Vakantie in eigen stad: bij Strandzuid kun je uitstekend bonviveren

Bij stadsstrand Strandzuid kan je heel de dag terecht voor koffie, lunch, borrel, diner en een goede portie vakantiegevoel.

16 Jun 2019 Fleur Maat

blogger Fleur studeert in Utrecht en creëert graag gezonde en heerlijke receptjes voor haar blog The ModelFood Diary. Kaas is haar lievelingseten, reizen en koken haar grootste passies.

  • 16 Jun 2019

Vakantie in eigen stad: bij Strandzuid kun je uitstekend bonviveren

Achter de gebouwen van de RAI vind je restaurant Strandzuid: een heus stadsstrand en een ware oase midden in de drukte van de grote stad. Dit is het soort plek waar je ‘s ochtends neerploft voor een kop koffie, om er uren later met een speciaalbiertje in de hand verschrikt achter te komen dat je er nog steeds zit. De tijd staat er even stil. Zo relaxt is Strandzuid.

Vakantiegevoel bij Strandzuid



We arriveren aan het einde van de middag en de temperatuur buiten is nog aangenaam. We besluiten daarom ons aperitiefje te nuttigen op het strandgedeelte van Strandzuid: met rieten parasols en blauw-wit gestreepte strandbedden is dit net het echte werk. Hoewel het een zondagavond is en er weer een drukke werkweek op ons wacht, voelen we niets van de opkomende druk wanneer we met de Strandzuid Cocktail (gin, ginger ale, munt, limoen, en gember) en een Pink Gin & Tonic (met basilicum en framboos) in de hand, en de beentjes omhoog op een strandbed gestationeerd zijn.

Naast cocktails, spannende (biologische) frisdranken en vele speciaalbiertjes (we proefden een frisse Lagunitas) staan er ook andere verrassende drankjes op de kaart. Zoals een kombucha met gember (een gezonde en frisse drank op basis van gefermenteerde thee, ja dit is veel lekkerder dan het klinkt). De koffie, van Illy, hebben we ook geprobeerd en is super.



De setting



Strandzuid is groot, met verschillende areas variërend van het strandbedden-gedeelte en beachbar tot een serieuzer restaurant-gedeelte. Voor kinderen is het fantastisch toeven bij Strandzuid met een grote speelplaats in het zand. De sfeer is gemoedelijk, met houten vlonders, lichtjes en bomen behangen met lampionnen. Binnen in het restaurant voert ook - geheel in strand thema - hout de boventoon. 



Het diner

We zetten onze avond voort aan een tafel op het terras, uitkijkend over het water en het achterliggende Beatrixpark. Dankzij de heater kunnen we lang buiten blijven zitten. We beginnen met een zomerse watermeloensalade met geitenkaas en gekarameliseerde walnoot. De blokjes watermeloen zijn gemarineerd in balsamico en hebben onwijs veel smaak. De combinatie met geitenkaas en walnoot is natuurlijk top.

Ook proberen we de huisgerookte rib-eye: dunne plakjes bezaaid met een grove kruidensalade (bieslook en peterselie), dun getoast brioche, uien crème, basilicummayonaise en een crumble van oude kaas. Het is een redelijk grote hoeveelheid saus wat de smaak van de rib-eye een beetje teniet doet, en de kaas crumble is eerder aan de harde kant dan knapperig, maar desalniettemin gaan alle smaken goed samen!

Beide hoofdgerechten zijn in één woord fantastisch. Ik neem de gepofte zoete aardappel met harissa van de Josper (een houtskool gestookte grill-oven), gevuld met ratatouille, granaatappel, munt, getoaste amandel en een heerlijke kokos-hummuscrème. Dit werkt gewoon heel goed bij elkaar. Mijn tafelgenoot kiest voor de vis van de maand: een prachtige, in zijn geheel gegrilde zeebaars met tomatensaus en ratatouille. Klasse. Met frietjes van de frietboutique met truffelmayo is het feest compleet. 



De hemel in dessertvorm



Voor het dessert verkassen we vanwege de kou naar het restaurant. Eén dessert wekt gelijk mijn interesse: de banoffee. Met gekarameliseerde banaan, banaan roomijs, karamel saus, pinda crumble, brownie en witte chocolade schotsen is dit ongeveer hoe mijn dromen eruit zien in dessertvorm. De enige toevoeging die ik kan geven is dat een ietwat frisse smaak naast deze vele (heerlijke) zoete smaken het geheel af zou maken.

Het dessert van mijn tafelgenoot bleek echter nóg beter te zijn: aardbei-merengue met yoghurtijs, bosvruchten coulis en getoaste amandel. Dit was de perfecte combinatie tussen zoet en zuur en verschillende texturen. 



Vakantiegevoel, op luxe afstand van het stadse leven


Het menu is zomers en gevarieerd. Naast mooie vlees en visgerechten van de Josper-grill zijn er ook zeker genoeg vegetarische en vegan opties en ook aan allergieën (gluten, lactose) is gedacht. Verder is de kaart een goede mix van gezond (denk: salade, groentetajine) en guilty pleasures (denk: een halve kilo spareribs, frietjes met kaassaus).

De bediening is super attent. Je kan er terecht voor wat je maar wilt met wie je maar wilt: drankje met vrienden, borrel na het werk met collega's, lunch met de kids of romantisch diner met je date. Ook worden er van tijd tot tijd evenementen georganiseerd zoals de drukbezochte Bierborrel, en ook wordt er voetbal en Formule 1 uitgezonden. Het mooiste van Strandzuid is het gevoel dat het je geeft: een echt vakantiegevoel, op luxe afstand van het stadse leven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ultiem zomergevoel: meer dan 30 x terrassen aan het water

Wanneer de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, willen we zo snel mogelijk de terrassen en het water opzoeken. U vraagt, wij draaien!

Niet alleen het uizicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.