Recent ging Massalia, Griekse naam van Marseille, open aan het Beukenplein in Oost. De tweede zaak, na Gitane in West, van Angelo Kremmydas nu met veel Griekse accenten. Van de menukaart tot de wijnkaart. De Buik nam een hapje bij deze kersverse restobar en was onder de indruk van de sfeer en compleetheid van de zaak en kreeg tegelijk weer het verlangen om snel de nieuwe Griekse keuken verder te ontdekken.
Terracotta blueness in Oost

Het Beukenplein had wat opfrissing nodig, laten we eerlijk zijn. Na sluiting van Rotisserie Oost en Mama Dough was het ‘oneven’ deel van het plein toch een beetje dood. Maar met de komst van Massalia en iets verderop van Herman & Herman zit er gelukkig weer leven in dat deel van het plein.
Massalia is een reus van een zaak. Met een vast terras met comfortabele banken en stoelen en een geweldig Mediterraans interieur, met warme blauwe en terracotta kleuren, waar tegelijk Angelo’s Griekse roots terugkomen. De bar is indrukwekkend met een marmeren blad en koperaccenten waardoor de monumentale Bezzera Eagle koffiemachine nog beter tot zijn recht komt.
Griekse overwinning

Grieks met Franse kooktechnieken, zo wordt de keuken door het team zelf omschreven. Maar Griekenland ‘wint’ dik als we kijken naar de menukaart en het leuke kaartje van de nibbels (snacks) dat met een paperclip vastzit aan de menukaart. Daarop natuurlijk tarama, een trendje dat we bij de Buik al eerder spotte.
Het ‘nibbels’ kaartje is creatief en heel uitnodigend. Dus we besluiten ze bijna allemaal te bestellen, aangevuld met één of twee gerechten van het menu. Waarbij we overigens positief verbaasd over de fijne, ook haast Griekse, prijsstelling: de nibbels zijn veelal rond en onder de 10 euro en de gerechten komen niet boven de 15 euro, tenzij je voor de Côte de Boeuf gaat, die er in een Frans (noisette en sjalot) of Griekse variant (oregano en citroen) is.
Snacks zijn king bij Massalia

De avond start met een glaasje bubbels van het huis. Helaas geen Griekse, die wel voldoende op de kaart staan, maar een fijn glas Cremant d’Alsace. Prima, want de insteek bij Massalia is Frans-Grieks. Daarna volgen in een rap tempo een paar bordjes ‘nibbels’ op tafel. De Sardines ‘schnitzel’ is heel fijn. De gevlinderde sardines zijn in een mooi broodkruim laagje krokant gebakken en komen met een aïoli. Heel fijn.
Het bordje tarama (roze viskuit) met Koulouri, een traditioneel rond broodje met sesam uit Thessaloniki, ziet er geweldig uit. Daarna volgt de net zo mooi gepresenteerde crudité, de beignets van gezouten kabeljauw met kool en de courgette fritters met feta en tzatziki. Allemaal geweldig opgemaakt op mooie bordjes en dito smaken.
Wat ons betreft nu al hét adres om uitgebreid te borrelen met lekkere hapjes.
Griekse salade ontbreekt niet

Om de Griekse salade kunnen we natuurlijk niet heen. Dat is een klassieker. Helaas valt deze bij Massalia echt wat tegen. Een beetje een teleurstellend bordje, met wel alle ingrediënten, maar de dressing geeft niet thuis, het mist een beetje power en oregano. Het zal vast een aanloopprobleempje zijn.
Door naar de aubergine. Dat is wel een heel fijn gerecht met een aubergine van de barbecue gevuld met een crème van ratatouille, kikkererwten, wat gefrituurde sjalotringetjes en bovenop grove kruiden. Heerlijk. Tegelijk met de aubergine kwam de terrine van octopus op tafel. Die kwam eigenlijk te koud uit de keuken waardoor de smaak niet goed tot zijn recht kwam. Wel een fijne textuur en met een overvloedige kruidensalade en salsa met kappertjes een prima gerecht.
Eindelijk: Griekse (natuur)wijnen

Griekse wijnen zie je niet zoveel op de wijnkaarten van restaurants in Amsterdam. Bij Massalia durven ze dat wel, zelfs mousserend, orange en in de open wijnen. Maar dan wel, met uitzondering van de mousserende wijnen, vrijwel allemaal in de categorie natuurwijnen.
Massalia

Het is duidelijk dat Massalia veel goed doet voor het Beukenplein. De sfeer is heerlijk en de zaak is prachtig, zowel binnen als buiten, met een heel comfortabel terras. De bediening is fijn, net zoals de prijzen. Hier bekruipt je het ‘horecea=duur’ gevoel geheel niet.
De kaart met de bites is echt een knaller. Alle reden om regelmatig even terug te komen voor een glaasje Griekse natuurwijn met wat nibbels.