Van wereldreis naar koffiebar: Thrive brengt smaak en verhalen samen

Thrive: specialty koffie, kunst & sfeer in het Geuzenkwartier. Duurzaam, verrassend en knus. Vanaf 15 maart jouw nieuwe koffiehotspot in Den Haag.

18 Mrt 2025 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Van wereldreis naar koffiebar: Thrive brengt smaak en verhalen samen

Een ex-beleidsadviseur bij de politie, een duikinstructeur in spe, een wereldreiziger - het zijn goede ingrediënten voor iemand die graag een koffiezaak met een werelds karakter wil beginnen. Geen familiegeschiedenis in de gastronomie, maar simpelweg een liefde voor koffie en de verhalen eromheen.

Rob is die drijvende kracht achter Thrive. Hij had nooit gedacht de horeca in te gaan, maar na een wereldreis, een baan achter de koffiemachine en bakken enthousiasme, opende hij 15 maart zijn eigen zaak aan de Douzastraat. 

Koffie als fundament

Thrive begint bij een solide kop koffie. Geen standaard blend die je overal vindt, maar een wisselend assortiment van kleinschalige, duurzame specialty branderijen zoals Roast Factory en Ief & Ido. "Zij branden bijzondere koffies met te gekke smaakprofielen”, vertelt hij enthousiast.

Hij werkt met twee koffiemolens: één met een wat toegankelijkere boon en één voor avonturiers. Daarnaast kun je filterkoffie bestellen – zowel in batch gezet als pour-over voor de gasten die echt iets bijzonders willen proberen. "Ik had laatst een boon die naar Franse kaas neigde”, lacht hij. Geen standaard koffie dus!

Kennis en cultuur

Want kletsen over koffie vindt hij heerlijk. “Een van de mannen die het dubbelglas kwam plaatsen in de zaak – er wordt nu nog volop gebouwd – vroeg om suiker in de koffie”, begint Rob enthousiast. Dat had hij niet in huis en daagde de man uit om de koffie eens te proeven.

“Koffie is van zichzelf best zoet, maar in Nederland zijn we donker (en dus bitter) gebrande koffie gewend”, zegt hij. “Het is leuk om dat de gast uit te leggen.” En de glaszetter vond het bakkie bovendien heerlijk.

Bij Thrive gebeurt meer dan koffie drinken. "We hebben een mini-podium voor live muziek, poëzie en exposities." Daarnaast is Rob van plan om op termijn workshops en pop-up diners te gaan organiseren. “Veel horeca doen wel iets met kunst, maar hier is het écht onderdeel van de zaak.” 

Duurzaam, niet dogmatisch

Geen grootse kreten over duurzaamheid, gewoon doen, dat lijkt het credo van Rob te zijn. Hij vindt het wel belangrijk om duurzaam te werken, maar loopt er ook niet mee te koop. “Duurzame producten zijn vaak duurder en ik wil óók dat de zaak toegankelijk blijft.

Zo proberen we te doen wat het beste is.” Wel wil hij producten met een verhaal. Dat betekent koffie van branders met een goed verhaal, thee van Wilder Land (dat biodiversiteit stimuleert op Nederlandse grasstroken) en tosti’s van De Tweede Jeugd, gemaakt van gered desembrood in een sociale werkplaats.

En het eten? Voor nu een klein maar verrassend menu. "Ik wilde meteen een chef en een grote keuken, maar ja, budget," lacht Rob. "Voorlopig soepjes, een bananenbrood, en een vegan broodje gyros dat bij de vorige eigenaar van het pand op het menu stond en zij speciaal voor mij blijven maken."

Knus

Thrive heeft een prachtige eikenhouten bar centraal in de zaak. Verder is veel met blauw en planten gewerkt wat de zaak licht en knus maakt. Op het podium staat een mooie boekenkast. Het aantal tafels en stoelen? “Dat liep een beetje uit de hand. Ik wilde een kleine koffiezaak, maar kan binnen 60 man kwijt en buiten ook nog een hoop”, lacht hij.

Vanaf 15 maart kun je bij Thrive terecht op de Douzastraat in het Geuzenkwartier.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Luisa: Italiaans met hart en ziel in Rijswijk

Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.

ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.

Vier jonge musketiers geven Rijswijk de flair van Parijs

De Buik ging langs bij all-day restobar Harvey in Rijswijk, opgericht door vier jonge musketiers met lef, vakkennis en een flinke portie enthousiasme.