Annick van Bladel en haar vriend Hidde-Jurre Griffioen openen samen wijnbar-restaurant Dr. Wines aan het Anna Paulownaplein. Ook al werd wijn hen (niet letterlijk) met de paplepel ingegoten, toch brengt deze zaak een langgekoesterde droom en de passie voor gastronomie en ondernemerschap samen.
En dat gaat de Haagse wijnliefhebber zeker merken, ook in hun keuze voor de wijnen, want die is zelfs een beetje recalcitrant.
Op de droomlocatie lijst
Hidde en Annick werkten tijdens hun studie allebei bij Wicked Wines, dat voorheen in dit pand zat. Toen de zaak failliet ging, bood dat onverwachte kansen. “We hadden drie zaken op de ‘droomlocatie’ lijst, dit was er één van”, vertelt Hidde.
Annick knikt: “Toen we hier werkten zeiden we al dat we ervoor zouden gaan als het ooit vrij zou komen. Niet wetende dat dat vijf jaar later echt zou gebeuren.”
150 wijnen bij Dr. Wines

Wat je straks kunt verwachten? In ieder geval veel wijn: “We wilden er honderd, maar we zijn zo enthousiast dat het er bijna 150 zijn geworden”, lacht Hidde.
De wijnen komen uit allerlei landen, en zijn er in allerlei prijsklassen: “Van een glas voor vijf euro tot een fles van vijfhonderd”, zegt Annick.
Ook een biertje aan de bar kan. “Je stapt hier net zo goed binnen met een vriendengroep, als met je partner, alleen of met je moeder”, zegt ze.
Geen Bordeaux, wel Bourgogne
Hidde groeide op met een vinoloog als moeder, studeerde een jaar in de Bourgogne en fietste dagelijks door de Bourgogne van wijndorp naar wijndorp. Die kennis neemt hij mee: “Als ik nu een naam van een wijn uit die streek hoor, zie ik het landschap meteen voor me.”
De liefde voor het Franse vakmanschap is duidelijk te zien op de kaart: veel Franse wijn, veel Bourgogne, maar géén Bordeaux. “Die twee streken strijden al eeuwen om wat de beste wijnen zijn”, grijnst hij. “Dat is een beetje recalcitrant met een knipoog.”
Eigen smaak ontdekken met Frans-Aziatische keuken
In tegenstelling tot veel andere plekken kiezen Hidde en Annick bewust niet voor shared dining. “Iedereen doet dat al”, zegt Annick. “Wij willen dat mensen hun eigen smaken kunnen ontdekken.”
De keuken is Frans-Aziatisch, met ruimte voor sushi, maar ook voor steak tartare en een authentieke Franse kaasplank. “Het is echt een wijnbar-restaurant. Niet alleen borrel, ook een mooi diner”, zegt Hidde.
Wijn woonkamer

Hoewel wijn best een chic karakter kan hebben, en er zeker indrukwekkende flessen op de kaart staan, moet de sfeer informeel blijven. Hidde en Annick hebben er goed over nagedacht hoe ze dat zo gaan houden:
“We hebben een heerlijk team van Hagenezen, mensen die recht voor zijn raap zijn. Zij hebben wel de kennis over de wijnen, maar brengen het lekker luchtig”, zegt Hidde.
Qua sfeer wordt het allemaal wat lichter dan vroeger. “We brengen meer warmte en kleur in het interieur en het wordt een stuk lichter”, zegt Hidde. “Er ligt straks een krantje op de bar, het wordt meer een wijnwoonkamer, maar wel een met goed eten in restaurantsetting.”
Makkelijk binnenstappen bij Dr. Wines
Zo wordt Dr. Wines dus een zaak waar de liefde voor wijn en de Franse cultuur er vanaf spat, maar het heeft ook een helder doel: hier moet je je thuis voelen en, in wat voor gezelschap dan ook, makkelijk binnenstappen.
“Op 9 juli gaan we open, in het weekend ervoor koken we voor genodigden, om bij te schaven waar nodig, en straks helemaal klaar te zijn voor de gasten.”