestiging aan het Javaplein 35 waar voorheen de Superette zat.
Bij het nieuwe boutiquehotel The Diamond op de hoek van het Leidseplein is Grand Café Heineken Hoek al open maar wordt er nog gewerkt aan het concept voor het Steakhouse en het fine dining restaurant Limar. In het Maritim Hotel, net achter Overhoeks, gaan maar liefst drie restaurants open: Wiener Café met Alpenspecialiteiten als schnitzel, sachertorte en fondue, Kazue (Aziatisch) en het fine dining Restaurant Noord met rooftopbar. De opening staat gepland voor het najaar.

Badeta

Bagelboy

Leauf
Dito Deli