De kans is groot dat je er al vaak langs bent gekomen. Midden op de Singel is sinds jaar en dag de hoeksteen van de Italiaanse keuken in Amsterdam gehuisvest. Bij Casa di David wordt al bijna 50 jaar klassiek Italiaans gegeten. Tijd om hier toch weer eens een kijkje te nemen en Italië aan de gracht te proeven.
Eindeloze mogelijkheden

Zodra wij de deur openen van het restaurant, vernoemd naar het beeldhouwwerk van Michelangelo, worden onze zintuigen geprikkeld. De geur van houtovenpizza’s, het geluid van rumoerige aanwezigen en de aanblik van zwart-wit foto’s van Italiaanse tradities komen ons tegemoet.
De menukaart is een gigantische rol papier. De inhoud van de kaart doet zeker niet onder aan de maat. Je kunt hier komen voor een pizza, maar ook een uitgebreid meergangen menu samenstellen op de klassieke mani: van antipasti tot primi piatti, secondi en contorni. Hier houden ze vast aan de tradities: het is over de jaren heen niet eens zo heel erg veel veranderd.
Smaakmakers

De melanzane is een heerlijke starter. Het is oneindig veel comfort in een schaal. De zacht gegaarde aubergine, gecombineerd met een overdaad een kaas, tomatensaus en basilicum, doet het erg goed. Ook de klassieke zeer krokante bruschetta met parmaham en burrata is precies zoals je hem wil.
We hebben goed zicht hebben op de chef die de pizza’s met smaak belegt en in de houtoven afbakt. Deze worden niet alleen rondgebracht, maar ook naar de eerste verdieping getakeld. Deze constructie, die men naar eigen zeggen van een cruiseschip afgekeken heeft, is een ideale uitkomst in een klassiek Amsterdams grachtenpand.
Pasta en dolci di mama

Ondanks de visuele verleiding laten wij de pizza’s deze keer links liggen. De al dente gekookte rigatoni met ossenhaaspuntjes, in een saus met de diepe smaak van rode wijn, is het herfstige gerecht waar wij naar snakken.
De ravioli gevuld met pompoen in een saus van boter, met parmezaanse kaas en pistachenoten doet ook niet onder in stevigheid. Bij het opdienen van de pasta’s arriveert er een gigantische (in de lijn van de maat van het menu) schaal met parmezaanse kaas, waaruit royaal wordt gestrooid.
Ook de kaart voor de desserts is erg uitgebreid, zeker voor een Italiaan. Het dessert misto della casa raden wij iedereen aan. Een romige panna cotta met zomerfruit, romige profiteroles met chocoladesaus en ook een zeer romige tiramisu met amaretto maken wat ons betreft een ideaal trio.
Een warm thuis

Onze ervaring laat zich het best omschrijven als een warme Italiaanse omhelzing. Het eten, de gezellige akoestiek en de vrijheid die je hebt om lang te blijven hangen hebben ons goed gedaan. En niet alleen ons, want volgend jaar in april bestaat Casa di David alweer een halve eeuw, iets wat ze niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan.
Een derde generatie en bijna 50 jaar

De Italiaanse familietraditie van de inmiddels al derde generatie eigenaar leeft hier voort en dat is te voelen. De oma van de huidige eigenaar, afkomstig uit Rome, heeft over de bijzondere verhalen van dit restaurant zelfs een boek geschreven. Tafel 18, vernoemd naar haar favoriete plek in het restaurant, koestert de tijd dat het Italiaanse personeel nog werd gehuisvest in het restaurant.