Als we vanaf het Groenewegje de drempel van Onda overstappen, is het alsof we deze stad op magische wijze verlaten. Geen zaak in Den Haag is als deze. Onda is iets bijzonders. Dat voelen, zien en horen we meteen. En dat is verrassend prettig.
Als we vanaf het Groenewegje de drempel van Onda overstappen, is het alsof we deze stad op magische wijze verlaten. Geen zaak in Den Haag is als deze. Onda is iets bijzonders. Dat voelen, zien en horen we meteen. En dat is verrassend prettig.
We kennen de gracht goed. Vanaf de zonnige terrasboot van Onda hebben we uitzicht op de zogenaamde Avenue Culinaire. Aan de Dunne Bierkade (aan de overkant van de gracht) aten we eerder bij Basaal, Quila en De Kade.
Uit De Kade kennen we ook Onda-mede-eigenaar Juan Trentadue. De Argentijn geeft ons direct het gevoel bij hem thuis te zijn en stelt voor op het water te eten zo lang de zon schijnt.
Voordat we buiten eten, gaan we naar binnen. Het pand is volledig verbouwd en uniek ingericht. Onda is afgestemd op luisteren naar muziek. Niet op de achtergrond, maar als motief om Onda te bezoeken.
In de lange traditie van Japanse Jazz Kissa Café luisterplekken [de bekende Japanse luisterbars, die ook buiten Japan aan populariteit winnen, red]. We zien dit terug in veel ruimte voor de DJ en een indrukwekkend geluidssysteem. De luidsprekers kom je normaal tegen in de betere hifi speciaalzaak en zeker niet in een restaurant.
Pal naast de DJ-ruimte bewonderen we de cocktailbar. Onda voert een indrukwekkend cocktailmenu en de cocktails worden met zorg en ervaring bereid. We laten ons adviseren, bestellen een Alpine Wave en Onda Summit en nemen weer plaats in het zonnetje.
Op de terrasboot genieten we van een fluweelzachte brioche met geslagen roomboter. Direct erna proeven we churros van aardappel. Deze harige uitvoering heeft geen krokante beet als het zoete origineel, maar ziet er hetzelfde uit.
Ze doen ons denken aan een variatie op pommes dauphine en smullen van de zalige Parmezaan-tomatenmayonaise die erbij geserveerd wordt.
Het laatste gerechtje in de nazomerzon is een lauw-warme langoustine in bisque. De bisque heeft een diepe ziel en doet ons verlangen naar meer gerechten uit de keuken van Onda.
Binnen is het tijd voor koude bereidingen. Netjes getrancheerde kingfish en watermeloen in dragonazijn maken een frisse crudo in de traditie van ceviche. Zeekraal geeft de nodige zilte zucht aan het gerechtje. Dragon had er van ons meer aan mogen zitten. De dressing is heel goed op smaak en de zuring is lekker.
Onda weet hoe je rundertartare snijdt. De kruidenmayonaise is lekker romig en we worden prettig verrast door halve kersen die in wijn gemarineerd zijn. De combinatie is zalig. Knap hoe Onda zo’n klassiek gerecht volstrekt anders en smakelijk kan neerzetten. We genieten van het gerecht én van de muziek die voor een warme omhelzing zorgt terwijl we dineren.
De wens van Onda is om muziek op de voorgrond te zetten. Op uitnodiging draaien DJ’s vinyl die niet in de club past maar wel bij het diner. Ook staan luistersessies op de planning. Op zondagen komen gasten dan luisteren naar muziek op vinyl terwijl ze een drankje drinken.
Alles draait bij Onda om muziek. Dat is zelfs de reden dat ze uitsluitend (geruisloze) filterkoffie schenken. Tijdens ons doordeweekse bezoek is er geen DJ. We luisteren naar een zorgvuldig samengestelde electroplaylist op een volume iets harder dan we gewend zijn.
Thuis voegen we het Spotify-account van Onda toe aan onze favorieten.
Onda is warm verlicht en maakt veel gebruik van ongelakt hout. Wat gelakt is, is ossebloedrood. Schuifdeuren dragen bij aan een oosterse uitstraling. De wanden zijn betimmerd met notenhout.
Schuin afgekante hoeken maken de tafelbladen achthoekig. Hetzelfde geldt voor de bar. Door het hart van de zaak loopt een brutale diagonale lijn van vijf tafels. Misschien om je visueel naar de plek voor de DJ te lokken. Dit alles zorgt voor een geheel eigen sfeer.
We proeven sous-vide gegaard lamsvlees. Het vlees krijgt een droge pekel van zout, koffieboon en jeneverbes en is bijzonder hoog op smaak. Bij het lam eten we een zoete puree van wortel en een saus die een reductie is van lamsvocht en wortelsap en daarmee zoet en hartig tegelijk smaakt.
Totaal anders is onze burrata met nectarine, saus van nectarine en gemarineerde radijs en sesamzaad. Het is een interessant gerechtje: romig, fris, zurig en notig. De bereiding verdient wat aanscherping in de details. We vonden de burrata te koud, de nectarine mocht wat minder zuring krijgen en de radijs juist wat meer.
Ons dessert is een geweldige afsluiter van een heel bijzondere avond. We genieten van texturen van chocolade. Ganache van chocolade met walnootijs, hazelnootolie, kleine brokjes poedersuiker en een kletskopje. Herkennen we in het koekje het logo van Onda?
De structuren samen vormen een zalig geheel. Elk samengesteld hapje is veelzijdig en geeft plezier.
Bij het laatste dessert zijn we terughoudend. Het bevat geitenmelk. Het kost Juan weinig moeite ons te overtuigen. Hij drukt ons op het hart dat het dessert anders zal smaken dan we ons inbeelden. En hij heeft natuurlijk gelijk.
Timbits zijn warme, luchtige donutballetjes bereid met geitenmelk, karamel en kruidensuiker. De geit zit er heel subtiel aan en we smullen. Het is ook de eerste keer dat we suiker en tijm vermengd proeven. Het past perfect in het gerecht.
We vinden het fijn bij Onda. De inrichting is prachtig en Juan’s gastheerschap is perfect. We krijgen de kans om te kiezen uit een kaart met interessante cocktails en gerechten. Sommige gerechten verdienen kleine aanpassingen om nog beter tot hun recht te komen.
Bovenal geeft Onda met al die facetten een warm gevoel en heeft het een bijzondere uitstraling. Het is een muzikaal-culinaire plek om te ontdekken voor wie op zoek is naar iets nieuws in Den Haag.
De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.
Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.
Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.
Geniet van de volgende voordelen: