HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

Hito, het Baskisch-geïnspireerde restaurant is te vinden op het strand van Scheveningen. De retro look en permanente locatie maken het daar een unieke plek.

17 Sep 2025 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

HITO, Baskische eenvoud met vintage allure op het strand

HITO is een nieuw restaurant op het Scheveningse strand. Het is groots met oog voor detail ingericht, zonder dat het decadent wordt. De keuken is Baskisch, maar uiteindelijk is de meeste tijd gaan zitten in het ontwikkelen van een goede hamburger. Wij gingen langs en spraken met eigenaar Koen Verver over deze pas geopende zaak.

Ontvangst in stijl bij HITO


Toeval of niet: een ontvangst in stijl kun je het nieuwe HITO op het Scheveningse Strand Noord niet ontzeggen. Bij aankomst zien we een iconische Toyota Land Cruiser 60-serie uit de jaren tachtig voor de deur staan. Met zijn metallicbruine lak en het mokka-interieur met dik tapijt ademt de stoere wagen in elk detail de sfeer van de seventies en eighties. 

Pas later vragen we ons af of deze 4WD, ooit bedoeld voor the great outdoors, als stijlinspiratie heeft gediend voor the great indoors van HITO.

Onze bewondering blijft niet lang onopgemerkt: we worden aangesproken door iemand die de eigenaar blijkt te zijn. We delen onze lof over de concoursstaat van de auto. “Maar hij heeft hier wel te lijden op het strand,” horen we van hem. 

En dan valt het kwartje: de eigenaar van de auto blijkt ook een van de eigenaren van HITO. Hij stelt zich voor als Koen Verver en geeft ons een korte rondleiding door het ‘restaurant’.

Permanent op het strand van Scheveningen


Dat woord ‘restaurant’ wordt bij HITO meteen in perspectief gezet. Mocht je ook maar een halve seconde denken aan termen als strandtent of strandpaviljoen, dan heb je het mis. Dit is geen tijdelijk onderkomen dat elk jaar als een bouwpakket kan worden op- en afgebouwd. 

Dit pand mag permanent op het strand blijven staan – een voorrecht dat HITO deelt met Heart Beach, De Waterreus en Aloha Beach.

Internationale klasse


Puur op het interieur beoordeeld straalt HITO de ambitie uit om tot de restaurants van Scheveningen te behoren. Voor de opzet en aankleding zijn kosten noch moeite gespaard. 

De grote ruimte met zijn centrale bar, de open keuken met Josper-grill, de retro meubels, de stoffering en de audiobooth: alles ademt internationale klasse. Hier is groots gedacht, maar wel met oog voor detail en zonder dat het decadent wordt. 

Neem het immense plafond dat als een golf over het restaurant zweeft. Zelfs de ventilatieroosters hebben hier een sculpturale kwaliteit. 

Of de gigantische wijnklimaatkast: deze is verrijdbaar als een archiefkast, eenvoudigweg door aan een wiel te draaien. “Puur vakmanschap. Hij weegt 3000 kilo, maar je verplaatst hem met twee vingers,” legt Koen ons uit.

Uitzicht op de surfers


Op het terras, gericht op het zuidwesten en met uitzicht op de surfers en de vuurtoren op het havenhoofd, staan we opnieuw verbaasd – ditmaal bij het zien van een grote den. De boom heeft weliswaar wat naalden verloren, maar lijkt het te gaan redden. 

“Hij wordt zorgvuldig gemonitord. We kunnen zelfs allerlei waarden volgen in een app”, vertelt Koen.

Baskische signatuur in de keuken


Het keukenteam staat onder leiding van chef-kok Rogier Trip, voormalig chef bij het Amsterdamse Caron. In HITO voert Trip een keuken met een uitgesproken Baskische signatuur. Naast het gebruik van de Josper-grill wil hij vooral de kracht van kwaliteitsingrediënten in hun eenvoud laten spreken.

Koen is enthousiast over de komst van Rogier: “Het is een rustige, aimabele man die geliefd is als chef en daardoor ook makkelijk talent weet aan te trekken. Iedereen wil voor hem werken. We hebben veel tijd geïnvesteerd in de kaart.” 

“Vreemd genoeg, de Baskische klassiekers bleken niet de grootste uitdaging. Nederland heeft toch een broodjescultuur waar je rekening mee hebt te houden. Dan blijkt juist de hamburger de grootste uitdaging. Drieduizend versies verder kunnen we stellen dat we met de hamburger, belegd met Morbier kaas, het beste broodje hebben.”

Frisse stijl en rake smaken


Tijdens de lunch laten we de Txuletón (dry aged ribstuk) links liggen en kiezen we voor kleine gerechten van de kaart. Deze proeverij begeleiden we met een glas typisch Baskische wijn: de frisdroge Txakoli. 

Meestal is deze favoriete Pintxos-begeleider licht mousserend, maar deze variant mist jammer genoeg net die sprankeling. De wijn past overigens prima bij de gerechten, die opvallen door hun frisse stijl en rake smaken.

Gamba’s en artisjok


Illustratief zijn de rauwe gamba’s die kort zijn geschroeid met een brander: de lichte, ziltige toon van de garnalen krijgt pit en karakter door een vinaigrette van piparra-peper en een subtiele topnoot van limoenzest. 

Ook de artisjok met ajo blanco-saus is kenmerkend voor de stijl van de chef: sober van opzet maar rijk van smaak en typisch Spaans van karakter. De artisjok is geblakerd op de Josper-grill en de emulsie van amandel, knoflook, brood en olijfolie tilt het geheel naar een hoger niveau.

HITO ademt ambitie


HITO heeft alles in huis om een succes te worden. Het ademt in alle opzichten de ambitie uit om dé plek te zijn waar je kunt genieten van de Baskisch-Mediterrane keuken. De bijzondere permanente locatie op het strand en de allure van de architectuur tillen het culinaire aanbod van Scheveningen omhoog.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Wijnmakerslunch Weingut Dönnhoff bij Bouzy Restaurant

Weingut dönnhoff presenteert zijn mooiste wijnen en Bouzy restaurant zorgt voor een smakelijk, bijpassend menu voor de wijnmakerslunch aan de Mauritskade.

Moos: het hippe buurtrestaurant waar voor iedereen iets op de kaart staat

De Buik bracht een bezoekje aan Restobar Moos in het Statenkwartier en proefde van de veelzijdige gerechten uit verschillende Zuid-Europese landen.

Goed Spaans uit eten op het strand kàn, bij Xiringuito

De Buik ging langs bij de Scheveningse boulevard voor Xiringuito, waar ze met inspiratie uit Barcelona en Mexico kwaliteit en een intieme sfeer laten zien.