Elke stad heeft wel zo’n plek die je aan je buitenlandse vrienden wilt laten zien. Zo’n spot waar je Nederland op zijn mooist kunt laten zien. Zo eet onze Maarten van der Jagt graag bij De Mark in Amsterdam met dat fenomenale uitzicht over het IJmeer. Maar sinds kort heeft hij in Scheveningen “Chefsbar” ontdekt. Met het mooiste panorama op de Noordzeekust en een speelse en verfijnde keuken van twee enthousiaste chefs voelt hij zich even Mesdag aan het water.
Twee culinaire vrienden bij Chefsbar

Over het aanbod en de ontwikkelingen binnen het fine dining raakt de culinaire wereld niet uitgesproken. Op de avond dat we neerstrijken bij Chefsbar is dat niet anders. Met twee culinaire vrienden die meer vlieguren in top-horeca hebben gedraaid dan het testteam van Airbus, passeren alle visies op dit deel van de horeca.
Conclusie is dat, juist in deze tijd waarin je een verschuiving ziet naar bistronomie, ook de verfijnde keuken zijn aantrekkingskracht zal blijven behouden. Natuurlijk pak je je gasten anno 2024 op een andere wijze in dan 20 jaar geleden. De keuken is speelser, internationaler en tegelijkertijd regionaler maar vooral in een wat lossere sfeer in een bijzondere omgeving.
Twee culinaire vrienden die meer vlieguren in top-horeca hebben gedraaid van het testteam van Airbus.
Chefs aan tafel

Bij Chefsbar worden de punten van de checkbox van een succesvol fine dining gastronomie zelfs al zo kort na de start ingelost. Want hoe bijzonder is het dat je de koks zelf aan tafel treft en ogen vol trots ziet stralen? Ze delen het enthousiasme over ‘hun’ vondsten en leveranciers.
Een toelichting over de wijn-spijscombinatie – waar we eerlijk gezegd nogal eens bij uitzoomen – is dan ineens wél boeiend. Dat de koks zelf aan tafel komen, dat is bijzonder. Het is hier overigens geen wet van meden en perzen. Als er ruimte is, dan komen ze aan tafel.
Fine Dining in een beheerste en toch losse sfeer

Juist die vrije insteek maakt het allemaal veel losser. Verder zie je typische fine dining elemeten als een ruime tafelopstelling en veel aandacht voor details op het bord en amuses. En dat alles in een beheerste en toch losse sfeer.
Doordat joie de vivre van chefs Raymond Slats (41) en Maurice Hagenaar (43) ben je niet verbaasd te horen dat ze elkaar al 17 jaar en jarenlang hebben samengewerkt. Eerst in de Haagse Sociëteit De Witte en vanaf 2019 in Chefsbar Centre Delft.
Ter tafel

En natuurlijk draait het ook om eten bij deze chefsbar. De eerste amuses zijn gelijk raak. Zo’n voluptueuze romige canelé van kippenlever, een crab-cake met sriracha-mayonaise, een royaal geportioneerde bietenmousse met Cevennen-ui met gerookte palingolie.
De opvolgende gerechten zijn klassiek en hebben een Aziatische touch. Eerst de geroosterde langoustine, gel van tomaat en ingelegde koolrabi en kokos-kerrieschuim waarbij de langoustine iets meer de hoofdrol verdient.
Na de licht gepekelde tonijn ingerold in nori, compote van zoete aardappel, ingelegde chioggia biet en enoki zitten we op het puntje van onze stoel bij de gegrilde schol met XO-saus en sous-vide gegaarde winterpeen en rettich. Hierbij sluit de wijn – door de brioche en amandeltonen in de houtgerijpte viognier 2022 van Domaine Coudoulet – naadloos aan.
We zitten op het puntje van onze stoel bij de gegrilde schol met XO-saus
Next level brie

En het kaasdessert, ja dat is zeer indrukwekkend. En dat is absoluut niet bedoeld als “damning with faint praise” want “kaas, dat is maar inkoop”. Nee, deze selectie van kazen die is gerijpt door ‘affineurs’ Joost en Lotte van Het Kaasatelier is een formidabele ode aan kaas.
Mocht je verrukking over zulke mooie kaas willen begrijpen, proef de Coulloummiers, een Franse rauwmelkse witschimmelkaas. Dit is brie, maar dan next level.
Mocht je verrukking over zulke mooie kaas willen begrijpen, proef de Coulloummiers.
Van culinair panorama tot Haags begrip

Dat Chefsbar Seinpost alle charme, energie en vakbekwaamheid in handen heeft om tot een begrip in de Haagse horeca uit te groeien is duidelijk. Dit culinair panorama is net geopend, de verf is nog maar net droog, maar dit uitzicht moet je zeker zelf gaan ervaren.