Bij Harpoon in de Oude Molstraat eten we vis. Heel veel, ontzettend lekkere vis. Tel daar een paar goede flessen wijn bij op en een warme, ongedwongen bediening en je hebt bij Harpoon een heerlijke avond.
Bij Harpoon in de Oude Molstraat eten we vis. Heel veel, ontzettend lekkere vis. Tel daar een paar goede flessen wijn bij op en een warme, ongedwongen bediening en je hebt bij Harpoon een heerlijke avond.
Vraag je mensen waar Den Haag culinair bekend om staat, dan zul je waarschijnlijk horen dat dat de Indonesische keuken is. Terecht natuurlijk, maar het is best gek dat we als stad aan zee niet veel meer doen met en trots zijn op onze vis. Er zijn aardig wat goede visrestaurants in Den Haag, die wel wat meer aandacht mogen krijgen. Zoals Harpoon, een fijn, gezellig restaurant midden in de stad dat mooie gerechten maakt met kakelverse vis.
Harpoon opende in 2022 zijn deuren en is de tweede zaak van de eigenaren van strandtent De Staat. Het strakke en gezellig ingerichte restaurant heeft drie gedeeltes: binnen een eetzaal, achter een tuin en voor de zaak is ook ruimte voor een aantal gasten. Wij zitten aan een klein tafeltje op de stoep. De cafés verderop in de straat puilen uit en zorgen voor die gezellige, losse sfeer die uitbreekt in Den Haag zodra de zon schijnt.
We boffen: toevallig is op de dag van ons bezoek net het nieuwe zomermenu ingegaan. Op het menu staat veel vis, een enkel vegetarisch gerechtje en een stukje vlees. We vragen advies aan Jimmy, de vriendelijke mede-eigenaar en gastheer. “Alles is lekker, natuurlijk,” lacht hij. “Maar ik zou zeker de paling proberen. Die komt uit Noord-Holland en is de lekkerste van heel Nederland.”
Dat geloven we graag, ook na het proeven. De paling is van topkwaliteit en komt op een stuk knapperige – en misschien net iets te dikke – toast, met twee toeven van een licht zure, peperige emulsie met mierikswortel erbovenop. Vet, zacht, knapperig en ziltig. De garnalenkroketjes komen gevuld en bestrooid met Hollandse garnaaltjes, met erbij een lekkere dot citrusmayonaise met een flard kerrie.
Bij Harpoon begrijpen ze dat je met goede vis niet te veel moet sollen. In alle gerechten die wij eten, staat de vis centraal en wordt die begeleid door een sausje en soms wat groenten of koolhydraten. Zo ook de salade riche, die zijn naam eer aandoet. Op een klein bedje sla met groene en witte asperges liggen stevige porties kreeft, zalm, paling en Hollandse garnaaltjes. Erbij komen drie romige, vette sausjes: dillemayonaise, cocktailsaus en mierikswortelroom.
Met de risotto met pulpo laten de koks zien ook met een complexer gerecht goed uit de voeten te kunnen. De rijst heeft nog bite, de romige saffraansaus zorgt voor diepte en erwtjes voor wat zoete lichtheid. Ster van het gerecht is de gegrilde pulpo, die hier en daar een knapperig randje heeft en mooi stevig-zacht is, zoals dat hoort bij goede octopus.
Zo beknopt de menukaart, zo uitgebreid is de wijnkaart. We beginnen met een bijzondere Albariño. Die drink je normaal gesproken jong, maar deze heeft een paar jaar gelegen, legt onze serveerster uit. Het resultaat is een complexe mineralige wijn, wat voller dan gewoonlijk, met een heel licht bittere afdronk. De rijke, licht houtige Marsanne die we erna drinken is al even goed.
Terwijl het personeel aan het einde van de avond aan de bar een biertje drinkt, laat Jimmy nog even de wijnkelder zien. “Ik heb tien jaar op het strand gewerkt. Dat was heel leuk, maar hier kan ik echt mijn passie kwijt.” Die komt goed over, op het bord en op de wijnkaart. Harpoon is een heerlijke plek om een avondje in de Oude Molstraat te beginnen. Of te eindigen, met een fijn bord vis en een vol glas witte wijn.
Hoofdredacteur van de Buik van Den Haag Jelle van der Meulen schrijft over zijn liefde voor de stad, de rijke foodcultuur en het eten dat de Buik viert.
Ontdek waar je in Den Haag de lekkerste Hollandse Nieuwe vindt en leer van experts hoe je haring van topkwaliteit herkent.
De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.
Geniet van de volgende voordelen: