Sababa in de Prinsestraat serveert een snelle, maar gezonde hap. De veelal vegetarische en veganistische gerechten van Sababa zijn geïnspireerd op Midden-Oosterse keukens.
Sababa in de Prinsestraat serveert een snelle, maar gezonde hap. De veelal vegetarische en veganistische gerechten van Sababa zijn geïnspireerd op Midden-Oosterse keukens.
Sababa, Hebreeuws voor “geen zorgen”, maakt zijn naam waar. Na de keuze voor een pita of een flatbread, heb je de vulling nog te kiezen. Met in de hoofd- en bijrollen falafel, aubergine, halloumi (witte kaas), hummus en frisse sauzen, eet je hier niet alleen makkelijk en betaalbaar, maar met de vele vegan en vega gerechten ook verantwoord.
De eigenaren van Sababa hebben hun huiswerk goed gedaan als je ziet hoe succesvol deze mini-keten inmiddels is. Na een inspiratietour in Israël, openden ze in 2019 hun eerste zaak in de Amsterdamse Kinkerstraat. Vestigingen in De Pijp en Amsterdam-Oost volgden. En nu kun je dus ook in de Haagse Prinsestraat terecht voor pita’s gevuld met “Freds paddo’s shawarma”, gebakken aubergines en ingelegde groenten.
Sababa is niet opgezet als restaurant voor avondvullend vermaak. Alles is gericht op snelheid. Het kleine menu maakt de keuze eenvoudig. Je bestelt aan de balie en je eten wordt aan tafel gereserveerd. Mocht je het lastig vinden een keuze te maken? In de open keuken kun je zien wat er bereid wordt.
Daarbij zijn de prijzen te overzien. Dus heb je last van “fomo” (fear of missing out)? Bestel dan gewoon een van de sides erbij. Met wat bitterballen van aubergine, een salade of sweet potato fries heb je zo een lekkere selectie mezze op tafel staan.
Op de balie staan de smaakmakers waarmee je pita’s of falafel worden gevuld. Die parade van rvs-bakjes lijkt een beetje op die van de Subway-keten met zijn ‘build-your own’ sandwiches formule. Dat niveau blijkt Sababa gelukkig in alles te ontstijgen. Sababa is onderscheidend en heeft goed begrepen dat een falafel-bal pas echt lekker is, wanneer deze een krokante korst heeft. Daar moet je dus even op wachten. Door die à-la minute bereidingen en de grote populariteit, heeft ‘fast’ hier dus niet altijd de snelheid van de Subway.
Als je Sababa verder vergelijkt met ander fastfood legt zie je meer verschillen. Neem de van oosterse gastvrijheid getuigende mogelijkheid om zelf een glas water te kunnen tappen. Ook draait het hier duidelijk niet om vlees. Slechts één van de zes vullingen die je voor je pita of flatbread wrap kunt kiezen, bevat vlees. En omdat de stap naar volledig vegetarisch zo klein is, zou dat ene kipgerecht eigenlijk ook best van de kaart mogen.
Culinair weet de “Sababa’s shawarma” met biologische kip ook niet te overtuigen. De stukjes kip zijn droog en delven het onderspit in de enorme rijkdom van smaken van de pickles en de knoflooksaus. Neem dan de “Sababa classic”. Die is net zo rijk gevuld, maar de falafel kan de competitie wel aan met stevige smaakmakers als hummus, pickles van rode kool en zhug (hete saus).
Sababa’s succes is begrijpelijk. Met de vertaling van Israëlisch fastfood naar een betaalbare keuze aan vega en vegan gerechten is het een verantwoord uitstapje naar de keukens van het Midden-Oosten.
Op 2 november vindt in de Grote Kerk in Den Haag de Sterrenproeverij plaats: een lange zondagmiddag waarop maar liefst 25 topchefs een proeverij verzorgen.
Marius Wijncafé is een wijnwinkel en een gastropub in één, waar een ex-sterrenchef kookt alsof hij vrienden over de vloer heeft.
De groei die Daniel Duijster Gomero en zijn team bij Novaela bereikten, is de inspecteurs van Michelin niet ontgaan.
Geniet van de volgende voordelen: