Bijzonder en betaalbaar Japans eten bij SET

In een zijstraat van de Grote Markt vind je SET. Set is een Japans restaurant waar je voor een kleine prijs authentieke, bijzondere gerechten kunt eten.

8 Nov 2023 Sakura Gunawardhane

blogger Sakura is geboren in Japan en (met name Aziatisch) eten speelde bij haar thuis altijd een grote rol. Ze heeft een enorme passie voor koken, die ze via kookfilmpjes deelt via Instagram. Sakura houdt van reizen, vooral omdat ze dan nieuwe keukens kan ontdekken.

Bijzonder en betaalbaar Japans eten bij SET

In een zijstraat van de Grote Markt vind je SET. SET is een Japans restaurant waar je voor een kleine prijs authentieke, bijzondere gerechten kunt eten.

Traditioneel Japanse stijl

De inrichting van het restaurant is geïnspireerd op de traditionele Japanse stijl. Sommige zitplaatsen lijken op tatami, matjes die normaal gesproken op de grond liggen. Bij SET liggen ze op bankjes. Onze plek is ingericht als een soort klein huisje, inclusief noren, traditionele gordijnen die ruimtes van elkaar scheiden.

Osaka stijl sushi


Je kunt bij SET hotpotten (oosters fonduen), maar dat bewaren we voor een koudere dag. Vandaag gaan we voor gerechten die je niet vaak ziet in Japanse restaurants in Nederland.

We beginnen met Osaka stijl sushi, ook wel oshizushi genoemd, van het Japanse woord osu, dat “duwen” betekent. Deze sushi lijkt het meest op de nigiri, een balletje rijst met vis bovenop. Bij oshizushi is de rijst in een strakke rechthoek gedrukt.

Onze oshizushi komt met geflambeerde zalm, een zoete, dikke sojasaus, wasabi en ingemaakte gember. De smaak van de rokerige zalm past perfect bij de sojasaus, wasabi is eigenlijk niet nodig. Ook bestellen we een dragon roll en zalm maki (kleine sushi rol met rauwe zalm). De dragon roll heeft een knapperige en nog warme, gefrituurde garnaal. Superlekker.

Bijzondere Japanse gerechten


Na de sushi krijgen we de agedashi tofu. Agedashi tofu is een populair gerecht in izakaya’s (Japanse eetcafés). Het bestaat uit gefrituurde zachte tofu in een lichte sojasaus met bosui en nori (zeewier). De knapperige buitenkant en de zachte tofu gaan goed samen met de lichte umamismaak van de sojasaus.

Daarna krijgen we zaru soba, een populair gerecht dat vooral in de zomer wordt gegeten in Japan. Het bestaat uit koude sobanoedels (boekweitnoedels), nori, bosui, wasabi en een saus op basis van sojasaus. Voor extra pit kun je wat wasabi mixen in de saus. Daarna dip je de noedels erin. Het gerecht heeft een frisse en lichte smaak.

Japans soulfood


Omdat we met een grote groep zijn, kunnen we veel gerechten proberen. De tempura bestaat uit verschillende gefrituurde hapjes: garnaal, witte vis en diverse soorten groente. Erbij komt een tentsuyu, een sausje dat wordt gemaakt van dashi (Japanse bouillon), sojasaus, mirin (zoete rijstwijn), suiker en geraspte daikon (soort radijs). Het zoute, zoete en de kick van de radijs passen heel goed bij de knapperige en vettige tempura.

De vegetarische gyoza’s zijn mooi goudbruin gebakken en hebben een lekkere vulling van groente en tofu. Het volgende vegetarische gerecht, yakisoba, is goed op smaak. Yakisoba is een roergebakken noedelgerecht met groente en een yakisoba saus. De noedels zijn gemaakt van tarwe en de saus is een mix van Worcestershire saus, oestersaus en sojasaus, waardoor die zoet, zout, umami en pikant smaakt.

Ramen


Als laatste proeven we de seafood valcano ramen (op niveau normal spicy). Dat is een gerecht met soep op basis van miso met verschillende zeevruchten (mosselen, garnaal, inktvis, en rivierkreeft), ei, mais, zeewier en bosui. Een lekkere kom warme ramen, meer soulfood dan dit wordt het niet. Al vinden we de pittigheid van normal spicy wel meevallen. Dus mocht je houden van pittig eten, zouden wij de super spicy aanraden (at your own risk!)

Sake en bier


Bij een goed diner horen natuurlijk ook lekkere drankjes. Ons Japanse biertje (Asahi) past goed bij het gefrituurde eten. Daarnaast hebben we ook een sake (rijstwijn) gedronken, de honjozo. Dit is een licht droge sake met een fruitige afdronk, die goed past bij onze vele vissige gerechten.

Als je zin hebt in een goede en betaalbare Japanse maaltijd, is SET zeker een aanrader.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van worteltartaar tot prei in klei: culinair speelplezier bij Niven Kunz

De Buik bezocht Triptyque en beleefde een avond vol culinair speelplezier met amuses, klei, en jonge koks die gerechten aan tafel toelichten.

Luisa: Italiaans met hart en ziel in Rijswijk

Met Luisa opent chef-kok Melissa Lolli haar eigen Italiaanse restaurant in Rijswijk, waar ze laat proeven wat Italië écht is.

ONI biedt herkenbaar Japans voor een geslaagde avond

ONI Japanese Dining in de Prinsestraat is al 25 jaar een naam in Den Haag. De Buik ging weer langs voor de complete herkenbare beleving.