Miri Mary: modern Indiaas genieten in de Pijp

Het Van der Helstplein heeft er een nieuwe horecaspot bij. Bij Miri Mary geniet je van de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken in moderne tapas-style.

3 Aug 2022 Femke Pruis

blogger Zou zich een leven zonder pasta en wijn niet voor kunnen stellen.

Miri Mary: modern Indiaas genieten in de Pijp

Het toch al zo gezellige Van der Helstplein heeft er een nieuwe horecaspot bij. Bij Miri Mary geniet je van de lekkerste kruidige gerechten uit de Indiase keuken in moderne tapas-style, met een grote smile geserveerd door gastvrouw Foram Kamdar. Ook voor een spicy cocktail en een perfect gezet kopje koffie ben je hier aan het juiste adres.

Miri Mary

Op een zwoele zomeravond strijken we neer op het grote terras van Miri Mary, midden in de Pijp. We worden direct hartelijk verwelkomd door eigenaresse en gastvrouw Foram. Zij zette een succesvolle carrière in de advocatuur on hold voor een nieuw avontuur samen met haar partner Anand: Amsterdammers kennis laten maken met de heerlijke keuken van hun thuisland India. Of eigenlijk moeten we zeggen: keukens. India bestaat namelijk uit verschillende deelstaten die allemaal hun eigen keuken en hun eigen specialiteiten hebben. Toch zijn er ook overeenkomsten te vinden, bijvoorbeeld in het veelvuldig gebruik van groenten, verse kruiden en specerijen, die overigens ook goed vertegenwoordigd zijn op de kaart van Miri Mary. Foram en Anand brengen met hun restaurant zelfs een ode aan India’s meest bekende, en meest geliefde, specerij: miri. Die kennen wij dan weer als the good old zwarte peperkorrel. En wie Mary dan precies is, vragen we natuurlijk. Die blijkt verzonnen te zijn, want Miri Foram allitereerde nét even minder lekker, lacht Foram.

Spicy cocktails in flinke glazen


Wanneer we een blik op de menukaart werpen, vallen direct de cocktails op met namen als watermelon mezcal, pineapple chili en coconut-aged negroni. Daar willen we meer van proeven! De cocktails worden a la minute voor ons geshaked en arriveren in flinke glazen. Ook in de drankjes proeven we de Indiase kruidigheid terug: komijn, koriander, gember, rozenwater… Deze spicy cocktails vormen een perfecte match met de gerechtjes waar Foram de tafel even later mee vol zet. Op de menukaart staan de gerechten zowel in het Engels als met hun Indiase naam. Foram legt uit dat we de gerechten zoals ze bij Miri Mary op de kaart staan, niet in dezelfde vorm terug zullen vinden in een restaurant in India. Het zijn dan wel de klassieke Indiase smaken, maar dan op een moderne manier geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van iets typisch Italiaans als een arancino (het gefrituurde balletje van left-over rijst of risotto).

De houten bar is de eyecatcher van de zaak


Ook de inrichting van het restaurant met rotan stoelen en gouden accenten lijkt ons op het eerste gezicht niet klassiek Indiaas. We zouden het eerder als modern Amsterdams omschrijven – de Pijpiaans zo je wilt😊. Dat er in ieder geval veel aandacht is besteed aan het interieur, is een ding dat zeker is. De zaak is verdeeld in brasserie zitjes met ronde marmeren tafeltjes aan de ene kant en grotere tafels met van die gezellige aanschuif-banken (booths zoals je die in een Amerikaanse diner ziet) aan de andere. Die booths lijken ons super geschikt voor een dinertje met de familie of een boozy vrijdagavond met je vrienden. Met een kleiner gezelschap, of een after-work cocktail in je eentje, kun je plaatsnemen aan de prachtig gepolijste houten bar en live genieten van de kunsten van de barista en de cocktailshaker.

Indiase klassiekers in een modern jasje


De gastvrouw raadt ons aan om – net als bij een tapasmaaltijd - drie gerechtjes per persoon te kiezen, waarbij alles gemixt en gematcht kan worden. Het Indiase flatbread naan – wij gaan voor de knoflook variant – is perfect om alle sausjes mee op te dippen. De naan komt net uit de tandoor oven en is nog warm als het op tafel komt. We beginnen met de prawns sukkha papadum: een bordje van zes papadums met daarop een garnaal in een spicy curry en wat limoen. Ze zijn lekker knapperig en pittig, de perfecte snack om de maaltijd mee te beginnen. Daarna volgen arancini met aubergine en tomaat en véél specerijen (vangi bhaat & thecha). We dippen de warme balletjes in de chutney van groene pepers, die erbij wordt geserveerd. Dan is het tijd voor twee fantastische groentegerechten: tandoori mushrooms (geblakerde oesterzwammen uit de tandoor oven) en warm mutta chaat. Dit laatste gerecht is een mix van verschillende soorten bonen (peultjes, doperwten, snijbonen en sperziebonen) in een pittige groene curry op basis van kokosmelk. We likken onze vingers erbij af. Hoewel we de avond prima vleesloos hadden kunnen houden (zo goed zijn die oesterzwammen!), willen we toch nog graag de murg makhani (beter bekend als butter chicken) proeven. De sappige stukjes kippendij komen ook weer uit de tandoor en worden geserveerd in een dikke, boterige tomatensaus met fenegriek. Dit is natuurlijk niet voor niets een echte klassieker uit de Indiase keuken. Het is namelijk ontzettend lekker, net als eigenlijk alles wat we deze avond proeven.

Nadat we de laatste restjes curry met ons naanbrood hebben opgedipt, is het tijd voor een laatste kop espresso. Weer Italiaans? Zeker! Maar alleen gezet en wél gemaakt van echte Indiase bonen. We kunnen concluderen dat Miri Mary een bijzonder fijne toevoeging is aan het restaurant aanbod in de Pijp. Wij komen zeker nog eens terug!

Van der Helstplein 15

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.