Of we wilden aanschuiven bij Buza, restaurant met en importeur van exclusieve Moldavische wijnen. Nou waren we in Moldavië geweest (lees: de auteur) en daar niet per se onder de indruk van de wijnen. We verklappen het alvast: het werd een meer dan aangename verrassing.
Achter het raam met uitzicht op de trams

Je vindt restaurant Buza op het Valkenbosplein, een levendige, groene driehoek langs de Laan van Meerdervoort.
Binnen heerst er een huiskamersfeer, ingekleurd met moderne kunst. Hoge plafonds, rustieke tegelvloer, rustige muziek. Achterin een indrukwekkende, smaakvolle bar. We hebben een tafeltje aan het raam en kijken uit op grote, oude kastanjebomen en zien trams passeren terwijl langverwachte voorjaarsregen langs het glas sijpelt.
Gedurfde keuze

Mede-eigenaar en wijnimporteur Iulian Buza (voor als je dacht dat het ook maar iets met Buitenlandse Zaken te maken had) runt de zaak samen met zijn broer Alexandru. Beide komen uit Moldavië, hebben een goede neus voor gastronomie en weten, als het om wijn gaat, wat ze zoeken.
Zo kwam Iulian tot de conclusie dat mousserende wijn uit Moldavië nog niet op het gewenste niveau is, en neemt hij zijn toevlucht tot een Oostenrijks alternatief. Sektkellerei Szigeti in Gols is al 30 jaar baanbrekend in het maken van Oostenrijkse bruiswijn op de traditionele manier. Iulian schenkt ons een glas gerijpt mousserend rood in, een Rouge de Noirs van de zweigelt druif.
Een gedurfde keuze, maar: dit is wijn! Diep en volwassen. In een coupé, dat is jammer. (Toegegeven: ‘Maar het is zo’n mooi glas!’). We drinken de Sekt bij een aangeklede oester met wat zoetzuur. De wijn en het gerecht zijn los van elkaar grandioos, als wijn-spijs combi wringt het.
Luxeprobleem

De keuken van Buza is niet typisch Moldavisch. Waar het eten in dat land veelal eenvoudig is en behoorlijk boertig kan zijn, koken ze hier met Franse en Italiaanse invloeden. Worden we blij van.
Zoals van de salade met burrata en geroosterde amandel. Fris aangemaakt, verse smaak. Fijn. In het glas krijgen we de inmiddels tot witte huiswijn gepromoveerde Feteasca Regala 2023 van Crama Mircești. Die is kruidig, bloemig en fris, en heeft een behoorlijke diepgang. Vol en dorstlessend.
De gerechten komen in rap tempo en dat is geen straf. Op het volgende bordje: artisjok met bottarga op Hollandaisesaus. Wat een knaller. En een lekker een-tweetje met de wijn. Een comfortabele combinatie van fris, romig en umami. Het geribbelde bordje is prachtig, alleen niet handig als je, zoals wij, ook het laatste beetje saus eruit wil vissen. Luxeprobleem.
De blues!

De volgende wijn is een ‘fumé blanc’, iets wat in wijntermen staat voor een houtgerijpte Sauvignon Blanc. Die van Bardul din Mircești is jong (2024) en strak, met de smaak van het acaciahout nog vers op de tong.
Dat mag minder. Een paar jaar rust had hem waarschijnlijk goed gedaan. Maar dan zul je zien dat het een verschil maakt als je er iets bij eet. Op onze borden tagliatelle met een ragu van kalf en saus van Parmigiano. Zachte, verse pasta, romige saus en lang gegaarde stukjes vlees. Lekker.
De muziek schakelt een tandje op, de blues! Je kunt iets vinden van de servetten, die niet van katoen zijn. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door regelmatige, verse aanvoer. Netjes.
Indrukwekkend

Tijd voor rood, van een inheems druivenras waar Moldavië wat ons betreft veel meer mee mag doen. De Rara Neagra van Domecille Pripa heeft als oogstjaar 2019 en komt uit het zuidelijk deel van het land.
Ondanks zijn 15,5 procent alcohol een elegant glas. En uniek, want gerijpt op Moldavisch eikenhout. Erbij, het blijvertje van de avond: zacht gegaarde Ibericowang. Wat een vreugde. De saus mag een tandje minder zoet. Maar met die wijn, hartverwarmend.
Ook uit 2019 een rode blend van TEWA Wines. Drie druivenrassen in Bordeauxstijl met een Oost-Europese twist, één van de druiven is saperavi. Een stevige wijn, koel geschonken en dat is letterlijk verfrissend.
We krijgen er een mooie kaasplank met desembrood bij. Van zacht naar hard: reblochon, crème de bourgogne, shropshire, pecorino. Knap gerijpte kazen. Ter vergelijking ernaast een rode wijn van 100 procent saperavi, ‘de donkere’. Uit 2021 en ook van Bardul din Mircești. Indrukwekkend.
Chocolademousse om het af te leren

Om het af te leren, na deze uitgebreide verwennerij aan wijn en gerechtjes, het dessert. Chocolademousse met een krokant van sinaasappelschil, en cheesecake met aardbeien en druiven.
Als afsluiter een stijlvol glaasje zoete Sauvignon Blanc, Cameo Late Harvest 2021 van Château Vartely. Niet onze stijl, wel een frisse finale van een aangename avond.