Twee keer per jaar organiseert Gastrovino La Liguria een grote overzichtsproeverij van hun wijnen op de eigen locatie in Scheveningen. Een voormalig sluiswachtershuis omringd door terrassen en een rustgevende groenstrook. In het monumentale pand aan de haven vind je een verrassend uitgebreid assortiment aan delicatessen en wijnen.
Twee adressen voor een pand in Scheveningen

Voor dat laatste fietsen we begin juni naar hun ‘mercato’ annex restaurant dat in één gebouw zit maar voor het gemak twee adressen kent. Ach, je vind het wel.
Het valt namelijk nogal op, het sfeervol aangeklede, klassieke huisje te midden van de omhoog schietende nieuwbouw rondom de Scheveningse haven.
Mediterrane sfeer

De terugkerende wijnmarkt speelt per editie in op de tijd van het jaar. Deze keer ligt de focus vooral op fris en licht: op bubbels, wit, rosé en ook rood. In het najaar staan de seinen op wat zwaardere wijnen die het rond de feestdagen goed doen.
Gewapend met glas en proefboekje lopen we het pand binnen waar we in een andere wereld stappen. Een onverwachte sfeer die mediterraan en aangenaam is, misschien zelfs iets overdadig voor het oog.
We komen langs een wijnbar waar je zelf kunt tappen - altijd handig - en wandelen via het gezellige restaurant naar buiten toe. Daar sluiten we aan bij de tafel met mousserende wijnen en rosé’s. Het is net na openingstijd en nog rustig, maar niet lang meer.
Van oesters tot barbecue

De medewerkers achter de proeftafels, ingedeeld op type, land of werelddeel, zijn ronduit enthousiast. En iedereen doet mee, ook medewerkers die doorgaans een andere rol in de organisatie bekleden. Vinden we tof.
Dat enthousiasme slaat bij een enkeling door in verhalen met een hoog blabla-gehalte, en hier en daar een wijntechnische uitschieter. Nou ja, levendigheid en culinaire verwennerij is wat je als wijnliefhebber zoekt op een vroege zondagmiddag.
Naast de wijnen, die je voor thuis kunt bestellen, kun je ter plekke kiezen uit vele lekkernijen. Van oesters tot een plankje delicatessen tot Italiaanse spiezen van de barbecue. We kiezen voor het tweede.
Borrelplank deluxe

Het is een borrelplank deluxe. Goed gevuld met kaas, vleeswaren en stukjes focaccia met twee dips. Zelfs wat fors voor één persoon. Daar kun je met goed fatsoen natuurlijk lastig bezwaar tegen hebben.
De focaccia is wat droog en ook een van de kaassoorten is net van een randje dat iets hard is voor het lekkere. De dips zijn dikke prima en ook de andere kazen en vleeswaren zijn uitstekend. Het gaat schoon op.
Over de wijnen van Gastrovino

Gastrovino slaagt erin een fijne sweetspot te vinden tussen prijs en kwaliteit. Nergens is een wijn te duur, sporadisch scoort er een onder de maat. We proeven niet alles, daar was het al snel te druk voor, maar komen een eind.
In de divisie mousserend springen de Crémant de Loire van Domaine des Forges en Athesis Brut van Kettmeir eruit. Bij wit tippen we de Pecorino 2023 van Tenute Ruzzolaio, de Pinot Bianco 2022 van (opnieuw) Kettmeir, de Verdejo Sobre Lias 2023 van Tres Pilares en de Chardonnay Macabeo 2023 van Bodegas Borsao.
Maar ook de Chardonnay Pinot Noir 2023 van Haute Cabrière, de Chardonnay 2023 van Emil Bauer en de Bourgogne Chardonnay 2021 van Régis de Vallière vielen positief op. De laatste maakt ook een prettige Pinot Noir. Voor net onder de 25 euro heb je bij beide veel Bourgogne voor je centen. Van het weinige rood dat we proefden tippen we tenslotte de Spätburgunder 2021 van Emil Bauer.
Puike sfeer bij La Liguria Scheveningen

We kijken terug op een evenement met enthousiaste mensen en een puike sfeer op een gave locatie. Met binnen en buiten prettige (en originele) Italiaanse muziek, en een gemiddeld jong publiek dat zichtbaar houdt van lekker eten en drinken.
Die zijn hier helemaal op de juiste plek. Met heerlijke zitjes rondom, voldoende overkapping en afwisseling. Het uitzicht op de nieuwbouw is misschien wat bevreemdend, maar dat maakt La Liguria Scheveningen als oase van rust nog prettiger. Ook al zijn de tulpjes op tafel van kunststof.