Trattoria Boretti, het nieuwe Italiaanse concept bij de Amstel

Trattoria Boretti: authentieke Italiaanse gerechten aan de Amstel. Geniet van pasta, risotto en een sfeervol terras. Urban Italiaans dineren.

14 Mrt 2025 Irene Schoemaker

blogger Irene is een door-de-wol-geverfde tekstschrijver en journalist voor de zakelijke markt met een voorliefde voor eten en drinken.

Trattoria Boretti, het nieuwe Italiaanse concept bij de Amstel

Aan het eind van de Weesperzijde, waar voorheen ‘Weesper’ zat, kun je nu aan de Italiaanse maaltijd bij Trattoria Boretti. Van een koffie in de morgen met een cannoli tot een schiacciata met lunch en in de avond risotto en pasta’s in een veelbelovende entourage en met een fijn terras bij de Amstel.

Urban

Een urban Italiaans restaurant, zo presenteert Boretti zichzelf. Nu ben je als restaurant natuurlijk al snel ‘urban’ als je in een stad zit, en sinds 6 februari zit het ook in Amsterdam, maar het bekt wel lekker. 

Wie hier binnenloopt, wordt meteen gegrepen door het elegante, grootstedelijke interieur. Met ingelijste zwart-wit posters en sjieke mozaïektegels, strakke tafels, witte muren, donkere lambriseringen en her en der net iets te felle spotjes.

Italiaanse klassiekers

Pasta Carbonara

De ruimte is bovendien groot. Trattoria Boretti bevindt zich namelijk in wat eens Café Weesper was. Bij binnenkomst heb je dan ook meteen het idee dat je niet bij zomaar een Italiaan een vorkje komt prikken. 

Hier verwacht je eigenlijk ‘fine dining’. Toch zien we dat niet terug op de kaart. Hierop staan voornamelijk gangbare pasta’s als puttanesca, funghi e tartufo nero, aglio olio e gamberi, alfredo enzovoorts. Risotto komt er in twee smaken: met garnalen of met paddenstoelen, eventueel met kip. De pasta’s zijn pittig geprijsd: een lasagna bolognese is € 21, een pasta carbonara € 18,50.

We zien geen vis- of vleesgerechten op de kaart staan, iets wat de Italianen toch ook heel goed kunnen. Ook de voorgerechten zijn veelal ‘the usual suspects’: burrata, trio bruschetta, gehaktballetjes in tomatensaus, en taglieri, ofwel Italiaanse vleeswaren en kazen. Daar heb je dan toch het vlees.

Geweldige vegan chocoladetaart

Wij nemen de bruscetta vooraf. Prima. Daarna de carbonara en ravioli ricotta e limone. De ravioli is lekker. Niet ingewikkeld, zoals pasta’s dat zelden zijn, en de pasta is gelukkig al dente. Dat kunnen we helaas niet zeggen van de carbonara. Die is wat onuitgesproken en ietwat klef

De pasta lijkt iets te lang in het kokend water te hebben gelegen. De ‘huis’ chardonnay die we per glas kunnen drinken is, laten we zeggen, niet al te ambitieus. Deze smaakt eerder meer als een sauvignon blanc. Je moet ervan houden. Ook de limoncello spritz, aanbevolen door de chef zoals we op de kaart lezen, is eerlijk gezegd wat flauwtjes

Maar het moet gezegd: de vegan chocoladetaart is om je vingers bij af te likken. Heel goed gelukt. En de bediening hier is alleraardigst.

Horecaconcept?

‘We hebben een duidelijk horecaconcept’, zegt bedrijfsleider Sander Appelhof, die hiervoor bij de Gevulden Eenhoorn werkte. ‘We werken alleen met verse producten en de recepten staan vast. We hebben dan ook geen specialistische koks nodig. In al onze filialen vind je precies dezelfde gerechten.’

Amsterdam is namelijk niet de enige stad waar Trattoria Boretti zich bevindt. Ook in het Belgische Mechelen en Antwerpen vinden we filialen. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Eigenaar en Belgische Investeringsmaatschappij Heylen Group wil nog veel meer Boretti’s uitrollen over België en Nederland. 

Sander: ‘Volgende week komt het Tv-programa ‘De Grote Tuinverbouwing’ langs. Die pakken ons terras aan. Laat de zomer maar komen.’ Als we eerlijk zijn bij De Buik, is de comfortabele inrichting en het terras van Boretti er zeker eentje om snel te bezoeken. Maar wel even een aandachtspuntje: de pasta moet altijd al dente zijn.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is niks rustigs aan bij Vita Lente

De Buik bracht een bezoek aan Vita Lente van Simon Witmaar in West, waar de wijnkaart groot is en de gerechten van hoge kwaliteit.

De 2025 favoriete nieuwkomer van de bloggers van de Buik - Veneur

Ook de bloggers van de Buik van Amsterdam hebben hun eigen favoriete nieuwkomer van 2025. De komende weken publiceren we de favoriet van een blogger.

Uit ons magazine: van de polder tot Sumatra - chefs over geur, herkomst en echte smaak

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.