Bij Yuzu op de Bierkade eten we als altijd strakke gerechtjes bomvol smaak. Op het evenement waar de Buik bij is, wordt dat lekkere eten gecombineerd met frisse cocktails en mooie Japanse whisky’s.
Bij Yuzu op de Bierkade eten we als altijd strakke gerechtjes bomvol smaak. Op het evenement waar de Buik bij is, wordt dat lekkere eten gecombineerd met frisse cocktails en mooie Japanse whisky’s.
Wijn en spijs kennen we, eten pairen met mooie bieren komt soms voor en ook met thee kun je fijne combinaties maken. Whisky bij het eten zien we nog minder vaak, maar blijkt ook heel goed te werken.
We zijn bij een speciaal evenement dat Yuzu organiseert met Craft Spirits, een importeur van gedistilleerde dranken. We krijgen cocktails met Japanse gin en de keurige jongens in strak wit overhemd van Craft Spirits schenken ons verschillende Japanse whisky’s in.
Yuzu is al jaren zeer geliefd bij het Haagse publiek. Het eten en de cocktails zijn van topkwaliteit en de inrichting is hip en prachtig. Op een wand in de hoek zie je een grote, kleurrijke muurschildering, er staat een mooie donkere bar, in de open keuken hangen glimmend schone Japanse messen aan de muur en het toilet is ingericht als een Japans metrostation. De sfeer is los, maar ademt vakmanschap; over alles is tot in de puntjes nagedacht, van de rustige hiphop uit de speakers tot de heerlijke handzeep van bergamot (een citrusvrucht) in het toilet.
We eten meerdere Yuzu classics. Na een oester en een Yuzu fizz (een cocktail met Sakurao gin, citroen, yuzu en shisoblad) krijgen we rauwe, dungesneden hamachi (Geelvinmakreel). Fris en zacht. Sojasaus met yuzu (de Oost-Aziatische citrusvrucht waar het restaurant zijn naam aan ontleent) geeft het wat diepte, een klein stukje ingelegde radijs wat om op te kauwen en bieslook zorgt voor wat kleur.
Bij een salade van tomaatjes, rijstcracker en een zalige, dikke sesamsaus drinken we een mooie, 4 jaar oude whisky van Yamakazura met eik en vanille. Die sluit lekker aan op de zoetige tomaatjes en de diepe smaak van de saus.
De botloze chicken wings, nog zo’n heerlijke klassieker van Yuzu, zijn mooi gekleurd, sappig en voorzien van een royale lepel gerookte, licht pittige misoboter. Onze moot zalm met een dikke streep saus van gember en miso is al even goed bereid: de huid is krokant, de vis van binnen nog mooi roze. Ingelegde gember en dungesneden, knapperige bosui maken het gerechtje af.
Diezelfde misoboter komt terug in het comfortfood-gerechtje bij uitstek van Yuzu: de rijstfrietjes. Die zijn krakend knapperig van buiten en mooi plakkerig zacht van binnen. Dubbel gedipt in de romige misoboter maken ze een superdeluxe patatje met. Stiekem loeren we naar de frietjes van onze buurman, die de zijne lange tijd niet aanraakt, maar daarna helaas toch opeet.
Van de laatste whisky van de avond zijn in Nederland maar 40 flessen verkrijgbaar. “Nu nog maar 38,” lacht de man van Craft Spirits terwijl hij ons een glas inschenkt van een licht rokerige, stevige afsluiter.
Wat rozig van alle drank zeggen we chef en mede-eigenaar Amir Omarzai nog even gedag. Kan hij die misoboter niet gaan bottelen en per fles verkopen? “Daar zijn we mee bezig! De misoboter en de rijstfrietjes willen we op de markt brengen.” Goed nieuws. Maar tot het zover is, blijven wij geregeld teruggaan naar Yuzu voor onze fix van deze heerlijke gerechtjes.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Alan de Vries van Cru en Reza Permadi. Berempah.
De Buik at bij Atithi om de gastvrijheid te ervaren en vooral om te proeven hoe deze zaak aan de Herengracht prettig dicht bij de Indiase originelen blijft.
Het beste nieuwe restaurant van Den Haag? Dat bepaal jij! Er kan nu gestemd worden op de Favoriete Nieuwkomer van 2025.
Geniet van de volgende voordelen: