Dorpse sfeer en perfecte eitjes bij Haver

Haver is het adres bij uitstek in de Reinkenstraat voor ontbijt en lunch. De zaak heeft karakter en serveert veel vegetarische en veganistische gerechten.

12 Sep 2023 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Dorpse sfeer en perfecte eitjes bij Haver

Voor ontbijt of lunch in de Reinkenstraat kun je niet om Haver heen. Haver heeft een prettig karakter, veel vegetarische gerechten op de kaart en beheerst koken met eitjes tot in de puntjes.

Zaken met karakter

De Reinkenstraat heeft een unieke dorpse vibe. Waar bijvoorbeeld de Fred zijn eigenheid een beetje verloren heeft aan alle keten- en formulezaken, heb je hier nog dat buurtgevoel. Je vindt er nog slagers die trots op hun worst zijn. Of bakkers en delicatessenwinkels met baguettes en tartelettes. Kortom, zaken met karakter. Haver, hét ontbijt- en lunchadres van de Reinkenstraat, past daar perfect bij.

Geliefd adres


Haver opende in 2016 haar deuren. Het werd onmiddellijk een succes. De relaxte atmosfeer, het vintage industriële decor, het speelhoekje voor de kids en een menukaart met alle klassiekers die een yogamoeder zich kan wensen. Ook nu is Haver nog steeds een geliefd adres voor ontbijt en lunch, omdat er lekker en met een bijzondere twist wordt gekookt.

Vintage inrichting


Wie veel koffietentjes en lunchzaken bezoekt, zal niet opkijken van Haver. Het blijft frappant dat dit type anonieme inrichtingsstijl zoveel navolging heeft gekregen. Of je nu in Berlijn, Istanbul of Londen aanschuift voor een latte macchiato en een toast smashed avocado, overal zie je hetzelfde Airbnb of Funda-interieur-lingo terug.

Ook bij Haver vinken we onze hippe zaakjes-bingokaart zo af. Loop maar even mee langs onze hippe hitlijst van pannenkoekplanten en ‘tijdloze stalen taatsdeuren’. We zien bij Haver ruw metselwerk, schoolstoeltjes, Edison gloeilampen, stalen wand-etagères, een La Marzocco Linea espressomachine en natuurlijk het obligate Sans Serif lettertype op de menukaart.

Eigenheid

Toch is er een duidelijk waarneembaar verschil met dit soort ketenzaken die hun formule tot in de puntjes beheersen. Haver heeft nog steeds eigenheid. Dat karaktermuntje valt grotendeels naar de goede kant. De rommeligheid van de zaak is charmant en de bediening heeft zeker geen plastic fantastic smile. Wel mogen de barista’s iets meer poetsen; stof onder de espressomachine en spinnenwebben op lampen oogt net iets te veel vintage.

Veel vegan en vegetarisch


Of je nu voor ontbijt (tot 12.00 uur) of lunch (tot 16.00 uur) aanschuift, Haver heeft voor beide momenten een gevarieerd aanbod, waaronder veel veganistische en vegetarische gerechten. En als we zeggen gevarieerd, denk dan aan een croissant, een bietenflens met geitenkaas of een briochebol met spinazie en hollandaisesaus en een biefstuk met rucola en truffel-mayo. Op onze bingokaart kunnen we vinkjes zetten bij de toast smashed avocado en de clubsandwich.

Perfecte eieren


Onze keuze valt op een croque madame en een van de hardlopers op de kaart: Turkish eggs. De croque madame – we geven toe, typisch zo’n gerecht waar je lekker hardcore culinair principieel over kunt zijn – mist de wow-factor. De bechamel is wat melig en het contrast in mondgevoel – een knapperige bite en het romige lopende van de kaas – ontbreekt. Het eitje van deze Franse madame is overigens wel perfect gebakken.

Met eieren kunnen ze in de keuken van Haver sowieso goed overweg. Want de Turkish eggs – een presentatie-pannetje met geroosterde zoete aardappel, labneh (hangop), gepocheerd ei, Szechuan-olie en pita brood – zit heel goed in elkaar. Een perfect gepocheerd ei waarvan het eigeel mooi loopt en waarbij de rijke romigheid een mooi tegenspel krijgt in het lichtzure van de labneh, het pittige van olie en het fris-kruidige van dille.

Betaalbaar en karaktervol

Haver heeft sinds dag één succes als een fijne plek voor ontbijt en lunch, maar ook voor een koffie met een taartje. De menukaart biedt opvallend veel keuze voor veganisten en vegetariërs. Daarmee is het een ideale plek voor iedereen die in een relaxte sfeer wil genieten van betaalbaar en karaktervol eten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
EVE: cocktails, live muziek en zonsondergangen die je bijblijven

De Buik ging langs om het culinaire en muzikale spektakel te ervaren bij het indrukwekkend futuristische gebouw in Scheveningen waar EVE zich bevindt.

Pizza Beppe aan de Denneweg: Napels op z’n Haags

Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.