De Libanese lekkernijen van Meza

De Buik ging langs bij de Libanese traiteur Meza op de Haagse Frederik Hendriklaan. Wat begon als een culinaire liefde, sloeg om in eeuwig houden van.

21 Aug 2023 Nancy Visser

blogger Nancy houdt van eten, er is niets dat zij niet lust. Ze is verliefd op reizen en zoekt graag de wereldkeukens op in Haagse restaurants of op de Haagse markt om zelf achter de pannen te kruipen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Meza

Frederik Hendriklaan 115A, Den Haag Maaltijd: Lunch Stadsdeel: Den Haag Scheveningen Keuken: Libanees Prijsniveau: Kleine prijs Bekijk restaurant
  • 21 Aug 2023

De Libanese lekkernijen van Meza

Op de Frederik Hendriklaan, bij velen beter bekend als de Fred, vinden we de Libanese traiteur Meza. Meza is een Libanees familiebedrijf waar gastronomie en gastvrijheid hoog in het vaandel staan.

Libanon op de Fred


De Libanese keuken krijgt steeds meer bekendheid. Ken je het nog niet? Kom dan proeven bij Meza en je bent verliefd. Kruidige geuren komen je tegemoet vanuit de open keuken en je oog valt gelijk op de lange, overdadig gevulde vitrine, die het grootste gedeelte van de frisse en modern ingerichte winkel beslaat.

Meza is in handen van de familie Ghizzaoui. Een hechte familie die alles dagvers en met veel aandacht bereidt. Ze vertellen je graag over de gebruikte ingrediënten, de beste combinaties of een passende Libanese wijn.

Een vitrine vol geeft keuzestress


We zien oude bekenden zoals moussaka en warak enab (gevulde wijnbladeren), maar ook veel onbekende, kleurrijke gerechten. We hebben direct keuzestress, dus laten we de keuze graag over aan vader Nabil.

Nabil raadt ons Libanees brood met ossenhaaspuntjes aan en baba ganoush, dat letterlijk “verwende vader” betekent. Over de oorsprong van deze naam doen verschillende verhalen de ronde, maar het is waarschijnlijk een verwijzing naar een kieskeurige sultan die het gerecht kreeg aangeboden door een hooggeplaatst lid van het Arabische Rijk.

Het platte Libanese brood gaat even in de oven, waar het heerlijk knapperig van wordt. Vervolgens wordt de vulling verdeeld over het brood en tot een wrap gerold. Het malse vlees heeft een vleugje zuur door de Libanese augurk en granaatappel. De zachte baba ganoush, die voornamelijk uit gegrilde aubergines bestaat, brengt het geheel in balans.

Meza, Mezza, Meze, Mezze


Na onze lunch nemen we nog een paar hapjes en een maaltijd mee, om ook thuis nog even in Arabische sferen te blijven. We kiezen muhamara, een ietwat zoete spread van gegrilde paprika met walnoten en labneh, een frisse, dikke yoghurt met munt en komkommer. Verder mogen de in Libanon zeer populaire kibbé natuurlijk niet ontbreken.

Kibbé zijn gefrituurde gehaktballetjes met een wat losse textuur. Ze bestaan uit bulgur, lamsgehakt, pijnboompitten, ui en specerijen. Het zoetige van de ui combineert goed met het kruidige gehakt.

Libanese Samke Harra


Voor ons avondmaal nemen we samke harra mee, een visgerecht van witvis in tahinasaus. Vandaag is dit roodbaars, al kan dat verschillen per seizoen. We krijgen het advies om het te combineren met batata harra, gebakken aardappeltjes met een pepertje en koriander. Dat blijkt een goede tip.

De filetstukjes liggen in de tahinasaus, die zeker geen dekmantel is. De neutrale smaak van de witvis krijgt een extra dimensie door de saus. Deze heeft een ondertoon van citroen, maar bovenal een licht getoaste aardse smaak, door de geroosterde sesamzaadjes in de tahina. De stevige beet van de aardappeltjes past goed bij de zachte structuur van de vis.

Een fattoush salade sluit er met zijn friszure karakter helemaal bij aan. Wil je een traditionele fattoush dan moet je zelf nog even knapperige stukjes platbrood toevoegen, want die zitten er niet bij.

Mediterrane en Arabische invloeden


Door de eeuwen heen is het centraal gelegen Libanon een kruispunt van beschavingen geweest. Deze mix van culturen heeft de Libanese keuken beïnvloed en heeft geleid tot de specifieke smaken van nu.

Libanese gerechten zijn niet echt pittig, maar wel goed gekruid. Bovendien, zo zegt zoon Jad, is de Libanese keuken door Franse invloeden verfijnder dan de keukens van omringende landen.

Na het proeven van de gerechten is de verliefdheid omgeslagen in een eeuwig houden van en verlangen we naar een culinaire reis door Libanon.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Pizza Beppe aan de Denneweg: Napels op z’n Haags

Op een zwoele zomeravond, op een sfeervol terras en met een glas wijn in de hand bezoekt de Buik de Pizza Beppe vestiging aan de Denneweg.

Geselecteerd door Wijnbeurs.nl: Midnight Fever Rouge

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als derde de rode, coole wijn uit Frankrijk: Midnight Fever Rouge.

Kookaburra Beach: gastvrijheid met flair en een keuken vol kwaliteit

Kookaburra Beach, van de eigenaren van de Kwartel, voelt als een kleine ontdekking. De Buik is langsgegaan en deelt graag met je waarom.