Petit by Sam: patisserie, maar dan anders

Eind oktober opent Petit by Sam in de Prins Hendrikstraat. Eigenaresse Sam Raheja vertelt over haar zaak, waar ze vegan en glutenvrije producten verkoopt.

9 Okt 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Petit by Sam: patisserie, maar dan anders

Eind oktober opent Petit by Sam in de Prins Hendrikstraat. Petit by Sam is een bakkerij met glutenvrije en veganistische patisserie. De Buik sprak vlak voor de opening met oprichter Sam Raheja.

Van bankier tot bakker


Het is het typische verhaal, zegt Sam terwijl we een kop thee drinken in een zaakje om de hoek bij Petit by Sam. Van jongs af aan was ze gek op bakken en experimenteerde ze thuis graag met smaken. Maar ze kon goed leren en werkte na een studie economie een aantal jaar in de bankensector in Zwitserland. Na een jaar of drie realiseerde ze dat dat niets voor haar was. Ze werkte een tijdje in New York bij een food start-up en realiseerde zich daar dat het tijd was om van haar passie voor bakken haar werk te maken.

Droomplek


Dus opende Petit by Sam vier jaar geleden in Amsterdam, waar Sam destijds woonde. “Ik kwam er al snel achter dat professioneel bakken iets heel anders is dan thuis,” lacht ze. “Dus de eerste die ik inhuurde was een pastry chef, met wie ik nog steeds samenwerk.”

Na een verhuizing naar Den Haag viel haar oog al snel op een leegstaand pand in de Prins Hendrikstraat. “De Amsterdamse zaak is heel klein. Het was altijd een droom om een plek te hebben waar mensen ook kunnen zitten. En deze plek, deze straat, is precies de vibe van onze gasten.”

Vegan en glutenvrij


Het hele assortiment van Petit by Sam is of glutenvrij, of vegan. “7 jaar geleden belandde ik in het ziekenhuis en mocht ik geen melkproducten meer,” vertelt Sam. “Zo begon mijn interesse om ander gebak te proberen dan ik gewend was. Met mijn schoonmoeder die een glutenintolerantie heeft en vegan eten dat in opkomst was, besloot ik om die twee dingen te gaan verkopen.”

Zonder zuivel bakken is makkelijk, zonder eieren bepaald niet, zegt Sam. “Glutenvrije bloemsoorten zijn zwaarder en zonder ei kan het tricky worden om een mooi beslag te maken. We openden met één product dat zowel vegan als glutenvrij is, maar na veel trial and error zitten we nu op ongeveer de helft. Alles vegan én glutenvrij zou ideaal zijn, maar we moeten wel de kwaliteit garanderen die mensen gewend zijn, dus of dat ook gebeurt, moeten we nog zien.”

De naam zegt het al: de meeste baksels zijn klein. “Zeker voor Nederlandse standaarden,” lacht Sam. “Geen groot stuk slagroomtaart, maar een kleiner gebakje. Je neemt ook sneller iets kleins dan dat je een enorm stuk chocoladetaart bestelt.”

Workshops


Petit by Sam in de Prins Hendrikstraat opent waarschijnlijk in de laatste week van oktober. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting en wordt de productiekeuken verhuisd naar Den Haag. “Dit is de meest opwindende fase,” vindt Sam. “Geen dag is hetzelfde. Ik houd ervan om lekker van hot naar her te rennen en druk bezig te zijn.”

Met de Haagse zaak erbij is het voorlopig wel even goed, maar van stilzitten zal geen sprake zijn. “We hebben al veel verzoeken gekregen om workshops te organiseren, dat willen we op den duur hier gaan doen. En het zou natuurlijk een droom zijn om ooit een kookboek uit te brengen. Nog een zaak erbij, in een andere stad, zie ik voorlopig niet gebeuren. Maar zeg nooit nooit.”

Fotografie: Nienke van Denderen & Sam Raheja

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.

Sushi op Scheveningen: beachclub Manta verrast

Beachclub Manta combineert smaken van de Noordzee en Aziatische lekkernijen: Sushi, mosselen met kokosmelk en curry en rijk aanbod aan cocktails en wijnen.