Bij Café Bartine op de Herengracht staat altijd een rij voor de deur. Sluit vooral aan, want die paar minuten wachten worden rijkelijk beloond. Bartine tilt elke bereiding naar een onverwacht hoog niveau.
Bij Café Bartine op de Herengracht staat altijd een rij voor de deur. Sluit vooral aan, want die paar minuten wachten worden rijkelijk beloond. Bartine tilt elke bereiding naar een onverwacht hoog niveau.
Een espresso is hier een elixer, de kardemom bullars zijn beter dan in Zweden en zelfs de meest afgezaagde millennial-klassieker ‘toast avocado’, is ook voor een boomer een openbaring.
Met de Kunstacademie, Amare en het Museumkwartier om de hoek is Bartine een geliefde plek voor foeragerende kunstvogels. De pluimage getooid met Adidas Samba’s, workwear en gorpcore tikt alle Randstedelijke fashion checkboxjes aan.
In deze hippe volière wordt iedere vierkante decimeter benut. De kakafonie die er bij volle bezetting door ontstaat is wel een minpuntje. De tafeltjes staan zo dicht op elkaar dat je ongeveer vijf gesprekken in vijf verschillende talen kunt volgen. Afhankelijk van je Duolingo skills, ben je hier snel op de hoogte over de laatste expositie, voorstelling of de relatieperikelen bij de tafel naast je.
Typisch Haags kun je Bartine niet eens noemen. De Bartines van deze wereld vind je in California, Seoul en Londen. Ook hier trekken vergelijkbare zaken een publiek dat de diepe smaken van de herontdekte traditionele bereidingen waardeert. Werkwijzen die grotendeels verloren waren gegaan door de rationalisatie van de voedselindustrie.
Bartine past binnen die internationale voedsel-renaissance. Bij de tweede zaak van Bartine, de Bakery & Market aan de Piet Heinstraat, staat het oude bakkersambacht van viennoiserie en zuurdesembrood in een open bakkerij letterlijk in de etalage. En kijk je naar de menukaart van Café Bartine, dan klinkt hier de ideologie van een farmers market in Berkeley in door. Dat de wijnkaart uit natuurwijnen bestaat, verbaast dan ook niet.
Van de kaart pikken we de New Yorkse deli-klassieker van Joodse oorsprong: de sandwich pastrami. Het legendarische Katz’s Deli maakt hem vandaag de dag nog steeds met trots. Bartine omschrijft deze sandwich met pastrami als ‘Reuben’. Helemaal correct is dat niet. Een Reuben is met corned beef, dus gekookt vlees. Bartines versie is met pastrami, gerookt en gekruid vlees. En dan is het een ‘Rachel’.
Hoe dan ook, deze Rachel mag er zijn en is een heel stoer meisje. Heerlijk zuurdesembrood, royaal belegd met pastrami, zuurkool en geserveerd met ingelegde mini-komkommer. De Emmenthaler valt echter weg in het geheel. Ook bij de french toast met gezoete geglaceerde wortel valt de ricotta een beetje weg. Het rijke, royale brioche brood en de zoete wortel zijn hier de leidende smaken. We drinken er een goed gemaakte, klassieke cremant, Domaine Brigand uit de Bourgogne bij. Fris met tonen van appel, goed passend bij de pastrami en zuurkool.
Bartine heeft naast hartige gerechten een naam hoog te houden met koffie en zoetigheden. De espresso is hier één uit het boekje. Een heel klassieke smaak met notige, romige tonen zonder nadrukkelijke aciditeit. Wil je daarbij wat zoets, dan kun je je laven aan pastéis de nata, (amandel) croissants en goddelijke kardemom- of kaneel-bullars, maar ook aan een dikke plak ‘gewone’ hazelnootcake met mocca-crème. Bij Bartine wil je altijd nog veel langer blijven zitten. Schrale troost, in de rij staan de Adidas Samba’s te trappelen om aan te schuiven.
Bij SunSun op het Goudenregenplein in Den Haag schenkt Martijn Goedegebuure de beste specialty coffee. SunSun is een gezellige, internationale plek.
Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.
Geniet van de volgende voordelen: