Verstopt achter station Moerwijk, op een reepje groen in de urban jungle, vind je de Haagse Stadswijngaard. Daar worden elegante en leuke wijnen gemaakt van verrassend goede kwaliteit.
Verstopt achter station Moerwijk, op een reepje groen in de urban jungle, vind je de Haagse Stadswijngaard. Daar worden elegante en leuke wijnen gemaakt van verrassend goede kwaliteit.
Op dat kleine veldje in Moerwijk laten mensen zich bijeen brengen door de eeuwig woekerende wingerd (een klimplant van de wijnstokfamilie). Ingeklemd tussen het water van de Laak en de spoorrails staan daar bescheiden rijtjes druivenstokken goed verzorgd alle vooroordelen weg te nemen. Zij vormen namelijk de onverwachte basis voor uitstekende wijn.
Zo proefde ik zelf bij de lancering van de nieuwe oogst, op 26 mei. De bekende Haagse topchef en horeca-ondernemer Marcel van der Kleijn was een van de eersten die de nieuwe wijn mocht proeven. “Dit wil je wel als huiswijn”, was het eerste dat hij riep. Marcel prees de kwaliteit en gaf een mooie bloemlezing over zijn gastronomische band met het Haagse.
Ook de ontwerpster van het etiket kreeg terecht het podium. Maya Kurella, student aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst, legde uit waar ze haar inspiratie vandaan haalde en hoe het ontwerp tot stand kwam. Meerdere studenten hadden een labeldesign gemaakt, maar Maya was dit jaar de terechte winnaar.
Ten slotte nam ook wijngaardbeheerder Tycho Vermeulen het woord. Zijn laatste kunstje want inmiddels is hij vertrokken naar Cairo, Egypte, om daar voor een periode van vier jaar op de ambassade te werken. Ik vroeg hem, uiteraard, hoe groen de stadswijngaard was. “Qua bewerking van de wijngaard zijn we in principe biologisch, behalve een beetje kunstmest dat we toevoegen. Verder werken we heel natuurlijk.” Ook met droogte wordt rekening gehouden. In de wijngaard was net een druppelirrigatiesysteem aangelegd dat gevoed wordt met water uit de Laak. Tycho kan als initiator terugkijken op het leggen van de basis voor een succesvolle stadswijngaard. Den Haag mag daar trots op zijn.
In de stadswijngaard vind je vijf (hybride) druivenrassen. Het project kent 10 eigenaars, die 43 plekken met druivenstokken verhuren aan liefhebbers. Zij werken en borrelen zelf gezellig mee, meestal in het weekend. Het wijn maken laten ze over aan een specialist. Albert Jan Sleijster werkte ooit als tweede wijnmaker in Frankrijk en weet daarom met deze lokale druiven zulke mooie resultaten te behalen.
De wijnen van de Haagse Stadswijngaard die ik proefde:
● 070 2022: 100% johanniter, iets restzoet, sappig, mooi fris, aangenaam bitter – knap sap.
● Cuvée 2022: johanniter en souvignier gris, bloemig, citrus, steenfruit, veel sap, spanning en spel tussen zuur en zoet, energie en balans – elegante wijn met bijzondere lengte.
● Oranje wijn 2022: johanniter en souvignier gris, sap, sinaasappelschil, kruidig, lengte – wat een geinige wijn!
● Rondo 2019: boers, krachtig, diepte – goed gemaakt ondanks een lastig wijnjaar.
● Geen wijn maar ook heel bijzonder, de Haagse Grappah: krachtig én zacht.
Vraag je je nu af: Hoe kom ik aan die wijn? Dat ligt eraan. Alle deelnemers van de stadswijngaard krijgen een doos. Wat overblijft gaat naar proeverijen en een beetje is voor de verkoop.
Wie houdt niet van een goed glas wijn? Bij deze tien wijnbars in Den Haag kun je goede wijn krijgen, van klassiek tot champagne tot natuurwijn.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Geniet van de volgende voordelen: