In een tijd waarin het draait om groeien, winst maken en vernieuwen, wil de twintig jaar oude Charlie ter Burg een wereld van rust creëren. Met haar eigen plek, Charlie’s Fika, heeft ze alles in huis om iedereen (van Zweed tot Hagenaar) daarin mee te nemen.
Het receptenboekje van haar Zweedse moeder

Je kunt haar naam al kennen. Ruim een jaar geleden begon Charlie vanuit haar huisje in Den Haag met het bakken van typisch Zweeds lekkers voor de ‘fika’. “Mijn moeder is Zweeds en mijn familie woont daar nog.” Ze zat eerst nog op school, maar raakte daar ‘opgebrand’.
Ze wilde haar vuur terugvinden. Al heel haar leven bakt ze uit het receptenboekje van haar moeder, maar opeens betekende het meer voor haar. “Ik ging me verbonden voelen met Zweden. Met dat boekje, dat me eerder niet zo veel deed, vond ik connectie.”
Van aanrecht tot eigen plekje

In dat boekje staan vooral oude recepten van haar familie uit Zweden. De bekendste is de kanelbulle, met kaneelboter en pärlsocker [stevige witte suiker, die wit blijft bij het bakken, red.], maar ook de kardemummabulle is geliefd.
Verder bakt ze taarten als kladdkaka (plakkerige chocoladetaart) en hallongrottor (frambozengrotjes). In het begin bakte ze die vanuit huis, later vanuit een bedrijfskeuken, toen kreeg ze een plekje in ijssalon BitterKoud aan de Oostduinlaan.
“Het was geweldig, het was fijn om een plek te hebben waar ik tot rust kon komen en de klanten kon zien, maar uiteindelijk merkte ik dat het lastig werd dat de plek niet helemaal van mij was.” Half november opent ze dus helemaal haar eigen zaak. “High end koffie moet ik nog leren zetten”, lacht ze.
De nieuwe zaak heeft namelijk ook een aantal zitplaatsen. “Ik wil geen specialty koffiezaak worden, maar wil wel goede koffie zetten", zegt ze. De focus blijft echter op het bakken en mensen samenbrengen. “Filterkoffie hoort echt bij Zweden, dus die komt er sowieso.”
Op de fika

“Waar Nederlanders zeggen: ‘even een drankje doen of borrelen’, zeggen Zweden: ‘even een fika doen’”, legt ze uit. Ofwel: even pauze met koffie en iets zoets. Fika kan, net als een borrel, snel tussendoor óf uren duren.
In Zweden is het een traditie, een moment om te verbinden, stil te staan, te genieten. “Bij veel banen staat fika gewoon in je contract, een paar keer per dag.”
Geen wonder dat veel Zweden haar bakkerij weten te vinden. Charlie wil meer dan alleen bakker zijn: ze wil het gevoel doorgeven. “Ik merk dat Nederlandse klanten dol zijn op alles wat Zweeds is, zelfs de taal willen leren. En tegelijk zijn er Zweden hier die juist Nederlands willen leren of zich niet helemaal thuis voelen.”
Ze speelt met het idee om avonden te organiseren waar die twee groepen elkaar kunnen ontmoeten.
Echt contact en goede ingrediënten

Charlie worstelde zelf met haar mentale gezondheid. Met het bakken vond ze iets terug van het warme rustige gevoel dat ze kent uit Zweden en de liefde voor haar eigen roots. Die rust en wat ze daarvan leerde wil ze doorgeven aan anderen.
“Dit moet echt zo veel meer zijn dan een bakkerij”, zegt ze. “Misschien wordt dit een plek waar mensen echt contact met elkaar hebben, en waar de zachtheid van de zaak de zachtheid naar je hoofd brengt.”
Daarom is ze ook open over haar mentale gezondheid, zowel in haar zaak als online. “Mijn bedrijf is gebaseerd op gevoel,” zegt ze. “Niet iedereen begrijpt dat. Natuurlijk gebruik ik goede producten, maar de kern is dat het echt blijft. Dat ik er blij van blijf worden.”
Dat is wat Charlie’s Fika voor haar betekent. “Ik kan goed verwoorden wat ik voel, en misschien kan ik daar anderen mee helpen. Alleen een café runnen voelt te oppervlakkig, dit is nog maar het begin.” Toch wil ze het niet te zwaar maken. “Het moet vanzelf ontstaan. Anders wordt het geforceerd en commercieel en dat ben ik niet.”
Snoep en keramiek uit Zweden

“Ik wil het echt Zweeds houden”, zegt ze vastberaden. Er staan dus ook geen Engelse vertalingen van haar fikabröd op de kaart. “Gasten mogen best een beetje hun best doen om de namen uit te spreken”, lacht ze.
Naast haar baksels gaat ze beginnen met keramiek uit Stockholm en authentiek Zweeds snoep, een knipoog naar de traditie waarin families op zaterdag samen snoep halen.