Het levendige Zeeheldenkwartier is sinds eind oktober een bijzondere bakkerij rijker. Petit by Sam op de Prins Hendrikstraat verkoopt glutenvrije, lactosevrije en veganistische taarten, koeken en andere zoete lekkernijen. En zoals de naam al verklapt: alles is “klein”, zodat je lekker veel kan proberen.
Bakkerij en koffiebar

Aan de voorkant vind je de bar en de vitrine en kun je plaatsnemen om te genieten van al het lekkers. In het midden van het pand staat een lange tafel met houten stoelen en tegen de wanden zachtere zitjes. De koffiebar is licht en minimalistisch ingericht en er hangt een rustige, prettige sfeer.
“We willen dat mensen uit de buurt en van verder hier komen om een kop koffie en een lekker ontbijtje te halen,” vertelt eigenaar Sam Raheja. “Of je nou een intolerantie of veganistische dieetvoorkeur hebt, of geen van beide; we zijn een plek voor iedereen.”
Vitrine vol heerlijkheden

Sam streeft naar een assortiment van hoge kwaliteit, dat toegankelijk is voor iedereen. “Belangrijk in de ontwikkeling van onze recepturen is dat het geen ‘mindere’ versie moet zijn van patisserie met gluten of dierlijke producten. We proberen niet om een ‘gewone’ cake glutenvrij, lactosevrij of veganistisch te maken door andere, ‘mindere’ ingrediënten te gebruiken, maar willen gewoon de allerbeste patisserie maken. Je hoort niet te proeven of er nou wel of geen eieren, gluten en/of lactose in zitten.”
Deze visie vertaalt zich naar een vitrine met zo’n 10 zoete lekkernijen in verschillende kleuren, maten en vormen. Zoals een healthy bounty bar, cinnamon swirl, mocha loaf, banana heaven of een quinoa crispie. De meeste baksels zijn altijd verkrijgbaar, met als extra in het weekend vaak een bijzonder gebakje en per seizoen een bijpassend product.
Cake voor de herfstdagen

De eerste cake die we proberen is de seizoenspecialiteit van dit moment: de pumpkin loaf. Lekker comforting voor de typisch Nederlandse herfstdagen, zoals Sam zegt. De heerlijk kruidige, zachte cake past inderdaad goed bij het regenachtige weer. Er zit een rijke hoeveelheid speculaaskruiden in die de pompoensmaak ietwat overstemt, maar dat doet niet af aan de smaak. De korst is knapperig en stevig terwijl de binnenkant zacht en smeuïg is. De pompoenpitten zijn een passend detail. Een absolute aanrader!
De pumpkin loaf is lactose- en glutenvrij. Oftewel, melkproducten staan niet op de ingrediëntenlijst en er worden glutenvrije meelsoorten gebruikt, zoals amandel-, kokos- of cassavemeel. Deze meelsoorten worden ook gebruikt voor de andere glutenvrije baksels. Sam legt uit: “Per product ontwikkelen we een mix aan meelsoorten, om zo per gebakje tot het beste resultaat te komen. De verhoudingen wisselen dus per baksel.”
Vegan brownie

De tweede cake die we uitkiezen is de brookie; een stevige, veganistische chocoladebrownie met verkruimelde koek als topping. Dit is een van de meest verkochte cakes uit het assortiment en het is wel duidelijk waarom. De brookie heeft een rijke cacoasmaak, is lekker zoet maar niet te, heeft een stevige structuur, is smeuïg en heeft een perfecte crunch door topping van koekkruim. Een beetje zwaar op de maag valt ‘ie wel, maar gelukkig mag het restantje mee naar huis.
De brookie is veganistisch en wordt gemaakt met flex egg, een ei-vervanger op basis van lijnzaad die zorgt voor de bindende structuur. Flex egg vervangt niet de rijzende werking die eieren hebben, maar dat is voor de brookie ook niet nodig. Wanneer het bij een ander gebak wel nodig is, gebruikt Sam appelciderazijn.
Aanwinst
Petit by Sam is een welkome aanwinst in Den Haag. Het aanbod is gevarieerd en de smaken zijn goed. Of je nou glutenvrij, lactosevrij, veganistisch eet of dat allemaal niet: Petit by Sam is een plek voor iedere zoetekauw.