Italiaans genieten in de haven bij Gastrovino La Liguria

Bij Gastrovino La Liguria in het oude Sluiswachtershuis in Scheveningen kun je terecht voor de Italiaanse ervaring van A tot Z, met eten en een wijnwinkel.

12 Jul 2023 Merel Heij

blogger Merel komt het best tot haar recht bij een goed restaurant met een wijntje in haar hand. Haar vriendinnen vragen haar al jarenlang om eettips en ze is blij dat ze nu ook haar kennis en favoriete zaken kan delen met de lezers van de Buik.

  • 12 Jul 2023

Italiaans genieten in de haven bij Gastrovino La Liguria

In het historische Sluiswachtershuis uit 1880 in de haven van Scheveningen vind je Gastrovino La Liguria. Sinds 2017 is het vrijstaande gebouw in gebruik als restaurant, winkel en traiteur. Hier moet je zijn voor de Italiaanse ervaring van A tot Z.

Wijn uit de wijnwinkel


Als je aan komt wandelen valt het pand met ruim terras direct op. Inclusief chique ramen om de wind tegen te houden, want we zitten toch aan de kust. We nemen plaats in de serre en krijgen een kaart met open wijnen en een QR-code die ons naar de uitgebreide online wijnkaart leidt.

Hier staan alle wijnen op die La Liguria verkoopt in hun wijnwinkel. Je koopt hier een fles wijn voor de inkoopprijs. Wil je hier meteen van genieten? Dan komt er kurkgeld bij. De fles wordt enkele minuten in een speciale wijnkoeler geplaatst en zo genoten wij even later van een (goed koude) Spaanse Albariño voor een leuke prijs.

Ongedwongen en fijne sfeer

Vanaf het eerste moment laat onze gastvrouw haar enthousiasme en kunde zien. Nadat zij ons netjes wees op het kurkgeld van de bestelde fles wijn krijgen we na het proeven en inschenken de menukaart.

De sfeer is ongedwongen en goed in dit restaurant. Het is leuk om een mengelmoes aan andere gasten te zien, van vriendinnengroepen tot aan zakelijke meetings en gezinnen. Ondanks dat het terras en de serre druk zijn, merken wij daar onder het personeel niets van.

Pinsa mortadella en gamba’s


Wij beginnen met gamba’s aioli en een pinsa met mortadella, stracciatella en pistachenoten. De gamba’s zijn een klassieker, ze liggen te pruttelen in een heerlijke licht pittige knoflookolie. Wat vers citroensap eroverheen en je hebt alles wat je nodig hebt. Zolang je met je geliefde gaat of niet meer hoeft te zoenen die avond zit je helemaal goed.

Een pinsa is een soort kruising tussen een pizza en een foccacia. Het deeg is luchtig en de vorm is vaak ovaal. Ook zijn pinsa’s vaak wat knapperiger dan een pizza of foccacia. Die van Gastrovino La Liguria is rijkelijk belegd en kwam inclusief een pizzasnijder. De crunch van de pistachenoten maakte het af. Tip van ons: doop de korstjes van de pinsa in de olie van de gamba’s!

Perfecte pasta en klassieke cheesecake


We gaan verder met fregola ai frutti di mare en polpo. Fregola is een pastasoort die lijkt op parelcouscous qua structuur. Maar zeg dit vooral niet hardop, want dat is natuurlijk vloeken in de kerk. Het pastagerecht is perfect op smaak en bevat onder andere garnalen, mosselen en octopus. Heerlijk en heel rijk. Wij zijn fan en dit is zonder twijfel ons favoriete gerecht van de avond.

De polpo (octopus) met olijven, kappertjes en tomaten (ofwel: alla Luciana) is lekker, maar niet bijzonder. Eerlijk gezegd is dit voor ons ook niet zo erg. De porties zijn groot en na de pasta kon het al niet veel beter.

We sluiten af met een klassieke cheesecake zonder bodem. Dit enorme stuk is zoet, romig en in combinatie met de lichtzure compote van rood fruit de perfecte afsluiter van ons diner.

Alles is te koop

Verderop in het restaurant vind je de mercato. Hier kun je alle leuke borden waar je van gegeten hebt aanschaffen. Ook kun je hier terecht voor de uitgebreide collectie wijn, Italiaanse kazen en worst. Alles om het La Liguria-gevoel thuis opnieuw te beleven.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij het vernieuwde Charlie’s Fika zit geluk in een klein broodje

We spreken Charlie ter Burg die Charlie's Fika opent, waar ze met recepten van haar Zweedse familie mensen wil samenbrengen.

Marius Wijnwinkel geeft de stad smaak: ‘Een goede wijn begint met aandacht’

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Marius van der Vliet van Marius Wijnwinkel.

Uit ons magazine: mind the tourist traps: dit zijn de beste adresjes vlakbij toeristische hotspots

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over per stad de beste adressen in de buurt van toeristische hotspots.