10 x Haagse klassiekers

Soms gaat er niets boven een Haagse klassieker, waar je weet dat je houdt van wat je krijgt. De Buik zet 10 Haagse klassiekers op een rijtje.

6 Dec 2023 De redacteuren Den Haag

blogger De redacteuren van De Buik van Den Haag hebben één ding gemeen: ze praten de hele dag alleen maar over eten en drinken, en waar ze dat doen en wanneer.

10 x Haagse klassiekers

De afgelopen jaren zijn er een hoop goede Haagse zaken bijgekomen. Dat is goed nieuws, maar soms gaat er niets boven een Haagse klassieker, waar je weet dat je houdt van wat je krijgt. De Buik zet 10 Haagse klassiekers op een rijtje.

​Calla's


Foto: Casper van Dort

Calla’s vierde onlangs haar vijfentwintigjarige bestaan en kan als enige Haagse restaurant met een Michelinster natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. In 1998 opende Marcel van der Kleijn zijn mooie zaak aan de Laan van Roos en Doorn, een schattig straatje achter de Denneweg.

Inmiddels zwaaien chef-kok Ronald van Roon en gastvrouw en sommelier Bianca Fellinger er de scepter, en over twee jaar zijn zij volledig eigenaar. Ze serveren de klassiek Franse keuken en dat doen ze goed, getuige de ster die al jaren op de voordeur prijkt. Komt daar misschien binnenkort een tweede bij? Op de verjaardagsborrel van Calla’s sprak Marcel uit dat hij dat wel verwacht.

​De Resident

Een zaak in een hele andere categorie, maar er niet minder goed om: De Resident. De Resident, dat bestaat sinds 1977, staat bekend om zijn spareribs. En die zijn inderdaad van de buitencategorie. Snackspert, zonder twijfel de bekendste snacker van Nederland, gaf De Resident een aantal jaar terug vijf sterren. Dan weet je dat het goed zit.

​Bistrot Deux la Place


Zeg je Frans eten in Den Haag, dan zeg je Marc Cruellas. In 1995 opende hij zijn Bistrot Deux la Place op het Buitenhof, waarna hij twee jaar later verhuisde naar de Plaats. Daar werden in 2017 de kosten te hoog en hij verhuisde, aanvankelijk met pijn in het hart, naar de Maliestraat.

Maar de jaren zijn voorbijgevlogen en het is op het nieuwe adres allang weer als vanouds. Bij Bistrot Deux la Place eet je de klassiek Franse boerenkeuken: uiensoep, bloedworst, steak tartare, om een paar gerechten te noemen.

​Le Café

Nog zo’n restaurant waar je sinds jaar en dag goed Frans kunt eten: Le Café in de Oude Molstraat. Le Café is vanbinnen als een bruine kroeg, met bijbehorende ongedwongen sfeer en fijne bediening. Het eten is klassiek Frans: op het menu vind je onder meer confit de canard, goede charcuterie en prachtige Franse wijnen.

Oude Molstraat 26-A

​De Basiliek


De Basiliek, een gezellig en kwalitatief hoogstaand restaurant in de Korte Houtstraat, bestaat sinds 1997. Gelukkig heeft de tijd er bepaald niet stilgestaan. In een eigentijdse, sfeervolle zaak serveren Chen Li Chung en zijn brigade moderne, speelse gerechten. Dat leverde in 2021 een Bib Gourmand op, en een aantal weken terug de prijs voor “Best signature dish” op de Haagse Horecabeurs.

​De Tapperij


Er staan meerdere zaken met een flinke geschiedenis in deze lijst, maar De Tapperij spant de kroon: sinds 1886 heeft het verschillende horeca-gedaanten aangenomen, van jeneverschenkerij en herensociëteit tot restaurant.

Een aantal jaar terug leek De Tapperij zijn deuren te moeten sluiten, maar gelukkig nam Yves van Westreenen (eigenaar van Waterproef) de zaak over. Met een jonge chef aan het roer (Raoul Waardenburg), maar de tijdloze gezelligheid behouden, is het bij De Tapperij weer ouderwets (vooral Frans) genieten.

​De Poentjak


Dineren bij De Poentjak is alsof je in een tijdcapsule stapt. Op de tafels ligt wit linnen, schilderijen herinneren aan het oude Indonesië en de obers zijn hoffelijk en altijd onberispelijk gekleed. Zowel de Indische als de meer traditionele Indonesische gerechten zijn goed bij De Poentjak.

​De Hoftrammm


De Hoftrammm bestaat sinds 2014 en reed sindsdien duizenden ritjes door Den Haag. Een uniek concept: in een omgebouwde HTM-tram trekt de stad aan gasten voorbij, terwijl ze genieten van gerechten uit de koker van Pierre Wind.

Een bijna tienjarig bestaan is misschien wat kort om een klassieker te worden genoemd, maar door zijn unieke karakter en spannende eten heeft de Hoftrammm toch een plekje in deze lijst bemachtigd.

​Pizzeria Pinocchio

Opgericht in 1976 is Pinocchio de oudste pizzeria van Den Haag. Pinocchio is een knus, heerlijk ouderwets zaakje, waar je voor een tientje een pizza margherita eet en voor een kleine prijs een vaasje huiswijn drinkt. Verwacht niks geks of bijzonders, maar gewoon een prima pizza, in een huiselijke, warme sfeer.

Korte Poten 12

​La Liguria

Met La Liguria blijven we nog even in Italiaanse sferen. La Liguria opende in 1981 op het Noordeinde en is daar nog altijd een geliefd adres voor liefhebbers van de Italiaanse keuken. Op het menu vind je fijne Italiaanse gerechten uit het hele land: van Sardijnse fregola tot Piemontese rundertartaar en linguine van de Amalfi-kust.

Noordeinde 97

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.

9 tips voor Antwerpen

Binnen een paar uur sta je in Antwerpen, waar je heerlijk een weekendje kan vertoeven. De Buik geeft een paar goede tips voor en alomvattend weekend.

Houbolt: een nieuwe plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt

De Buik spreekt met Daan van Munster, die samen met Edmée van Zwieten de Blom restaurant Houbolt opent: een plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt.