Een avond bij Yuzu: cocktails, heerlijke gerechtjes en whisky

Bij Yuzu op de Bierkade eten we als altijd strakke gerechtjes bomvol smaak. We krijgen er mooie Japanse whisky's bij en lekkere, frisse cocktails van Yuzu.

19 Jul 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Een avond bij Yuzu: cocktails, heerlijke gerechtjes en whisky

Bij Yuzu op de Bierkade eten we als altijd strakke gerechtjes bomvol smaak. Op het evenement waar de Buik bij is, wordt dat lekkere eten gecombineerd met frisse cocktails en mooie Japanse whisky’s.

Whisky en spijs


Wijn en spijs kennen we, eten pairen met mooie bieren komt soms voor en ook met thee kun je fijne combinaties maken. Whisky bij het eten zien we nog minder vaak, maar blijkt ook heel goed te werken.

We zijn bij een speciaal evenement dat Yuzu organiseert met Craft Spirits, een importeur van gedistilleerde dranken. We krijgen cocktails met Japanse gin en de keurige jongens in strak wit overhemd van Craft Spirits schenken ons verschillende Japanse whisky’s in.

Tot in de puntjes

Yuzu is al jaren zeer geliefd bij het Haagse publiek. Het eten en de cocktails zijn van topkwaliteit en de inrichting is hip en prachtig. Op een wand in de hoek zie je een grote, kleurrijke muurschildering, er staat een mooie donkere bar, in de open keuken hangen glimmend schone Japanse messen aan de muur en het toilet is ingericht als een Japans metrostation. De sfeer is los, maar ademt vakmanschap; over alles is tot in de puntjes nagedacht, van de rustige hiphop uit de speakers tot de heerlijke handzeep van bergamot (een citrusvrucht) in het toilet.

Yuzu classics


We eten meerdere Yuzu classics. Na een oester en een Yuzu fizz (een cocktail met Sakurao gin, citroen, yuzu en shisoblad) krijgen we rauwe, dungesneden hamachi (Geelvinmakreel). Fris en zacht. Sojasaus met yuzu (de Oost-Aziatische citrusvrucht waar het restaurant zijn naam aan ontleent) geeft het wat diepte, een klein stukje ingelegde radijs wat om op te kauwen en bieslook zorgt voor wat kleur.

Bij een salade van tomaatjes, rijstcracker en een zalige, dikke sesamsaus drinken we een mooie, 4 jaar oude whisky van Yamakazura met eik en vanille. Die sluit lekker aan op de zoetige tomaatjes en de diepe smaak van de saus.

Vlees en vis


De botloze chicken wings, nog zo’n heerlijke klassieker van Yuzu, zijn mooi gekleurd, sappig en voorzien van een royale lepel gerookte, licht pittige misoboter. Onze moot zalm met een dikke streep saus van gember en miso is al even goed bereid: de huid is krokant, de vis van binnen nog mooi roze. Ingelegde gember en dungesneden, knapperige bosui maken het gerechtje af.

Superfrietjes


Diezelfde misoboter komt terug in het comfortfood-gerechtje bij uitstek van Yuzu: de rijstfrietjes. Die zijn krakend knapperig van buiten en mooi plakkerig zacht van binnen. Dubbel gedipt in de romige misoboter maken ze een superdeluxe patatje met. Stiekem loeren we naar de frietjes van onze buurman, die de zijne lange tijd niet aanraakt, maar daarna helaas toch opeet.

Misoboter in een fles

Van de laatste whisky van de avond zijn in Nederland maar 40 flessen verkrijgbaar. “Nu nog maar 38,” lacht de man van Craft Spirits terwijl hij ons een glas inschenkt van een licht rokerige, stevige afsluiter.

Wat rozig van alle drank zeggen we chef en mede-eigenaar Amir Omarzai nog even gedag. Kan hij die misoboter niet gaan bottelen en per fles verkopen? “Daar zijn we mee bezig! De misoboter en de rijstfrietjes willen we op de markt brengen.” Goed nieuws. Maar tot het zover is, blijven wij geregeld teruggaan naar Yuzu voor onze fix van deze heerlijke gerechtjes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Houbolt: een nieuwe plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt

De Buik spreekt met Daan van Munster, die samen met Edmée van Zwieten de Blom restaurant Houbolt opent: een plek waar eenvoud weer bijzonder smaakt.

Doctor doctor, een heerlijke avond bij Dr. Wines

De Buik fietste langs Dr. Wines, de wijnbar op het plekje van Wicked Wines die sinds begin juli op volle toeren draait.

Dit bijzondere evenement brengt 25 sterrenchefs naar Den Haag

Op 2 november vindt in de Grote Kerk in Den Haag de Sterrenproeverij plaats: een lange zondagmiddag waarop maar liefst 25 topchefs een proeverij verzorgen.