De Zoute Kater

Áls we een kater moeten kiezen, doe ons dan maar zo'n zoute. De Zoute Kater is een heerlijk knus, open restaurant waar je geniet van gerechten met Franse en Aziatische invloeden, plus een lekker glas (natuur)wijn. Leuk detail: de chef haalt veel van haar ingrediënten uit het Zeeheldenkwartier zelf.
Mozza e Mezze

Bij Mozza (Italliaans) e Mezze (Libanees) draait het om groenten, focaccia en vermouth. Met die laatste maakt het personeel graag allerlei heerlijke cocktails voor de gasten.
HUmmUS

HUmmUS serveert het beste uit de Midden-Oosterse keuken, in vegetarische en veganistische vorm. De gerechten zijn vrolijk, kleurrijk en smaakvol, zoals smeuïge baba ganoush, gefrituurde bloemkool met tahin en knapperige borek (filodeeg) met spinazie en feta.
Café Bartine

Dankzij goede koffie en versgebakken zuurdesembrood werd Café Barine al snel een geliefd adres op de Herengracht. Vooral creatieve geesten weten de plek te vinden; de kunstacademie zit om de hoek. Je kunt hier lunchen en dineren, en genieten van fijne wijnen.
Suhimi

Op het menu van Georgisch restaurant Suhimi staan huiselijke en betaalbare gerechten, zoals borsjtsj, tsjisjtvari (maisbrood gevuld met meerdere soorten kaas) en khachapuri: bootvormig brood gevuld met kaas en zacht gegaard ei. De inrichting is gezellig ouderwets, met hoge barkrukken, een jukebox en een piano.
Marius Wijncafé

Wat waren we blij bij de Buik toen Marius naast zijn wijnzaak ook een wijnbar begon, excusez, een wijncafé begon. Wij vinden dit café meer een restobar waar, naast uiteraard goede en originele wijnen - en sakes -, ook de betere happen te bestellen zijn. Lees gerust ons artikel er even op na: "Marius was al onze wijnvriend en vanaf nu ook onze spijsvriend."
Publique

Bij Publique op het gezellige Anna Paulownaplein staan gastvrijheid en modern eten centraal. Het menu wisselt vijf keer per jaar en beweegt mee met de seizoenen. Er zijn twee menu's, waarbij een volledig draait om groente.
Mr. Smith
Al het mooie dat eigenaar Casper Smits van de wereld zag, komt samen in deze bistro. Op de kaart staan smaakvolle snacks naast rijkelijk gevulde salades en malse stukjes vlees.
Anna Paulownaplein 9
Bayonne Restobar

Bayonne is vernoemd naar de hoofdstad van Frans Baskenland, dat zowel gebied in Spanje als in Frankrijk beslaat. En dat zie je terug op het menu. De gerechten worden hier bereid met Spaanse passie en Franse verfijning, aldus de eigenaren. Daarbij kun je denken aan pulpo a la Gallega, boquerones en patatas bravas.
Café Blossom
Naar Café Blossom ga je voor ontbijt, lunch en/of koffie. Dat alles gemaakt met de mooiste, veelal biologische ingrediënten en geserveerd in een knusse, rustige omgeving. Blossom maakt alle producten dagvers, en dat proef je. En: ze supporten hun buren. De koffie komt van Singel Estate, het brood van Bartine.
Anna Paulownastraat 70C
Villa Coucou

Villa Coucou huist, hoe kan het ook anders, in een imposante villa aan het begin van de Laan van Meerdervoort. In dit statige pand met mooie parketvloeren en marmeren tafelbladen kookt de chef eigentijds Frans. Het menu verandert vaak, maar staat altijd vol luxueuze Franse gerechten en heerlijke wijnen.
Babaque
Bij Babaque eet je Japans in een sfeervolle setting, en de gerechten zien er net zo lekker uit als dat ze smaken. De kaisen don is een must als je van rauwe vis en zeevruchten houdt, en de gyoza's behoren tot de topklasse. Ze hebben er ook Japanse curry's, katsu don en octopusballetjes.
Laan van Meerdervoort 13A
L'Amour Toujours

L'Amour Toujours is een moderne bistro op het Prins Hendrikplein, met Franse klassiekers zoals coq au vin, escargots en entrecôte bearnaisesaus. Maar de zaak onderscheidt zich óók met de goede vegetarische en veganistische opties, zoals de tartiflette met aardappel, witlof, ui, paddenstoelen en reblochonkaas.
Vincenzo's

Inmiddels is Vincenzo's een succesvolle pizzaketen, maar het begon allemaal met de vestiging in het Zeeheldenkwartier. Het geheim? Goed deeg, smakelijke toppings en de fijne, losse sfeer. Ook voor een goed glas Italiaanse wijn of lekker dessert ben je hier aan het juiste adres.
Café Pomegranate

Café Pomegranate is een levendige lunchroom met Australische eigenaar. Die serveert goede koffie en ontbijt of brunch - de hele dag door. Denk aan getoast, belegd brood, lekkere Turkish eggs, een cereal bowl of een plak cake met smoothie.
Bacco Perbacco
Voor een bezoek aan Bacco Perbacco moet je wel ietwat avontuurlijk ingesteld zijn, want een vaste menukaart hebben ze niet. Je eet hier wat de pot schaft, en da's allesbehalve een straf. Ze kijken per dag aan welke verse topingrediënten ze kunnen komen, en bepalen aan de hand daarvan het menu.
Van Speijkstraat 246
De Vegetarische Toko

De Vegetarische Toko in de Prins Hendrikstraat is de eerste volledig plantaardige toko van Nederland. Hier vind je al je favoriete Indische gerechten, maar dan zonder dierlijke producten. Denk aan een rijsttafel, smakelijke huisgemaakte saté en de heerlijkste lemper.
De Sushimeisjes

Natuurlijk draait het bij De Sushimeisjes om sushi, maar je kunt er ook terecht voor Japanse garnalenkroketjes of gefrituurde kip. Altijd zelf al eens sushi willen maken? In deze vestiging in de Prins Hendrikstraat kun je een workshop sushimaken volgen.
Gastropub Van Kinsbergen

Bij Gastropub Van Kinsbergen kun je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat je honger laten stillen met kwalitatief goede pubgerechten, zoals pancakes, hamburgers, spareribs, surf & turf en massamancurry. Ook niet onbelangrijk: het uitgebreide assortiment aan bieren, de mooie wijnen en lekkere mock- en cocktails.
Chocolatine Patisserie
Chocolatine Patisserie in de Prins Hendrikstraat is een Franse patisserie, met al het goede wat je daar verwacht: allerhande gebakjes, macarons en andere zoete lekkernijen. Je kunt er ook uitstekend ontbijten of dineren met lekkere broodjes.
Prins Hendrikstraat 32
Hagedis
De wisselende seizoenskaart van biologisch, veganistisch Restaurant Hagedis staat standaard vol verrassende gerechten. Wat dacht je van cashewnotenfondue, of gestoomde spitskool met watermeloenpickle, dadel, feta, sesamsaus en chiliolie? Echt een bezoek waard, ook als non-vegan.
Waldeck Pyrmontkade 116
Bar Bea

Bar Bea is een modern bruin café op de gezellige Veenkade, met groot terras - deels op een boot. Op de kaart staan borrelhappen, kroegklassiekers als steak tartaar en bitterballen en leuke opties voor als je liever geen vlees eet.
Niko
Bij Niko draait het om bier, cocktails en Japans eten. Lunchen kan met sando's of een bentobox. 's Avonds staan kleine gerechten op het menu, zoals Japanse caprese en zeebaarscarpaccio, maar ook spannende hoofdgerechten. Leuk: ze organiseren regelmatig animefilmavonden en feestjes met vinyl-dj's.
Veenkade 5
Tommy's & Zuurveen

Aan het water op de Veenkade zit Tommy’s & Zuurveen, waar je kunt aanschuiven voor een twee- tot vijfgangdiner, maar ook voor luxe broodjes en snacks. Denk aan briochebrood met paling, kippenwafel of tartelette met rood fruit.
Single Estate

Toe aan een koffiebreak? Bij Single Estate in de Piet Heinstraat kun je een espresso of goede kop filterkoffie drinken, met daarbij een huisgemaakt croissant of ander lekker baksel. Binnen is het de hele dag gezellig druk en in de zomer zit je er lekker met een bakkie aan de straat.
Piet Artisans of Flavour
Piet Artisans of Flavour, in de Piet Heinstraat, is een ijssalon met ambachtelijk ijs in unieke smaken. De eigenaren zijn wereldreizigers, die hun herinneringen verpakken in ijssmaken. Denk aan Aziatische kleefrijst met mango en Midden-Oosters halva-ijs bereid met sesamzaad.
Piet Heinstraat 76