Op steenworp afstand van het Vondelpark vind je sinds een paar maanden het verrukkelijke terras van Frizzanteria. De scepter wordt gezwaaid door Jokke en Paola, en dat doen ze fantastisch. De keuken is authentiek Italiaans met moderne twist en de Italiaanse bubbel in de hoofdrol. Zowel buurtbewoners als gasten van ver, jong en oud, zijn welkom om aan te schuiven voor een stukje dolce vita op Hollandse bodem. Wij nemen je mee voor een avond bubbles en food!
(Geen) vliegende start

Aan de rand van het Vondelpark opende op 1 maart dit jaar de deuren van Frizzanteria. Het Italiaanse sprookje bleek toen echter maar van korte duur toen zij, net als de rest van horeca ondernemend Nederland, nog geen twee weken later noodgedwongen de zaak moest sluiten vanwege het coronavirus. Gelukkig heeft Frizzanteria zich sterk herpakt en draaien ze nu in volle glorie.
Paola en Jokke kwamen op het idee voor hun Frizzanteria tijdens een mooie vakantie in Italië, waar ze min of meer per toeval terecht kwamen in tenuta la ratta: een wijngaard in de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna. Hier werden ze verliefd op de Italiaanse bubbel en verbluft door de grote verscheidenheid aan bruisende wijnen die Italië rijk is (wit, rood, droog, zoet enzovoort). Voor Paola, die eerder een Italiaanse delicatessenzaak runde, en Jokke, die voor zijn corporate career jarenlang de wereld afreisde, lijkt de overgang naar het horeca bestaan een forse, maar ze lijken er wel voor gemaakt. Waar Paola grotendeels zorgt voor de ziel van de zaak, buigt Jokke zich vooral over de zakelijk kant en de cijfers. Met ontzettend veel gastvrijheid, kennis van zaken en een goede dosis energie én humor runnen ze samen hun zaak alsof ze nooit anders gedaan hebben.
De kaart(en)

Een goede reden om een bezoek te brengen aan Frizzanteria is natuurlijk voor de bubbels! De drankkaart van Frizzanteria heeft dan ook een indrukwekkende selectie frizzante wijnen: van een lichte bubbel tot een forse en met verschillende afdronken. Ook vind je op het menu klassieke Italiaanse cocktails, zoals een Bellini of Negroni: allen natuurlijk met de bruisende wijn in de hoofdrol. Gelukkig hoeven wij niet zelf te kiezen tijdens ons bezoek aan het restaurant. Ons volledige diner wordt namelijk begeleid door, door Jokke vakkundig uitgekozen, bijpassende bubbels. Dit maakt Frizzanteria uniek: de combinatie van (moderne) Italiaanse gerechten met frizzante wijnen. Op de spijskaart kies je bij Frizzanteria uit verschillende formules, die volledig vrij in te vullen zijn. Zo kan je kiezen voor de formule ‘antipasto + primo + secondo’ voor de grote trek of alleen een ‘antipasto + secondi’ voor de iets kleinere eter, alles eventueel afsluitend met een dolce uiteraard. Wij gaan voor de ‘antipasto + polpette + primo’ formule, en ja: ook zeggen we uiteraard geen nee tegen het dessert!
Mangiare mangiare

Ter zake: wat hebben wij gegeten? Ons diner begint met handgesneden vleeswaren, vers geleverd door de familie Rossi uit Parma, geserveerd met ‘torta fritta’ (gefrituurd kussentjes pastadeeg). De flinterdunne hammen en salami’s worden in folie verpakt aan tafel geserveerd: alsof je ze net bij de lokale slager op je vakantiebestemming gehaald hebt. Torta fritta is een traditionele snack en wordt als begeleider bij de ‘salumi’ (vleeswaren) uit de Emilia Romagna geserveerd, die (simpel als ze is) werkelijk heerlijk smaakt. Onze volgende antipasto arriveert: verse buffelmozzarella met ingelegde bitterzoete snijbonen, paprika en grapefruit. Ik spreek de waarheid wanneer ik vertel dat ik heel wat smakelijke variaties met mozzarella in de hoofdrol heb mogen proeven in mijn leven, echter spant de creatie van Frizzanteria de kroon, qua smaak en uniekheid. Fantastisch! Onze tweede gang zijn de ‘polpette’ (Italiaanse balletjes). We proberen de klassieke polpette, gemaakt van rundergehakt met mortadella en Parmezaan (heerlijk) en de vegetarische balletjes van courgette, ricotta en citroen (smaakexplosie).
De avond kan al niet meer stuk, en dan moeten onze primi nog op tafel verschijnen. We kiezen voor linguine gamberi met veel knoflook en rode peper en gnocchi in eendenragout. Ik heb maar één woord voor beide gerechten: wauw! Wat een diepgaande smaken. We sluiten af met een redelijk sterke tiramisu (niet voor de kids!) en een cassata: een Siciliaans taartje met marsepein (misschien wel één van de lekkerste zoetigheden ter wereld, vind ik zelf). Als het terras sluit om middernacht, verplaatsen wij naar het warme binnen waar het tot de vroege uurtjes heerlijk nazitten is met, je raadt het al, een vers glas bubbels.
Il futuro

De wens van Jokke en Paola voor de toekomst is simpel: dat de horeca weer zo snel mogelijk terug mag naar het ‘oude normaal’, zodat het originele concept voor Frizzanteria als grote en gezellige foodbar volledig tot zijn recht komt. Dat het najaar in zicht is doet gelukkig geen enkele afbreuk aan de Frizzanteria; juist nu de zomeravonden schaarser worden kan iedereen in aan huis gekluisterd Nederland wel wat Italiaanse warmte gebruiken! Overigens nog leuk om te vermelden: op zondag kan je met je volledige familie (of alleen) aanschuiven voor een Italiaanse brunch / lunch. De hoge kwaliteit van drank en spijs, maar misschien juist ook de hartelijkheid, zorgen er in ieder geval voor dat Frizzanteria een blijvertje is.