Het Zeeheldenkwartier zit in de lift en wijnvriend Marius tilt met zijn wijncafé stevig mee. In de Piet Heinstraat koop je nog steeds prachtige wijn. Sinds kort kun je ook aanschuiven voor een heerlijke maaltijd.
Het Zeeheldenkwartier zit in de lift en wijnvriend Marius tilt met zijn wijncafé stevig mee. In de Piet Heinstraat koop je nog steeds prachtige wijn. Sinds kort kun je ook aanschuiven voor een heerlijke maaltijd.
Het is herfstvakantie in Den Haag. In de schemer fietsen we richting een vertrouwde plek in het Zeeheldenkwartier: Marius Wijnwinkel. Dit jaar schoof die wijnwinkel een pandje op en maakte plaats voor Marius Wijncafé. We zeilen langs De Zoute Kater de Zoutmanstraat in. Dat het op deze zachte herfstavond genieten wordt in het glas, dat weten we zeker. Maar wordt Marius ook op ons bord een goede vriend?
De zaak voelt vertrouwd en verfrissend tegelijkertijd. Warm licht, mooi hout en geroezemoes van de volle bezetting werken uitnodigend. Met inrichting en kleurstelling onderscheidt het wijncafé zich van restaurants in Den Haag die we eerder bezochten. Vooral de muurschildering van Suzanne van Soest, die eerder ook samenwerkte met Harpoon, maakt indruk.
“De vormen op de muur baseerde ik op een geabstraheerde pentekening van wijnstokken. De kleuren heb ik op gevoel gekozen”, zegt ze glunderend. Zes tweetjes, twee viertjes, een zesje en een verlengde bar waaraan gasten dineren stralen toegankelijkheid, gastvrijheid en gezelligheid uit.
Op krijtborden presenteert Marius een ruime selectie open wijnen en sakés. Nog leuker: via een open doorgang loop je van het wijncafé naar de wijnwinkel. Daar kan je een mooie fles uitzoeken die je tegen een vaste opslag geopend op tafel krijgt. Zo is bij Marius de wijnwinkel voor het wijncafé wat een wijnkelder voor andere restaurants is.
Uit de keuken komen snacks en gerechten, dus je kan bij Marius dineren en borrelen. Van de kaart bestellen we gerechtjes om te delen. Van het krijtbord met wisselende gerechten bestellen we de ster van avond. Op één misser na smullen we van alles wat chef Ricardo van Ede voor ons bereidt.
De courgette met parmezaan en broodkruim is mooi zacht onderaan en licht pittig van smaak, maar vinden we bovenaan te droog. De artisjok besprenkelen we met sap van gegrilde citroen en dippen we gretig in de saffraanmayonaise. Deze groente komen we maar weinig tegen en in gedachten zetten we deze pure bereiding op het kerstmenu voor thuis.
Onze aardappelsalade met gerookte paling en mierikswortel is romig en brengt wat we willen: de opmaat naar een bordje vongole. De schelpdiertjes zijn heerlijk sappig. We bestellen focaccia uit eigen oven om ook van het kookvocht met look te genieten.
We hebben de variaties van pimientos de padrón eigenlijk wel uitgespeeld, dachten we. Toch zijn we nieuwsgierig naar de padronpepers met gebrande uitjes, hangop en furikake (een Japans strooisel van gedroogd zeewier, sesam, zout en gedroogde vis). Het bordje geeft plezier en een frisse zwieper aan het doorgaans eenvoudige Spaanse bijgerecht. Van het krijtbord bestellen we varkenswang met witlof bij wijnvriend Duncan, die al de hele avond met een brede glimlach zijn tafels bedient. En natuurlijk vragen we opnieuw een glas dat er lekker bij is.
“Willen jullie iets lekkers, of iets héél lekkers?”, vraagt Duncan. Zijn glimlach lijkt nog breder te worden en zijn ogen beginnen te fonkelen. Tegen dit non-verbale geweld zijn we niet bestand en we bestellen iets héél lekkers.
Duncan verdwijnt en is vliegensvlug terug met een fles Super Tuscan, een rode wijn die in Italië gemaakt is van Franse druivensoorten. In ons glas in het Zeeheldenkwartier houdt de complexe Arnione 2019 uit Bolgheri haar karakter nog enigszins gesloten. Na een hap gestoofde varkenswang geeft ze al haar prachtig zachtgerijpte tonen prijs. Varkenswang en wijn verstrengelen zich innig. Het gestoofde karakter van beide zorgt voor harmonie en waanzinnige weelde in de mond. Duncan had gelijk. Hij ziet glimlachend van een afstandje dat we intens genieten. De wijn staat voor €16 per glas op de rekening. Maar dan heb je ook iets heel lekkers.
We zijn al gelukkig en als dessert bestellen we romige rijst met sesam en zoete citrustinten. En natuurlijk is de Hongaarse Pajzos Tokaj er heerlijk bij. Duncan is een vakman aan tafel en ook Klaartje laat zien dat ze blaakt van ervaring. Sfeer, service, wijn en gerechten geven allemaal plezier vanavond. Marius was al onze wijnvriend en vanaf nu ook onze spijsvriend.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.
Geniet van de volgende voordelen: