Sababa: Subway naar het Midden-Oosten

Sababa in de Prinsestraat serveert vegetarische en veganistische gerechten geïnspireerd op Midden-Oosterse keukens. Het eten is makkelijk en betaalbaar.

24 Aug 2023 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Sababa

Prinsestraat 63, Den Haag Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Den Haag Centrum Keuken: Midden-Oosters Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Sababa: Subway naar het Midden-Oosten

Sababa in de Prinsestraat serveert een snelle, maar gezonde hap. De veelal vegetarische en veganistische gerechten van Sababa zijn geïnspireerd op Midden-Oosterse keukens.

Makkelijk, betaalbaar en verantwoord

Sababa, Hebreeuws voor “geen zorgen”, maakt zijn naam waar. Na de keuze voor een pita of een flatbread, heb je de vulling nog te kiezen. Met in de hoofd- en bijrollen falafel, aubergine, halloumi (witte kaas), hummus en frisse sauzen, eet je hier niet alleen makkelijk en betaalbaar, maar met de vele vegan en vega gerechten ook verantwoord.

De eigenaren van Sababa hebben hun huiswerk goed gedaan als je ziet hoe succesvol deze mini-keten inmiddels is. Na een inspiratietour in Israël, openden ze in 2019 hun eerste zaak in de Amsterdamse Kinkerstraat. Vestigingen in De Pijp en Amsterdam-Oost volgden. En nu kun je dus ook in de Haagse Prinsestraat terecht voor pita’s gevuld met “Freds paddo’s shawarma”, gebakken aubergines en ingelegde groenten.

Snel, maar niet te snel


Sababa is niet opgezet als restaurant voor avondvullend vermaak. Alles is gericht op snelheid. Het kleine menu maakt de keuze eenvoudig. Je bestelt aan de balie en je eten wordt aan tafel gereserveerd. Mocht je het lastig vinden een keuze te maken? In de open keuken kun je zien wat er bereid wordt.

Daarbij zijn de prijzen te overzien. Dus heb je last van “fomo” (fear of missing out)? Bestel dan gewoon een van de sides erbij. Met wat bitterballen van aubergine, een salade of sweet potato fries heb je zo een lekkere selectie mezze op tafel staan.

Smaakmakers


Op de balie staan de smaakmakers waarmee je pita’s of falafel worden gevuld. Die parade van rvs-bakjes lijkt een beetje op die van de Subway-keten met zijn ‘build-your own’ sandwiches formule. Dat niveau blijkt Sababa gelukkig in alles te ontstijgen. Sababa is onderscheidend en heeft goed begrepen dat een falafel-bal pas echt lekker is, wanneer deze een krokante korst heeft. Daar moet je dus even op wachten. Door die à-la minute bereidingen en de grote populariteit, heeft ‘fast’ hier dus niet altijd de snelheid van de Subway.

Vega(n)


Als je Sababa verder vergelijkt met ander fastfood legt zie je meer verschillen. Neem de van oosterse gastvrijheid getuigende mogelijkheid om zelf een glas water te kunnen tappen. Ook draait het hier duidelijk niet om vlees. Slechts één van de zes vullingen die je voor je pita of flatbread wrap kunt kiezen, bevat vlees. En omdat de stap naar volledig vegetarisch zo klein is, zou dat ene kipgerecht eigenlijk ook best van de kaart mogen.

Culinair weet de “Sababa’s shawarma” met biologische kip ook niet te overtuigen. De stukjes kip zijn droog en delven het onderspit in de enorme rijkdom van smaken van de pickles en de knoflooksaus. Neem dan de “Sababa classic”. Die is net zo rijk gevuld, maar de falafel kan de competitie wel aan met stevige smaakmakers als hummus, pickles van rode kool en zhug (hete saus).

Sababa’s succes is begrijpelijk. Met de vertaling van Israëlisch fastfood naar een betaalbare keuze aan vega en vegan gerechten is het een verantwoord uitstapje naar de keukens van het Midden-Oosten.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Uit ons magazine: broodjes zijn de nieuwe trend in Amsterdam

We delen een verhaal uit de tweede editie van de Buik Magazine, met dit keer een artikel over de beste broodjes in Amsterdam.

Van rechtsgeleerde tot pretzelbakker: het verhaal achter Warme Pretzel

De Buik ging op bezoek bij Warme Pretzel aan de Weimarstraat, daar waar Poolse Joanna achter het geheim van de perfecte pretzel kwam.

Uit ons magazine: interview met Maksut Aşkar

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.