Op zaterdag 2 november verandert de Grote Kerk in Den Haag in een culinaire speeltuin. Voor het eerst vindt hier de Sterrenproeverij plaats: een lange zondagmiddag waarop maar liefst 25 topchefs samen een grootse proeverij verzorgen. Nog nooit stonden zo veel bekroonde Michelin Chefs op één plek om hun signatuur aan een breed publiek te laten proeven.
Kleine gerechtjes

"Het is echt de grootste proeverij ooit in Nederland, met zoveel chefs tegelijk”, zegt een van de initiatiefnemers Lisette Eernes enthousiast. Het concept is simpel: gasten wandelen langs de keukens van de chefs en halen een gerechtje, ietsje groter dan een amuse, iets kleiner dan een voorgerecht.
Ze hebben de hele middag, van 14.00 uur tot 20.00, de tijd om alle 21 gerechten en vier desserts te proeven. “Het is een culinaire wandeling die je in je eigen tempo beleeft.”
Van sterrenbox naar kerk
Lisette werkt al langer samen met bekende chefs. “Vlak voor corona startte ik een boekingsbureau voor sterrenkoks. Door de pandemie viel het stil en gingen we verder als Sterrenbox; een viergangendiner op topniveau dat je thuisbezorgd kreeg.”
Maar toen de restaurants weer open mochten, verdwenen de boxen. Chefs wilden terecht terug naar hun eigen zaak. Vanuit het publiek bleven de aanvragen stromen, en zo bedacht Lisette al verschillende evenementen in heel het land, waarbij de chefs betrokken bleven.
Het idee voor de Sterrenproeverij ontstond, zoals veel goede ideeën, tijdens een vakantie. Lisette lacht: “Mijn man is gek op ontbijtbuffetten, ik wil veel liever bediend worden. Toen bedacht ik: hoe gaaf is het om dat eens te combineren, dat gasten zelf gerechtjes kunnen halen op hun eigen tempo, maar dit wel kunnen opeten in een mooie, verzorgde setting.”
Haags talent

De gasten wandelen dus langs de chefs, en kunnen vervolgens op verschillende terrasjes en mooi ingedekte hoekjes neerstrijken. Er loopt bediening rond die hen van een goed, en vooral bijpassend, glas wijn voorziet.
Eén van de deelnemende chefs is Ronald van Roon, die achter het roer staat van Restaurant Calla’s* aan de Laan van Roos en Doorn in Den Haag. Hij hoefde niet lang na te denken toen Lisette hem vroeg.
“Het is een heel mooi event”, zegt Ronald. “Als Haagse chef is het geweldig om samen met zoveel collega’s in mijn eigen stad te koken. Dat is een visitekaartje voor mijn zaak, maar vooral een unieke beleving die ik niet wil missen.”
Wat hem aanspreekt, is de diversiteit. Iedere chef serveert één gerecht, waardoor gasten in één middag talloze stijlen en smaken proeven. “Dat maakt het uniek. En voor ons is het ook leuk: je staat dicht bij de gast, geeft het gerecht zelf mee en ziet meteen hun reactie. Dat is super.” Ook verwacht hij lekker bij andere chefs te gaan kijken. “Het is heel leuk om soms even je eigen keuken uit te kunnen stappen.”
Hij doet een klein tipje van de sluier wat hij die dag gaat maken: "Wij maken een rillette van Hollandse boerderijeend met aardpeer en kastanjechampignon. Met veel aardse smaken, herfstig, maar heel verfijnd.”
Voor iedereen die van sterren houdt

De Grote Kerk kan zo’n 1600 mensen aan, maar Lisette mikt op 500 gasten. De kaarten gaan rap: “Er zijn nog een paar tientallen kaarten over”, zegt ze trots. Ze verwacht een divers publiek van ‘dertigers en zestigers door elkaar.’ De gemene deler? “Mensen die van sterreneten houden, en een beetje avontuurlijk zijn aangelegd”, zegt ze.
Een ticket kost €369,- euro en daarbij zit alles inbegrepen, van tafelwater, fris, bier en wijn tot alle gerechten. Lisette verheugt zich enorm op het evenement zelf: “Vooral de sfeer, en het proeven van al die bijzondere smaken, ik heb er veel zin in dat dat allemaal samenkomt.”